Κάλεσμα στους ιατρούς της Αθήνας να υπογράψουν κείμενο με το οποίο διακόπτουν τη σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ και εξουσιοδοτούν τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών να υπογράψει συλλογική σύμβαση, απευθύνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης. Όπως ανακοίνωσε, το κείμενο –πρόσκληση θα είναι έτοιμο την Μεγάλη Τρίτη.
Στην ενέργεια αυτή προχωρεί ο ΙΣΑ μετά την επιβολή αυξημένου clawback στους ιατρούς. «Δεν φταίει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ γι αυτή την κατάσταση. Είναι ευνουχισμένος και κατά την άποψή μου θα ‘πρεπε να έχει παραιτηθεί», δήλωσε ο κ. Πατούλης.
Οι εκπρόσωποι του ΙΣΑ παρουσίασαν τη Δευτέρα στοιχεία για την κατάρρευση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την οικονομική ασφυξία, στην οποία έχει οδηγηθεί ο ιατρικός κόσμος. «Η πολιτική του Υπουργείου Υγείας έχει οδηγήσει στην ανεργία και στη μετανάστευση, το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, ενώ η κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει δραματική επίπτωση στη δημόσια υγεία.

Την ίδια ώρα, η επιβολή του καταστροφικού clawback, οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση, ένα μεγάλο μέρος του ιατρικού κόσμου», ανέφεραν.

Ανεργία

Σήμερα η ανεργία των γιατρών στην Ελλάδα έχει ανέλθει σε επίπεδα –ρεκόρ, καθώς το 28% των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι. Ειδικότερα 2.100 μέλη του ΙΣΑ είναι άνεργοι, ενώ την τελευταία πενταετία 1.500 γιατροί το χρόνο κατά μέσον όρο, ζητούν πιστοποιητικά για το εξωτερικό.

Σήμερα τα εγγεγραμμένα μέλη του ΙΣΑ είναι 24.815, όταν το 2017 ήταν 25.090 και το 2009 ήταν 25.825. Μάλιστα από την αρχή του χρόνου, μέχρι σήμερα, 281 γιατροί έχουν ζητήσει πιστοποιητικό, για να δουλέψουν σε κάποια χώρα του εξωτερικού (εκδόθηκαν 118 πιστοποιητικά για Αγγλία,26 για Γαλλία,23 για Γερμανία κ.τ.λ.).

Οικογενειακοί γιατροί -ΤοΜΥ

«Βατερλό για το υπουργείο Υγείας, αποδείχθηκε η προσπάθεια στελέχωσης του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη, στην απαράδεκτη πρόσκληση ενδιαφέροντος, τόσο για οικογενειακούς γιατρούς όσο και για τη στελέχωση των ΤοΜΥ, καθώς προέβλεπαν απαξιωτικές αμοιβές για τους γιατρούς σε ένα θολό εργασιακό τοπίο», ανέφεραν οι εκπρόσωποι του ΙΣΑ.
Ειδικότερα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, χορήγησε 372 βεβαιώσεις για την πρόσκληση ενδιαφέροντος, για οικογενειακούς γιατρούς ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά 91, για την κάλυψη 1.250 θέσεων στην Αττική. Το ποσοστό κάλυψης δεν ξεπερνά το 37%, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη λειτουργία του νέου συστήματος.
«Πρόκειται για τη δεύτερη παταγώδη αποτυχία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, μετά την αδυναμία στελέχωσης των ΤοΜΥ, για τις οποίες ήταν ανάλογα χαμηλό το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε», σημείωσαν.
«Είναι χαρακτηριστικό», πρόσθεσαν, «ότι για τις ΤοΜΥ στην Περιφέρεια Αθηνών έγιναν μόλις 53 αιτήσεις, για την κάλυψη 195 θέσεων! Ανάλογη είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, όπου οι αιτήσεις των υποψηφίων μετά βίας κάλυψαν το 1/3 των θέσεων».