Τελικά, η διαβεβαίωση της υφυπουργού Παιδείας κυρίας Μερόπης Τζιούφη ότι δεν θα αποκλειστούν από την ευεργετική διάταξη του 5%, για τη εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας, όσοι εκ των υποψηφίων έπασχαν από νεοπλασματική ασθένεια, έγινε πράξη.
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ενέταξε στο νομοσχέδιο για «τις νέες δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση» άρθρο (119) με το οποίο παρέχεται το δικαίωμα χρήσης των ευεργετικών διατάξεων του άρθρου 35 του Ν. 3794/2009 και σε υποψηφίους που νόσησαν παλαιότερα ( ή νοσούν) από κακοήθεις νεοπλασίες (λευχαιμίες, λεμφώματα, συμπαγείς όγκοι), που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα και έχουν λάβει στο παρελθόν μείζονα ανοσοκατασταλτική αγωγή, καθώς και σε όσους έχουν διαγνωστεί με τον ιό του Ειτζ και βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία χωρίς να έχουν εμφανίσει τη νόσο.
Να σημειωθεί ότι το ζήτημα ανέκυψε μετά το δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής», σύμφωνα με το οποίο λίγες ημέρες πριν το Πάσχα δεκάδες μαθητές, που έχουν βγει νικητές στη μάχη με τον καρκίνο, έλαβαν επιστολή από την αρμόδια επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), από την οποία ενημερώθηκαν ότι δεν δικαιούνται πλέον την ένταξή τους στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ με την διαδικασία που ακολουθείται για τα παιδιά με σοβαρές παθήσεις τα οποία καταλαμβάνουν το 5% των θέσεων στις πανεπιστημιακές σχολές. Κι αυτό τους ανακοινώθηκε, λίγες μόνο ημέρες πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις, στις οποίες – πολλοί από αυτούς – δεν μπορούν να συμμετάσχουν, αφού δεν έχουν καν υποβάλει αίτηση συμμετοχής, υπολογίζοντας ότι θα ακολουθήσουν τη διαδικασία εισαγωγής υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις που ίσχυε στη χώρα επί δεκαετίες.
Μετά τον θόρυβο που προκάλεσε το δημοσίευμα, η κυρία Τζιούφη έσπευσε να δεσμευθεί ότι θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με πέρυσι.