Ομόφωνα αθώος κηρύχθηκε το πρωί της Τρίτης από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, πρέσβης της ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής, Αλεξ Ρόντος για την υπόθεση της ΜΚΟ«Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» _ η αυλαία της οποίας έπεσε ύστερα από τρία χρόνια.
Οι δικαστές έκριναν ενόχουςτον δημοσιογράφο, πρόεδρο της ΜΚΟ Κων. Τζεβελέκο, και τη σύζυγό του Μαρία – Αναστασία Μακρυνιώτη, καταδικάζοντας τους σε κάθειρξη 16 ετών και 5 ετών αντιστοίχως.
Καταδίκασε επίσης τους πρέσβεις Νικ. Τσαμαδό σε κάθειρξη 12 ετών και Νικ. Μπάζα σε κάθειρξη 14 ετών.
Παράλληλα, αθώωσε 3 υπαλλήλους υπουργείων που είχαν εμπλακεί.
Το δικαστήριο αναγνώρισε σε όλους τους καταδικασθέντες τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, ενώ θα αποφανθεί επί των αιτημάτων αναστολής εκτέλεσης των ποινών.
Οι καταδικασθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι (με αναστέλλουσα δύναμη). Στον Τζεβελέκο επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Η αθώωση Ρόντου

Το δικαστήριο αθώωσε τον Αλεξ Ρόντο καθώς αποδέχτηκε τη θέση του ότι αυτός υπέγραφε τελευταίος, αφού προηγουμένως είχαν υπογράψει οι υφιστάμενοί του πρέσβεις, αποδεχόμενος καλόπιστα πως έπρατταν το καθήκον τους.
Αποδέχτηκε επίσης ότι απουσίαζε διαρκώς στο εξωτερικό σε σημαντικές αποστολές του ΥΠΕΞ, ως εκ τούτου δεν είχε άμεση εποπτεία της υπηρεσίας.
Οι δικαστές εκτίμησαν παράλληλα ότι σε δυο περιπτώσεις η υπογραφή του πλαστογραφήθηκε.
Η υπόθεση αφορά στην επιχορήγηση από το ΥΠΕΞ αλλά και τη διαχείριση μεγάλων κονδυλίων, περίπου 9 εκατ. ευρώ, που εισέπραξε η ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» την περίοδο 2000-2004 για να εξουδετερώσει νάρκες σε διάφορες ξένες χώρες και συγκεκριμένα στον Λίβανο, στο Ιράκ, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η ΜΚΟ εξασφάλισε επιχορηγήσεις ύψους 9 εκατ. ευρώ για 8 προγράμματα αποναρκοθέτησης σε Βοσνία, Λίβανο, Ιράκ.
Η έρευνα κατέδειξε πολλαπλή παραβίαση της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση, καθώς και τεχνάσματα εικονικών δωρεών, που στόχο είχαν να συνεχιστεί η «αιμοδοσία» της ΜΚΟ με δημόσιο χρήμα.