Δυο βασικές εκκρεμότητες δίνουν παράταση στην πλήρη εφαρμογή του συστήματος του «έξυπνου» εισιτηρίου, που φαίνεται ότι θα φτάσει μέχρι το καλοκαίρι. Ένα βήμα πιο κοντά στο κλείσιμο των πυλών έγινε με τη δυνατότητα ενεργοποίησης των προσωποποιημένων καρτών για τους ανέργους και τα ΑμεΑ.

Οι καθυστερήσεις όμως στον εκσυγχρονισμό των αυτόματων μηχανημάτων, αλλά και η έλλειψη προσωπικού βάζουν φρένο στην ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού συστήματος.

Την ίδια στιγμή, το επιβατικό κοινό δείχνει αξιοπρόσεκτη προσαρμοστικότητα, παρά τα μεγάλα λάθη που έγιναν στην αρχή της διαδικασίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες παρατηρείται αύξηση των εσόδων του ΟΑΣΑ στους σταθμούς όπου έχουν κλείσει οι πύλες.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου που αναμενόταν να ολοκληρωθεί, έχει φτάσει Πάσχα και ακόμη δεν έχει γίνει η αναβάθμιση της παλιάς γενιάς αυτόματων μηχανημάτων, που είναι τοποθετημένα σε σταθμούς της Γραμμής 2 (Ανθούπολη-Ελληνικό), ώστε να εκδίδουν ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Ως αποτέλεσμα, παραμένουν ακόμη περιορισμένα τα αυτόματα σημεία έκδοσης κι επαναφόρτισης. Εντωμεταξύ, εκκρεμεί η στελέχωση των μέσων σταθερής τροχιάς με επιπλέον προσωπικό. Κυρίως δε του ηλεκτρικού, όπου για να εφαρμοστεί πλήρως το αυτόματο σύστημα και να κλείσουν οι πύλες, απαιτούνται σταθμάρχες, οι οποίοι όμως δεν υπάρχουν.

Σήμερα, κλειστές είναι οι πύλες (πλην των σημείων διέλευσης των ΑμεΑ) σε 13 εκ των 20 σταθμών της Γραμμής 2 του μετρό, σε 13 από τους 21 σταθμούς της Γραμμής 3, καθώς και σε δύο ακόμη σταθμούς του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου (Ταύρος και Μαρούσι).

Βήματα ενεργοποίησης καρτών για άνεργους και ΑμεΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, μέχρι σήμερα, έχουν διεκπεραιωθεί περισσότερες από 95.000 αιτήσεις ανέργων και ΑμεΑ για προσωποποιημένες ATH.ENA Card.

Ο ρυθμός έκδοσης των καρτών για τους δικαιούχους δωρεάν και μειωμένου κομίστρου κρίνει -σε ένα βαθμό- το πλήρες κλείσιμο των αυτόματων πυλών, που αποτελεί και τη βασική παράμετρο επιτυχίας του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου.

Εξάλλου, οι «τρύπες» στα έσοδα του Οργανισμού λόγω της επιδοματικής πολιτικής των Υπουργείων αποτελούν όχι μόνο χρόνιο σημείο διαμάχης, αλλά και ουσιαστικό παράγοντα βιωσιμότητας πια του ΟΑΣΑ.

Σημειώνεται ότι το δωρεάν κόμιστρο ενεργοποιείται μόνο στα αυτόματα μηχανήματα και όχι στα εκδοτήρια, ενώ οι άνεργοι καλούνται να το ανανεώνουν σε μηνιαία βάση.

Για την ενεργοποίηση του δωρεάν κομίστρου, ο δικαιούχος καλείται να υλοποιήσει τα ακόλουθα βήματα:

1.Μεταβαίνει σε ένα από τα 300 «Αυτόματα Μηχανήματα Έκδοσης Καρτών» (ΑΜΕΚ) του ηλεκτρονικού εισιτηρίου
2.Στην αρχική οθόνη του ΑΜΕΚ, επιλέγει τη γλώσσα που επιθυμεί και στη συνέχεια, την επιλογή «Επιδότηση» από το βασικό μενού
3.Τοποθετεί κατακόρυφα την προσωποποιημένη ATH.ENA Card στην υποδοχή που βρίσκεται στο κάτω αριστερά μέρος της πρόσοψης του ΑΜΕΚ
4.Η συσκευή αναγνωρίζει αυτόματα, εάν η συγκεκριμένη κάρτα δικαιούται επιδότησης και στην περίπτωση αυτή, ο επιβάτης επιλέγει το «ΟΚ» για να ξεκινήσει η διαδικασία φόρτισης της κάρτας του.
Προσοχή: όσο διαρκεί η φόρτιση του κομίστρου δεν πρέπει να αφαιρεθεί η κάρτα από την υποδοχή.
5.Με το πέρας της διαδικασίας, ο επιβάτης αφαιρεί την κάρτα από την υποδοχή και παραλαμβάνει την απόδειξη από τη θύρα εξόδου. Η κάρτα έχει φορτιστεί με το δωρεάν κόμιστρο και είναι έτοιμη προς χρήση.