Την ανησυχία τους για επικείμενες προσλήψεις στις φυλακές της χώρας εκφράζουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.
Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας καλεί δημόσια την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και τη Διοίκηση του ΑΣΕΠ «να δημοσιοποιήσουν άμεσα και να γνωρίσουν σε όλους – προ της φημολογούμενης έκδοσης της προκήρυξης – όλη την αλληλογραφία που έχουν ανταλλάξει μεταξύ τους, καθώς επίσης να απαντήσουν στα εξής:
– Σε ποιες φυλακές, πόσα άτομα, σε ποιους κλάδους και ειδικότητες έχουν αποφασίσει να προσλάβουν προσωπικό;
– Με ποια κριτήρια ορισμένες φυλακές «πριμοδοτήθηκαν» με περισσότερα άτομα, ενώ κάποιες άλλες λιγότερα και κάποιες καθόλου προσωπικό; Ποιος είναι αυτός που το αποφάσισε αυτό; Τι κρύβεται πίσω από αυτές τις αποφάσεις;
– Ποια ακριβώς κριτήρια και με πόσα μόρια θα μοριοδοτηθεί κάθε υποψήφιος;
– Γιατί δεν προβλέπεται η μοριοδότηση της εντοπιότητας, ώστε να ενισχυθούν οι τοπικές κοινωνίες που βρίσκονται οι Φυλακές, κυρίως της επαρχίας και να μείνουν οι νέοι άνθρωποι στον τόπο τους;
– Αν υπάρχουν άλλα κριτήρια όπως ηλικιακά, σωματικής και ψυχικής υγείας, όπως άλλωστε προβλέπεται από τους Ευρωπαϊκούς Σωφρονιστικούς Κανόνες
– Γιατί δεν μοριοδοτείται σε συγκεκριμένους κλάδους όπως το μάχιμο φυλακτικό προσωπικό και όπως γινόταν στο παρελθόν, η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων και δη στις ειδικές δυνάμεις, έφεδροι αξιωματικοί, προεδρική φρουρά και όπως άλλωστε γίνεται σε αντίστοιχους διαγωνισμούς των ειδικών φρουρών της ΕΛ.ΑΣ; Μήπως κάποιοι είναι ιδεοληπτικοί;
– Το συγκεκριμένο ΙΕΚ με πόσα μόρια έχει αποφασιστεί να μοριοδοτηθεί, γιατί να υπάρχει αυτή η ευνοϊκή μοριοδότηση; Πότε δόθηκαν τελευταίες εξετάσεις στον ΕΟΠΠΕΠ για την πιστοποίηση σε αυτήν την ειδικότητα και πότε έχει προγραμματιστεί να δοθούν νέες εξετάσεις για αυτήν την πιστοποίηση και για ποιες κατηγορίες και περιοχές της χώρας; ».

Οι σωφρονιστικοί επίσης σημειώνουν:

«Ο τελευταίος διαγωνισμός πρόσληψης σωφρονιστικών υπαλλήλων στις Φυλακές της Χώρας πραγματοποιήθηκε το 2008 και αυτές δεν αφορούσαν όλες τις Φυλακές. Έκτοτε και μέχρι σήμερα οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες (όπως και η σημερινή) εγκαινίασαν νέες δομές κράτησης, έκοψαν και κόβουν αβέρτα κορδέλες, έθεσαν σε λειτουργία νέες φυλακές και νέες πτέρυγες κράτησης, ενώ ταυτόχρονα το προσωπικό των φυλακών μειωνόταν δραματικά.
»Το τελευταίο χρονικό διάστημα πυκνώνουν οι φήμες και οι διαρροές ότι θα εκδοθεί η προκήρυξη πρόσληψης από το ΑΣΕΠ, 580, 588, 600 ή 633 (ο αριθμός ποικίλει ανάλογα το μέσο ενημέρωσης) σωφρονιστικών υπαλλήλων, διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων και σε διάφορες φυλακές της Χώρας.
»Τον περασμένο Σεπτέμβριο του 2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής με την διοίκηση του ΑΣΕΠ (βλ. σχετικό Δελτίο Τύπου Υπ. Δικ/νης) και στο οποίο αναφέρεται ότι: «συζητήθηκαν οι ειδικές απαιτήσεις που χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο προσωπικό … για την επιλογή των κατάλληλων υποψηφίων».
»Από τότε ένα περίεργο πέπλο μυστηρίου καλύπτει την έκδοση της εν λόγω προκήρυξης, οι διεργασίες είναι μάλλον μυστικές, η πληροφόρηση είναι ανύπαρκτη και ελάχιστοι γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει και πως εξελίσσεται η όλη διαδικασία, ενώ είναι περιττό να αναφέρουμε ότι από το Υπουργείο μας δεν έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη στο άρθρο 11, παρ. 1 του Ν. 3528/2007 συνεννόηση με την οικεία συνδικαλιστική οργάνωση, δηλαδή εμάς!
»Ωστόσο, από διαρροές μαθαίνουμε ότι το μοναδικό κριτήριο πρόσληψης που έχε τεθεί και το όποιο μάλιστα θα μοριοδοτηθεί γενναία είναι η αποφοίτηση από ΙΕΚ προσωπικού ασφάλειας. Δεν γνωρίζουμε σε ποιον ή ποιους ανήκει το ΙΕΚ αυτό, ούτε το αντικείμενο, ούτε την διδακτέα ύλη.
»Επειδή η «ταμπέλα» στο Υπουργείο Δικαιοσύνης φέρει και την «φίρμα» της Διαφάνειας και επειδή εν έτη 2018 η διασφάλιση της αξιοκρατίας στις προσλήψεις είναι ως φαίνεται ακόμη ζητούμενο και πριν προβούμε σε καταγγελίες για τυχόν μεθοδεύσεις, καλούμε δημόσια την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και την Διοίκηση του ΑΣΕΠ να δημοσιοποιήσουν άμεσα και να γνωρίσουν σε όλους – προ της φημολογούμενης έκδοσης της προκήρυξης – όλη την αλληλογραφία που έχουν ανταλλάξει μεταξύ τους».