Την έντονη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν οι εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας για τα εμπόδια που τίθενται στην πρόσβαση των ασφαλισμένων στις μονάδες του Συστήματος Υγείας με την εφαρμογή του gatekeeping.
Σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τονίζει ότι «ουδεμία συζήτηση και διαπραγμάτευση για το θέμα –επίσημη ή ανεπίσημη – πραγματοποιήθηκε μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου».

Όπως αναφέρεται, ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχαήλ Βλασταράκος είχε από την πρώτη στιγμή επισημάνει ότι ως προϋποθέσεις για την θεσμοθέτηση της Π.Φ.Υ. πρέπει να είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών, η ελεύθερη επιλογή ιατρού από τον πολίτη, η αξιοποίηση ολόκληρου του ιατρικού προσωπικού και η ιατρική λειτουργία, μέσα από θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα.

Σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο, συστατικά του συστήματος πρέπει να είναι ο οικογενειακός ιατρός, είτε ως δημόσιος λειτουργός, (υπηρετών στις δημόσιες δομές) ή ως συμβασιούχος με τον ΕΟΠΥΥ. Ο οικογενειακός ιατρός (γενικής ιατρικής, παθολόγος, παιδίατρος) πρέπει να αποτελεί δικαίωμα και όχι υποχρέωση κάθε πολίτη.

Πρέπει να είναι ο σύμβουλος της οικογένειας, να δραστηριοποιείται στην πρόληψη και την αγωγή υγείας του πληθυσμού, στη διαμόρφωση του ιατρικού φακέλου του ασθενούς, στη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων, κ.λπ.

Επίσης, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ έχει αναφερθεί στην ανάγκη ύπαρξης εθνικού σχεδιασμού για την Π.Φ.Υ. με τη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και τη δημιουργία Διακομματικού Οργάνου Εποπτείας της λειτουργίας της Π.Φ.Υ. θητείας 5 ετών.

Ο ΠΙΣ ζητεί την απόσυρση της απόφασης που θέτει εμπόδια στην ελεύθερη πρόσβαση των ασφαλισμένων στο Σύστημα Υγείας και την έναρξη διαλόγου μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και του ΠΙΣ, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα εξαιρετικά σοβαρό, το οποίο αφορά την περίθαλψη 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων και δεν μπορεί να σχεδιάζεται με προχειρότητα.
Επιστολή στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με την οποία ζητά διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή της πρόσφατης υπουργικής απόφασης, και τονίζει ότι δεν είναι ανεκτό να αιφνιδιάζεται ο ιατρικός κόσμος με ασαφείς αποφάσεις και εγκυκλίους ειδικά όταν οι συμβεβλημένοι και οι πιστοποιημένοι ιατροί, έχουν επί σειρά ετών στηρίξει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Ο ιατρικός κόσμος είναι κάθετα αντίθετος, με το καθεστώς των υποχρεωτικών παραπομπών στους εξειδικευμένους γιατρούς (gate keeping) καθώς θα οδηγήσει σε δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας των ασφαλισμένων, ενώ καθιστά πρακτικά αδύνατη τη σωστή παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων.
Επίσης, σημειώνει τον κίνδυνο να μη μπορεί να αποζημιωθεί ο συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ ιατρός, για επίσκεψη ασθενή του εάν δεν υπάρχει παραπομπή από οικογενειακό γιατρό. «Είναι υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίσει ελεύθερη επιλογή γιατρού για όλους τους ασθενείς, στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας», δηλώνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλης.
Ο ΙΣΑ στην επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας ζητά να διευκρινιστεί ο χρόνος εφαρμογής αυτή της απόφασης και να απαντηθούν επείγοντα ερωτήματα προκειμένου να ενημερωθούν οι γιατροί για να είναι αφενός σε θέση να ανταποκριθούν στα ιατρικά τους καθήκοντα και αφετέρου να μην κινδυνεύσουν να εξαπατηθούν παρέχοντας υπηρεσίες για τις οποίες δεν θα αποζημιωθούν.
Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥη οποία καταγγέλλει τον επικίνδυνο κυβερνητικό ερασιτεχνισμόκαι δηλώνει ότι θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια, με υψηλό αίσθημα ευθύνης για την προάσπιση των δικαιωμάτων συμβεβλημένων ιατρών και ασφαλισμένων.
Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥπροειδοποιεί ότι από την ημερομηνία έκδοσης της εν λόγω απόφασης,οι επισκέψεις σε συμβεβλημένους ειδικούς ιατρούς(καρδιολόγους, γυναικολόγους, πνευμονολόγους, ορθοπεδικούς, νεφρολόγους, νευρολόγους, ΩΡΛ, αγγειοχειρούργους, ουρολόγους, ογκολόγους, οφθαλμιάτρους, ρευματολόγους, ψυχιάτρους, γαστρεντερολόγους, δερματολόγους, ενδοκρινολόγους, κλπ)δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν δωρεάν εάν δεν προϋπάρχει η έγκριση παραπομπής από οικογενειακό ιατρό των δημόσιων δομών (ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ, Κέντρο Υγείας).