Η ανασφάλεια έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας των πολιτών. Ανατινάξεις ΑΤΜ, κλοπές, διαρρήξεις και ληστείες περιλαμβάνονται στο καθημερινό αστυνομικό δελτίο. Σύμφωνα με στελέχη εταιρειών σεκιούριτι, η ανασφάλεια οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης υπηρεσιών ασφαλείας είτε από ιδιοκτήτες σπιτιών είτε από επιχειρηματίες. Την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας προανήγγειλε την «έξοδο» στον δρόμο 800 αστυνομικών.
Θέλοντας να κατεβάσουν τους τόνους, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. παραπέμπουν στα μειωμένα στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας για το 2017 σε σχέση εκείνα του 2016, με τον κ. Τόσκα να δηλώνει: «Οπως καταλαβαίνετε, αγγελικά πλασμένο κόσμο και κόσμο χωρίς προβλήματα, χωρίς εγκλήματα αλλά και παραβάσεις όποιος μπορεί να κάνει να έρθει και να μας πει τον τρόπο. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να μειωθούν οι δείκτες. Αυτό είναι μια καθημερινή προσπάθεια, με συνεχείς αλλαγές στους στόχους».
Ωστόσο η πραγματικότητα δείχνει ένα άλλο «βίαιο πρόσωπο». Με συμμορίες κακοποιών να εισβάλλουν σε σπίτια αδιαφορώντας εάν υπάρχουν μέσα ένοικοι ή όχι. Να βασανίζουν τα θύματά τους και να μην διστάζουν ακόμα και να δολοφονούν.
Ο φόβος «μην τύχει και σε εμάς» κυριαρχεί στα ελληνικά νοικοκυριά τη στιγμή που ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Σταματιάδης δίνει ακόμη στο νοσοκομείο μάχη για να κρατηθεί στη ζωή μετά την ένοπλη επίθεση που δέχθηκε από ληστές μέσα στο σπίτι του στην Κηφισιά, ενώ προσπαθούσε να αντισταθεί.

44 νεκροί και 420 τραυματίες

Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα «Το Βήμα», σύμφωνα με τα οποία συνολικά 431 αιματηρές ληστείες σε σπίτια έχουν διαπραχθεί την τελευταία οκταετία στην Αττική με δραματικό απολογισμό 44 νεκρούς και 420 τραυματίες! Δηλαδή, στην Αττική συμβαίνει μία αιματηρή ληστεία κάθε πέντε ημέρες και από αυτές σχεδόν η μία στις 7-10 οδηγεί στη δολοφονία των άτυχων ανθρώπων.
Εχοντας λοιπόν χτυπήσει… κόκκινο η εγκληματικότητα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη τη διάθεση 800 επιπλέον αστυνομικών προς ενίσχυση της αστυνόμευσης. Σύμφωνα με τον κ. Τόσκα, η υλοποίηση του μέτρου θα γίνει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.
Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη συναντήθηκε με πέντε δημάρχους της παραλιακής ζώνης της Αθήνας και συζήτησαν για την εγκληματικότητα στις περιοχές τους.
Οπως είπε, «συζητήθηκαν επιμέρους μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια της παραλιακής περιοχής, η οποία έχει ιδιαίτερη κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου ένα μεγάλο μέρος των πολιτών από άλλες περιοχές πάνε για μπάνιο ή για να διασκεδάσουν. Θα ενισχυθούν τα αστυνομικά τμήματα με αστυνομικούς από εκείνους που θα φύγουν από την ασφάλεια προσώπων, θα συνεργαστούμε με τους δήμους στα θέματα των περιπολικών και των μοτοσικλετών της διοικητικής μέριμνας και θα δοθούν επιπλέον οδηγίες στους υπηρεσιακούς αξιωματικούς, προκειμένου να μη διαρρέει προσωπικό για άλλες υποχρεώσεις της Αστυνομίας και να παραμένει για την ασφάλεια της περιοχής».
Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης εξαπέλυσε νέα επίθεση προς τον Ν. Τόσκα με αφορμή τα νέα κρούσματα εγκληματικότητας στο Πεδίον του Αρεως, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση θα πληρώσει το κλίμα ανασφάλειας σε γειτονιές πάρα πολύ ακριβά, διότι αν αισθάνονται ανασφαλείς οι πολίτες το χρεώνουν στην κυβέρνηση». Ο δήμαρχος Αθηναίων επέκρινε την αποδυνάμωση «λόγω ιδεοληψιών» της ομάδας ΔΙΑΣ, τονίζοντας ότι οι περιπολίες στο κέντρο της Αθήνας είχαν βελτιώσει την κατάσταση. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη αναφέρθηκε και σε ένα περιστατικό στο κέντρο της πόλης: «Tο Μεγάλο Σάββατο, σε πολυκατοικία στηΜαυρομματαίωνμπήκαν με βαριοπούλες και έσπαγαν τις πόρτες των διαμερισμάτων. Τα έκαναν γυαλιά-καρφιά και αναγκάστηκαν οι άνθρωποι να αναθέσουν τα σπίτια τους σε εταιρείες σεκιούριτι» ανέφερε ο κ. Καμίνης, επισημαίνοντας την ανάγκη «η Αστυνομία να είναι εμφανής και να μην έχουμε ιδεοληψίες ότι όταν βλέπουμε Αστυνομία στον δρόμο αστυνομοκρατείται η πόλη και ότι ζούμε σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης».

Αύξηση της ιδιωτικής φύλαξης

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ασφαλείας Παναγιώτης Παππάς, μιλώντας στο «Βήμα», ανέφερε ότι υπάρχει μια σταθερή ζήτηση για παροχή υπηρεσιών ασφαλείας από εταιρείες σεκιούριτι, ενώ η αύξηση αγγίζει περίπου το 15% κατά κύριο λόγο στις πόλεις. Ως προς τα μέτρα ασφαλείας υπάρχει ποικιλία, καθώς άλλοι ζητούν κάμερες ασφαλείας, άλλοι συναγερμούς και άλλοι να υπάρχει φύλακας. Μάλιστα, για οικονομικούς και λειτουργικούς λόγους συχνά υπάρχουν μαζικά αιτήματα στις εταιρείες σεκιούριτι από γειτονιές ή πολυκατοικίες ώστε να γίνεται καταμερισμός στη δαπάνη. Ο στόχος είναι να υπάρχει έξω από την πολυκατοικία ένας σταθμός ασφαλείας (security point) που να λειτουργεί αποτρεπτικά για επίδοξους διαρρήκτες ή ληστές.Τα αιτήματα μπορεί να είναι πολλά, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις δεν ακολουθείται η υλοποίηση της μελέτης ασφαλείας που έχει υποβάλει στον ιδιώτη ο εξειδικευμένος υπάλληλος της εταιρείας, καθώς θεωρεί ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθεί. Ενδιαφέρον για παροχή υπηρεσιών ασφαλείας δείχνουν και αρκετοί δήμοι, ενώ η αύξηση της ζήτησης όχι μόνο στη φύλαξη σπιτιών, επιχειρήσεων αλλά και υποδομών όπως λιμάνια κ.α. οδηγεί, το τελευταίο διάστημα, αρκετές εταιρείες σε αναζήτηση νέου προσωπικού.

Ενα πάρκο που… πληγώνει

Σε κέντρο ανομίας και παραβατικότητας έχει μετατραπεί το Πεδίον του Αρεως, σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι καθημερινά διαμαρύρονται για την εικόνα που παρουσιάζει.

«Εκτός ορίων» χαρακτηρίζει την κατάσταση και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) με ανακοίνωσή της έπειτα από τη νέα επίθεση και απόπειρα βιασμού νεαρής γυναίκας.

«Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο εφησυχασμού. Η οργή της κοινωνίας έχει ξεχειλίσει και όσοι κωφεύουν ή σφυρίζουν αδιάφορα αρνούμενοι να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα θα λογοδοτήσουν στους πολίτες. Αν θέλει επιτέλους η Ελλάδα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, είναι απαραίτητο να γίνει και στην Ελλάδα πράξη η έννοια των μητροπολιτικών δήμων, προκειμένου η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού να έχει τους απαραίτητους πόρους και αρμοδιότητες για την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης» τονίζει η ΚΕΔΕ υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει γίνει πράξη η διαβεβαίωση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη για ενισχυμένη αστυνόμευση της περιοχής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ