Συνολικά 431 αιματηρές ληστείες μέσα σε σπίτια έχουν διαπραχθεί την τελευταία οκταετία στην Αττική με δραματικό απολογισμό 44 νεκρούς και 420 τραυματίες! Δηλαδή, πιο απλά, στην Αττική συμβαίνει μία αιματηρή ληστεία κάθε πέντε ημέρες και από αυτές σχεδόν η μία στις 7-10 οδηγεί στην δολοφονία των άτυχων ανθρώπων.
Η λίστα –σοκ που αποκαλύπτει «Το Βήμα» με τις φονικές ληστρικές επιθέσεις μέσα στα σπίτια της Αθήνας, αναδεικνύει την δράση των αδίστακτων κακοποιών και ίσως είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που αποτυπώνει την εγκληματικότητα, τουλάχιστον στην πρωτεύουσα. Κι όλα αυτά μετά τον βαρύ τραυματισμό του 53χρονου επιχειρηματία, στην Κηφισιά, που κτυπήθηκε με λοστό και πυροβολήθηκε από τους κακοποιούς για τους οποίους πιθανολογείται ότι είναι αλλοδαποί (από τις πρώτες μαρτυρίες ίσως αλβανικής καταγωγής). Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία επρόκειτο για την 11η αιματηρή επιδρομή του 2018. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τραυματισμοί 12 ατόμων.
Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι σημειώνονται στην Αθήνα περίπου 480-550 ληστείες σε σπίτια (σσ.: δηλαδή με πολίτες εντός αυτών) και το ποσοστό αυτών που καταλήγουν σε αιματοχυσία είναι περίπου 13-16%.
Η πιο φονική χρονιά ήταν το 2014 όταν είχαν υπάρξει εννιά θάνατοι σε 71 αιματηρές επιθέσεις ληστών σε σπίτια στην Αθήνα. Ακολουθεί το 2017 όταν υπήρξαν 7 φόνοι σε 48 ληστρικές επιδρομές με τραυματισμούς. Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται όλο και μεγαλύτερη αγριότητα των συμμοριών, που σκοτώνουν τα θύματα τους σε πολλές από τις εφόδους σε σπίτια ανυποψίαστων πολιτών.