Κίνητρα «προδήλως μικροπολιτικά» που ακυρώνουν «de facto τη δημοτική αρχή της πρωτεύουσας της χώρας» καταλογίζει ο δήμος Αθηναίων στη σύσταση κρατικής Ανώνυμης Εταιρίας που θα αναλάβει τις αναπλάσεις σε περιοχές του. Σε ανακοίνωσή του, ο δήμος Αθηναίων εκφράζει την αντίθεση του, στο νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα και με το οποίο υποβαθμίζεται, όπως αναφέρει, «σε ρόλο απλού μέλους ενός οκταμελούς διοικητικού συμβουλίου».

Επίσης, υπενθυμίζει πως «τις αρχικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, ότι ο δήμος Αθηναίων θα διαδραμάτιζε κεντρικό, ακόμη και συντονιστικό, ρόλο στο εγχείρημα». Αντ΄αυτού σημειώνει ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει, και μάλιστα με τον πιο ακραίο και απροκάλυπτο τρόπο, την πάγια πολιτική των προκατόχων της, να κρατούν τον πρώτο Δήμο της χώρας καθηλωμένο σε ρόλο απλού παρατηρητή σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τα του οίκου του».

Ακόμη προειδοποιεί ότι «θα διαψευστούν στην πράξη όσοι νομίζουν ότι θα υπάρξει σχέδιο ανάπλασης της Αθήνας, χωρίς την Αθήνα. Θα είναι όμως αργά, καθώς άλλη μια ευκαιρία για την πρωτεύουσα θα έχει χαθεί. Εκτός εάν η κυβερνητική εξαγγελία, για το καλό της πόλης, παραμείνει εξαγγελία». Τέλος υπενθυμίζει ότι «ο δήμος Αθηναίων ήδη υλοποιεί συγκεκριμένο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Για πρώτη φορά η Αθήνα στη σύγχρονη ιστορία της, διαθέτει ένα σχολαστικά επεξεργασμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα, με εξασφαλισμένους ευρωπαϊκούς και εγχώριους οικονομικούς πόρους της τάξεως των περίπου 200 εκ. ευρώ».