Ένα συνέδριο στο οποίο όλα τα διοργανώνουν μόνοι τους οι μαθητές, ξεκινάει αύριο Πέμπτη 19 Απριλίου και την Παρασκευή 20 Απριλίου, στα Αρσάκεια σχολεία Εκάλης. «Σε ένα κόσμο που αλλάζει: Το δικαίωμα στην εκπαίδευση και η εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα» είναι το θέμα του 6ου Παναρσακειακού Μαθητικού Συνεδρίου.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι όλες τις διαδικασίες τις έχουν αναλάβει (με βοήθεια βέβαια από τους καθηγητές τους) οι μαθητές.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία», που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Robert F. Kennedy Human Rights».

Σκοπός του Συνεδρίου, όπως λένε οι εκπρόσωποι του σχολείου, είναι να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές σε θέματα που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα και στον ρόλο που η εκπαίδευση μπορεί να διαδραματίσει προκειμένου να διαμορφωθεί μια νέα γενιά ανθρώπων που θα γνωρίζει πώς να αγωνίζεται έντιμα για την προάσπισή τους παγκοσμίως.
Εκτός από τους μαθητές των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού, Εκάλης, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ιωαννίνων και Τιράνων στο 6ο Παναρσακειακό Συνέδριο θα λάβουν μέρος ως εισηγητές και μαθητές από τα εξής σχολεία: Ελληνικό Σχολείο Ίμβρου, 8ο Γυμνάσιο και Λύκειο Χαλανδρίου, CGS-Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα, Πρότυπο Λύκειο Αναβρύτων, Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου, Εκπαιδευτήρια Καίσαρη, Κολλέγιο Αθηνών, Γυμνάσιο Αναβύσσου, Νέα Γενιά Ζηρίδη, τα οποία συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία».
Στις συνεδρίες προεδρεύουν διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί, άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης, εκπρόσωποι επίσημων κοινωνικών και ανθρωπιστικών φορέων και οργανώσεων, οι οποίοι στηρίζουν το Συνέδριο με εισηγήσεις και παρεμβάσεις.
Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε παράλληλες συνεδρίες, στο κεντρικό Θέατρο, το Αμφιθέατρο και αίθουσες των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης και θα περιλαμβάνει εισηγήσεις, poster, εργαστήρια, ταινίες μικρού μήκους, θεατρικά και μουσικά δρώμενα, έκθεση εικαστικού υλικού, ρητορικά αγωνίσματα, βιωματικές δράσεις.
Τις εργασίες του μπορούν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, καθώς και όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη της επιστημονικής, ερευνητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας.