από metereologos.gr
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
 

Εντοπίστηκε η σορός του Γιώργου Μπαλταδώρου - Τι έγινε πάνω από τη Σκύρο και οδήγησε στο θάνατο του σμηναγού

Οι αιτίες της τραγωδίας με το Mirage - Ποια σενάρια εξετάζουν οι ειδικοί - Στον εντοπισμό του «μαύρου κουτιού» επικεντρώνονται οι έρευνες - Συλλυπητήρια ανακοίνωση του A/ΓΕΕΘΑ
Εντοπίστηκε η σορός του Γιώργου Μπαλταδώρου - Τι έγινε πάνω από τη Σκύρο και οδήγησε στο θάνατο του σμηναγού
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Πανελλήνια συγκίνηση έχει προκαλέσει ο αδόκητος θάνατος του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου. Η σορός του σμηναγού εντοπίστηκε σήμερα το πρωί ανοιχτά της Σκύρου και θα μεταφερθεί στο ΓΝΑ. Οπως αποκάλυψε ο δήμαρχος του νησιού, γύρω στις 09:30 το πρωί, αλιευτικό σκάφος που συμμετείχε στις έρευνες εντόπισε την σορό του πιλότου

Οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι σοκαρισμένες και σε τριήμερο πένθος προσπαθούν να ανασυνταχτούν καθώς οι καθημερινές πιέσεις είναι απίστευτες.

Σειρά παίρνουν τώρα οι πραγματογνώμονες που θα προσπαθήσουν να απαντήσουν στα ερωτήματα που δημιούργησε η πτώση του αεροσκάφους.

Πώς έπεσε όταν ήταν σε φάση προσγείωσης;Γιατί ο πιλότος που ήταν εξαιρετικός κι έμπειρος χειριστής δεν πρόλαβε ούτε το κουμπί εκτόξευσης του καθίσματος να πατήσει;

Γιατί δεν μίλησε καθόλου, δεν έχουν καταγραφεί συνομιλίες με το άλλο Mirage;

Υπάρχει πιθανότητα ξαφνικού μηχανικού προβλήματος ή πρόκειται ξεκάθαρα για απώλεια προσανατολισμού, για το γνωστό βέρτιγκο;

Όλα δείχνουν ότι ο σμηναγός κατέβηκε πιο χαμηλά γιατί είχε νέφωση στην περιοχή. Εκεί έχασε τον έλεγχο και τον προσανατολισμό του και «βρήκε» στη θάλασσα προτού προλάβει να εκπέμψει σήμα κινδύνου. Είτε γιατί υπέστη κάτι ξαφνικό είτε λόγω βέρτιγκο.

Παραίσθηση

Πρόκειται, σύμφωνα με τους ειδικούς για τον λεγόμενο «χωρικό αποπροσανατολισμό», μια «παραίσθηση» όπου ο πιλότος έχει λανθασμένη γνώμη για το που βρίσκεται το αεροσκάφος. Κάποιοι νομίζουν ότι βρίσκονται ψηλά αλλά είναι σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα ή τη στεριά. Όπως λένε έμπειροι πιλότοι, στην «παραίσθηση» ο πιλότος δεν εμπιστεύεται τα όργανα του αεροσκάφους αλλά μόνο την κρίση του. «Μπορεί να πηγαίνει οριζόντια, τα όργανα να δείχνουν την πορεία του, αλλά ο ίδιος να προσπαθεί να διορθώσει αυτό που δείχνουν τα όργανα, δηλαδή το σωστό», τονίσε το πρωί στον Σκάι ο αντιπτέραρχος κ. Αγγελίδης ο οποίος είπε ότι και ο ίδιος έχει πάθει «παραίσθηση» όπου ο πιλότος είναι σε μεγάλη ένταση, ιδρώνει και χάνει τον έλεγχο.

Ουσιαστικά πρόκειται για την απώλεια του σημείου αναφοράς στο χώρο και την αντικατάσταση της πραγματικότητας με μια παραίσθηση στο που βρίσκεται και που πηγαίνει. Προκύπτει όταν τα οπτικά ερεθίσματα που λαμβάνουμε δεν συνάδουν με τα ερεθίσματα που παράγονται μέσα στο αυτί. Εκεί βρίσκονται δύο δύο ημικυκλικά κανάλια (σαν κοχλίες, το ένα κάθετο στο άλλο), τα οποία αποτελούν – μαζί με το μυοσκελετικό ιστό – τους αισθητήρες επιτάχυνσης, επιβράδυνσης και κατεύθυνσης.

Το φαινόμενο δημιουργείται συνήθως ύστερα από απότομες στροφές με μεγάλη ταχύτητα και ευδοκιμεί σε πτήσεις με χαμηλή ορατότητα: είτε νύχτα, είτε – ακόμη πιο εύκολα – μέσα σε νέφωση. Είναι η στιγμή που αυξάνονται οι πιθανότητες για τη λήψη αντικρουόμενων πληροφοριών.
Τα ερεθίσματα από το οπτικό νεύρο μπορεί να σου δίνουν την αίσθηση ότι είσαι οριζόντια, αλλά το αυτί να σε «πληροφορεί» ότι στρίβεις. Όπως επίσης να είσαι σε ευθεία πτήση, αλλά να νομίζεις ότι ανεβαίνεις η κατεβαίνεις.

Ζαλάδα

 Έτσι προκύπτει ο χωρικός αποπροσανατολισμός. Μία βραχυκύκλωση του συστήματος διασύνδεσης των αισθητήρων, με πολύ πιθανό σύμπτωμα τη ζαλάδα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο πιλότος είναι να ανοιγοκλείσει τα μάτια του, σε μια προσπάθεια ταύτισης των αισθητήρων. Η μεγαλύτερη παγίδα εκείνη τη στιγμή είναι να πιστέψει ότι τα όργανα του αεροσκάφους είναι λάθος και ότι το σωστό είναι αυτό που αισθάνεται. Στην εκπαίδευση, προς αποφυγή δυστυχημάτων από τέτοιες καταστάσεις, αυτό που τονίζεται στους πιλότους ξανά και ξανά είναι να συμβουλεύονται τις ενδείξεις του πίνακα ελέγχου.

Προ δεκαετίας μια έκθεση του Γραφείου Ασφάλειας Μεταφορών της Αυστραλίας ανέφερε ότι έως τότε το ένα από τα τρία αεροπορικά δυστυχήματα οφείλεται στον «χωρικό αποπροσανατολισμό». Σύμφωνα με αυτήν επηρεάζει περισσότερους από το 90% των πιλότων σε κάποια στιγμή της πτητικής του καριέρας. «Οι πιλότοι μπορούν να καταταγούν σε δύο ομάδες: αυτούς που έχουν ήδη αποπροσανατολιστεί και σε αυτούς που θα αποπροσανατολιστούν στο μέλλον», ήταν χαρακτηριστικά ένα από τα ευρήματα της μελέτης.

Για τη συγγραφή της έκθεσης εξετάστηκαν στοιχεία τόσο της στρατιωτικής όσο και της πολιτικής αεροπορίας αλλά βρέθηκαν και πολλά επεισόδια που δεν είχαν ποτέ αναφερθεί, καθώς οι πιλότοι που είχαν αποπροσανατολιστεί αλλά ανέκαμψαν, ανησύχησαν ότι θα μπορούσαν να χάσουν την άδεια άσκησης επαγγέλματος αν γινόταν γνωστό το επεισόδιο.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της έκθεσης, ειδικό στα ζητήματα ιατρικής της αεροπλοΐας Ντέιβιντ Νιούμαν, ο πιο συνηθισμένος τύπος αποπροσανατολισμού δεν οδηγεί σε δυστύχημα: ο πιλότος εμφανίζει σύγχυση αισθήσεων, αποκτά την πεποίθηση ότι τα όργανα του σκάφους του δίνουν λανθασμένες πληροφορίες, παίρνει μέτρα για επεξεργαστεί τι πηγαίνει λάθος και μετά ανακάμπτει.

Η πιο επικίνδυνη μορφή αποπροσανατολισμού είναι να μην διαπιστώσει το πρόβλημα ο πιλότος και να πιστεύει ότι ανεβαίνει ψηλότερα ενώ στην πραγματικότητα κατέβαινε, ή να πιστεύει ότι πετάει ευθεία ενώ στρίβει.

Στον εντοπισμό του «μαύρου κουτιού» επικεντρώνονται οι έρευνες

Στον εντοπισμό του καταγραφέα πτήσης που περιέχει και τα στοιχεία πτήσης του Μιράζ 2000-5 επικεντρώνονται οι έρευνες για την εξακρίβωση των συνθηκών και αιτίων της συντριβής του αεροσκάφους, εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου, που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του Σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου.

Στην περιοχή βρίσκονται τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συλλέγουν στοιχεία, όπως επίσης και τα εξειδικευμένα σε θέματα καταδύσεων σε μεγάλα βάθη, στελέχη της Κινητής Ομάδας Συντήρησης Υποβρυχίων Θαλασσίων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας, που υποστηρίζουν το έργο της.

Ανάμεσα στις αποστολές της ΚΟΣΥΘΕ είναι και η ανέλκυση αεροσκαφών από το βυθό.

Συλλυπητήρια ανακοίνωση του A/ΓΕΕΘΑΟ αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του σμηναγού Γεώργιου Μπαλταδώρου.

«Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, και οι Ένοπλες Δυνάμεις εκφράζουν θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του Σμηναγού (Ι) Γεωργίου Μπαλταδώρου, ο οποίος έπεσε εν ώρα καθήκοντος, στις 12 Απριλίου 2018. Η αυταπάρνηση και η υπέρτατη προσφορά του Σμηναγού (Ι) Γεωργίου Μπαλταδώρου συνιστούν πράξεις ανεκτίμητης αξίας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πτώση μαχητικού Μιράζ 2000-5 ανοιχτά της Σκύρου - Νεκρός ο 34χρονος πιλότος - Τριήμερο πένθος στις ένοπλες δυνάμεις 
Κουβέλης: Η πτώση του Μιράζ δεν σχετίζεται με αναχαίτιση 
Θρήνος στην Καρδίτσα για τον άτυχο Σμηναγό 
 
 
σχόλια (9)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  το σκυλευμα | 14/04/2018 12:13
  Ρε τι σκυλευμα και εμπορικοποιηση ειναι αυτη????καλα ταχωνε ο κ.Μακρης λιγες μερες πριν στα ΜΜΕ,και λιγα τους εσυρε,παρελειψε ομως και το ακροατηριο— πελατη που συμμετεχει και συμμετεχει σ αυτη την ειδεσεογραφικη χωματερη. Χαθηκε ο Κοσμος,λιγη υπομονη μεχρι να βγει το πορισμα των εμπειρογνωμονων?????Χαθηκε καθε ιχνος σεβασμου στον Νεκρο και την οικογενεια του???
  DKK
  απάντηση00
   
   
  Μάλλον πλάκα κάνουν ή το κορόιδο. | 13/04/2018 19:05
  Ο άτυχος νέος δεν ενεπλάκη σε μάχη. Οποιοσδήποτε εκτελεί το καθήκον του θεωρείται ήρωας για το δημόσιο; Τόσοι που χάνονται εν αγνοία τους στους δρόμους είναι απλώς θύματα; Συνέλθετε ρε όλοι σας. Ένα θύμα πιθανού λάθους ήταν ο σμηναγός. Δικού του; Κανείς δε γνωρίζει! Σπεύδουν να δώσουν εξήγηση όλοι πριν ψάξουν να βρουν τα αίτια. Ύποπτη ενέγεια η εκ των προτέρων λοιπόν ηρωοποίηση του θανόντος, εκ μέρους της πολιτίας. Αν δεν εμπιστεύεται σε υπερσύγχρονο αεροσκάφος τα όργανα που φωνάζουν Pull up! οι έμπειροι πιλότοι μας που πετάνε με χαμηλές ταχύτητες (λόγω προσγείωσης) δίχως πίεση την ημέρα, αλλοίμονό μας... Η ενέργεια έχει πολιτική χροιά λόγω σειράς αποτυχιών και ανάγκης εξύψωσης του ηθικού.
  Καλό ταξίδι στο παιδί.
  απάντηση00
   
   
  Απύθμενο χάσμα | 13/04/2018 19:00
  μεταξύ ανθρώπων όπως ο σμήναγος Μπαλταδώρος και με τους παλιάτσους που ανέκαθεν μας κυβερνούσαν και μας κυβερνούν. Δεν τους αξίζουμε.
  Πρόσφυγας από Ελλαδιστάν
  απάντηση10
   
   
  ο χωρικός αποπροσανατολισμός... | 13/04/2018 18:40
  είναι...ηρωισμός; να ξέρω...
  c maritsas
  απάντηση01
   
   
  ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ.. | 13/04/2018 18:18
  ΕΑΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΩΣ ΟΝΤΟΣ ΤΟ ΡΙΞΑΝΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΕ ΒΛΗΜΑ Η ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ,ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΘΑ ΛΕΓΑΝΕ ΟΤΙ ΤΟ ΠΗΡΕ Ο ΑΝΕΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΕΣΕ ΣΤΗΝ,ΘΑΛΑΣΣΑ,ΘΥΜΗΘΕΙΤΑΙ ΙΜΙΑ,Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΒΕΡΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ .ΟΜΩΣ ΝΑ ΠΑΘΕΙΣ ΒΕΡΤΙΚΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΗΛΑΔΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΕ ΕΙΔΕ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΑΤΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ΠΟΛΥ....
  Β.Δ.ΓΑΛΑΝΗΣ
  απάντηση00
   
   
   
  Υπάρχει κι άλλη εκδοχή | 13/04/2018 15:27
  Αποκλείεται η χρήση μέσων ηλεκτρονικού πολέμου εκ μέρους τής Τουρκίας; Η τελευταία διαθέτει τέτοια, εν αντιθέσει μ' εμάς.
  )-(
  απάντηση1749
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Το πιστευουν πολλοι Ελληνες αυτο... | 13/04/2018 14:35
  Παραιθηση;;,με καθετη βουτια;;;.
  Ωρε συμπατριωτες;;;..
  απάντηση1039
   
   
  Το ¨ατυχημα" | 13/04/2018 12:30
  συνεβη 1 ημερα μετα το επεισοδιο στη Ρω.Ποιο; μας λεει οτι ετσι εγιναντα πραγματα που διαρρεουν? Θα μπορουσε να ειχε χτυπηθει στο στενο Λεσβου-Χιου το αεροσκαφος (εκει διπλα κανουν πολυ μεγαλη ασκηση οι Τουρκοι) και μαλιστα με πολυβολο (δεν χρειαζεται να λοκαρεις και να σε δουν στο ρανταρ.............. ΠΑΡAΙΤΗΘΕΙΤΕ αμεσα!!!!! Εχετε χασει τον πολεμο πρν ξεκινησει τενεκεδες. Με τοσους νεκρους και τοσες απωλειες υλικου απο το 90 τουλαχιστον θα επρεπε να ειχαμε τελειωσει με τον Τουρκικο τσαμπουκα καιρο πριν............
  VERITAS
  απάντηση2054