Ερευνα σε βάρος τουλάχιστον 15 δικηγόρων από όλη τη Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη κ.λπ.) πραγματοποιούν τις τελευταίες εβδομάδες η ΕΛ.ΑΣ. και οι δικαστικές αρχές για «διασυνδέσεις» και «ύποπτες συνεννοήσεις» με τούρκους στρατιωτικούς, και όχι μόνο, που έφυγαν μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, καθώς και με μετανάστες που προέρχονται από τη γειτονική χώρα.
Η έρευνα αυτή, η οποία ξεκίνησε αρχικά από την Εισαγγελία Εφετών Θράκης με επίκληση λόγων «εθνικής ασφαλείας», έχει επεκταθεί σε όλη τη χώρα, ενώ υπάρχει ήδη ανάμειξη και της ΕΛ.ΑΣ.
Και όλα αυτά εν μέσω της έντασης στα ελληνοτουρκικά θέματα με τη μη έκδοση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών και, τις τελευταίες εβδομάδες, με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης. Με δικηγόρους να εκφράζουν τις απορίες τους για «τον στόχο αυτής της έρευνας, σε βάρος πολλών δικηγόρων, χωρίς προηγούμενο». Εκφράζοντας παράλληλα ερωτήματα για την άγνωστη, πολιτική ή διπλωματική, χρήση που μπορεί να έχει αυτή η έρευνα. Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένοι από τους ελεγχόμενους δικηγόρους (στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας) ανέφεραν πως υπάρχουν «διαρκώς παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών προς την Τουρκία». Κάτι που πιθανολογείται ότι θα προκαλέσει νέα δικαστική έρευνα για τα τεκταινόμενα στα ελληνοτουρκικά σύνορα…

Η επιστολή από ιδιώτη

Ως έναυσμα λοιπόν της συγκεκριμένης δικαστικής έρευνας εμφανίζεται μυστηριώδης επιστολή που φαίνεται να είχε σταλεί στις αρχές Ιανουαρίου του 2017 από κάποιον ιδιώτη. Με άγνωστα τα περισσότερα προσωπικά στοιχεία του αλλά και τα κίνητρα της ενέργειάς του.
Στην επιστολή αυτή ο ιδιώτης μνημόνευε τις σχέσεις ελλήνων νομικών και τούρκων πελατών που είχαν αναπτυχθεί σε διάφορες περιοχές τηςΒόρειας Ελλάδας. Με διατύπωση υπονοιών ότι υπήρχε μεθοδική αρωγή τούρκων πραξικοπηματιών ή και άλλων μεταναστών σε συγκεκριμένες περιπτώσεις εισόδου στη χώρα μας. Με την αιχμή ότι ίσως αυτή η νομική εκπροσώπηση μπορεί να αποβαίνει σε βάρος των συμφερόντων της χώρας ή να έχει χαρακτηριστικά «υποβοήθησης διακινητών λαθρομεταναστών» και ποινική διάσταση!
Ωστόσο στην έρευνα της πρώτης φάσης, εντύπωση προκαλεί ότι οι δικαστικοί λειτουργοί εστίαζαν το ενδιαφέρον τους σε περιπτώσεις νομικής εκπροσώπησης τούρκων αιτούντων άσυλο κ.λπ. που έχουν γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2017, σε χρόνο δηλαδήμεταγενέστερο της σύνταξηςτης επιστολής που αποτέλεσε το έναυσμα της δικαστικής έρευνας.
Ωστόσο εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποτελεί δείγμα της σοβαρότητας της υπόθεσης είναι ότι –όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής» –στις 23 Οκτωβρίου η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου απέστειλε στην Εισαγγελία Εφετών Θράκης απόρρητο έγγραφο του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., και συγκεκριμένα του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων. Το έγγραφο αυτό, που είχε συνταχθεί στις 16 Οκτωβρίου 2017 με θέμα «Παρουσία δικηγόρων στα σημεία σύλληψης παράνομων μεταναστών», περιγράφει περίπου 20 περιπτώσεις εντοπισμού τούρκων, ιρακινών, σύρων και άλλων μεταναστών –με την παρουσία των ελεγχόμενων δικηγόρων –στην περιοχή του Εβρου. Περιπτώσεις που είχαν καταγραφεί από τις 15 Φεβρουαρίου 2017.
Κοινό σημείο αυτών των περιστατικών είναι ότι οι αστυνομικοί που έσπευδαν σε κάποιο σημείο στις περιοχές Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και αλλού ανακάλυπταν στο πλευρό των μεταναστών έλληνες δικηγόρους που δήλωναν πως τους εκπροσωπούσαν νομικά. Κάτι που θεωρήθηκε ότι «θα μπορούσε να είναι προϊόν προσυνεννόησης και μεθόδευσης για μαζική διέλευση αλλοδαπών στη χώρα μας. Ετσι ώστε το σύστημα νομικής υποδοχής τους να τους προωθεί άμεσα την υποβολή αιτημάτων ασύλου και άλλες σχετικές ενέργειες». Κάτι που μπορεί να δημιουργεί εμπλοκές σε διπλωματικό και όχι μόνο επίπεδο…

Το θέμα των δύο κομάντος

Είναι ενδεικτικά όσα σημειώνονται για περιστατικό της 30ής Ιουλίου 2017, με τηλεφωνική κλήση που υπήρξε στο τηλεφωνικό κέντρο αστυνομικών υπηρεσιών της Ορεστιάδας από μια δραστήρια δικηγόρο της Αθήνας. Η συγκεκριμένη νομικός ανέφερε ότι «είχε ήδη συλληφθεί μια οικογένεια τούρκων υπηκόων (πατέρας, μητέρα και δύο παιδιά), που κρατείται στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας. Από το κέντρο τής γνωστοποιήθηκε ότι ως εκείνη τη χρονική στιγμή δεν είχε πραγματοποιηθεί καμία τέτοια σύλληψη. Ακολούθως η ίδια δικηγόρος επικοινώνησε με ορισμένες άλλες υπηρεσίες της Ορεστιάδας, ρωτώντας για το ίδιο θέμα, λαμβάνοντας και πάλι αρνητική απάντηση. Λίγο αργότερα επικοινώνησε πάλι με το τηλεφωνικό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. στην Ορεστιάδα αναφέροντας ότι «η υπόθεση είναι σοβαρή». Η παραπάνω οικογένεια τελικώς συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα από τις κλήσεις της δικηγόρου».
Ωστόσο ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η επόμενη επισήμανση στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., όπου σημειώνεται: «Η ανωτέρω δικηγόρος τυγχάνει «γνωστή», καθότι στις 15 Φεβρουαρίου 2017 απασχόλησε και πάλι τη Διεύθυνση Ασφαλείας Ορεστιάδας στην περίπτωση της σύλληψης δύο υπηκόων Τουρκίας από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας».
Η αναφερόμενη ωστόσο περίπτωση στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. είναι εκείνη της σύλληψης δύο τούρκων κομάντος που είχαν θεωρηθεί ύποπτοι για την επίθεση –στη διάρκεια του πραξικοπήματος –κατά του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τότε βρισκόταν στη Μαρμαρίδα. Τον εντοπισμό των δύο τούρκων κομάντος, που ερχόταν στη συνέχεια της υπόθεσης των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που είχαν φθάσει με ελικόπτερο την επομένη του πραξικοπήματος, είχε αποκαλύψει «Το Βήμα». Και αυτό γιατί οι ελληνικές αρχές είχαν αποφύγει να το δημοσιοποιήσουν. Μάλιστα είχαν υπάρξει καταγγελίες ότι μαζί με τους δύο τούρκους κομάντος που παραμένουν σε κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ. είχαν έλθει στη χώρα μας και άλλοι τρεις στρατιωτικοί από την ίδια τουρκική μονάδα. Τα ίχνη των τριών αυτών στρατιωτικών είχαν χαθεί και είχαν βρεθεί λίγους μήνες αργότερα και υπό άγνωστες συνθήκες στην Αδριανούπολη. Με αναφορές των δύο τούρκων κομάντος που είχαν συλληφθεί αλλά και συγγενών τους από τη γειτονική χώρα ότι είχαν εισέλθει και αυτοί πράγματι στην Ελλάδα και είχαν επαναπροωθηθεί χωρίς να τηρηθούν οι επίσημες διαδικασίες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ