«Κατά την μετάβασή τους στις περιοχές που είχαν επιλέξει να δράσουν, λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης. Προχωρούσαν με τα ΙΧ τους σε άσκοπη αλλαγή κατεύθυνσης, αυξομείωση ταχύτητας, απότομες στάσεις, παραβίαση σηματοδότη κλπ έτσι ώστε να μπορούν να αντιληφθούν ανά πάσα στιγμή αν έχουν εντοπισθεί για να λάβουν τα μέτρα τους και να προφυλαχθούν. Επίσης από την επισύνδεση προέκυψε ότι κριτήριο επιλογής ήταν εάν το σπίτι έφερε συναγερμό ή όχι και εάν είχε πόρτα ασφαλείας. Απέφευγαν τα σπίτια που διέθεταν συναγερμό και έδειχναν προτίμηση στα σπίτια που έφεραν πόρτα ασφαλείας καθώς πίστευαν ότι οι ιδιοκτήτες έχουν καλύτερη οικονομική κατάσταση από τα υπόλοιπα της πολυκατοικίας. Σε περίπτωση για οποιονδήποτε λόγο γίνονταν αντιληπτοί αποχωρούσαν προσωρινά τοποθετώντας το χαλί κάθετα ως σημάδι επιστροφής ή μη του ενοίκου, ώστε όταν επανέλθουν να λειτουργήσουν με ασφάλεια. Ας σημειωθεί εδώ ότι οι ιδιοκτήτες εφησυχασμένοι ότι έχουν τοποθετήσει πόρτες και κλειδαριές ασφαλείας, διατηρούσαν στις οικίες τους περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας (χρήματα και τιμαλφή), θεωρώντας ήταν προφυλαγμένοι, ενώ στην ουσία καθίστατο κυριολεκτικά απροστάτευτοι».

Σε αυτή την περιγραφή για τα τρυκ (ακόμη και με σκόπιμες τροχαίες παραβάσεις) που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της γεωργιανής μαφίας που εξάρθρωσε προ δύο ημερών η ΕΛ.ΑΣ, προχωρά το αναλυτικό διαβιβαστικό έγγραφο συνολικής έκτασης 50 σελίδων που συνέταξαν οι διωκτικές αρχές και το οποίο αποκαλύπτει «Το Βήμα».
Το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου που προχώρησε στην διερεύνηση της υπόθεσης (σσ.: η ίδια αστυνομική υπηρεσία είχε προχωρήσει, πριν από 1,5χρόνο, και στην εξάρθρωση μεγάλου τμήματος της επονομαζόμενης «μαφίας των Ρομά» με περισσότερες από 1000 διαρρήξεις) έξι ατόμων ηλικίας από 34 μέχρι 53 ετών, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της οργάνωσης, που προχωρούσαν σε μεγάλο αριθμό κλοπών από κατοικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας.
Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 26 περιπτώσεις κλοπών από κατοικίες σε Μαρούσι, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Ηλιούπολη, Χαϊδάρι, Φιλαδέλφεια, Περιστέρι, Αιγάλεω, Νίκαια, Αργυρούπολη, Άγιο Δημήτριο, Άλιμο, Πάτρα, Τρίπολη, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Αίγιο, Διακοφτό, Λουτράκι, Λιβαδειά, Ιτέα και Θήβα. Ομως υπολογίζεται ότι οι κλοπές ήταν πολλαπλάσιες.
Πρόκειται για ένα σημαντικό παράρτημα της ρωσικής μαφίας στην Ελλάδα και σ’ άλλες περιοχές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, για την οποία υπήρχε πρόσφατη ενημέρωση των ελληνικών αρχών (σσ.: Σχετικό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Βήματος» στις 21 Μαρτίου 2018 (https://www.tovima.gr/society/article/?aid=953275&wordsinarticle=%ce%93%ce%95%ce%a9%ce%a1%ce%93%ce%99%ce%91%ce%9d%ce%97). Μάλιστα ο αρχηγός του εγκληματικού δικτύου είχε άμεση σχέση με έναν από τους εικονιζόμενους στην σχετική χαρτογράφηση, των αρχών της Γεωργίας.
Είναι ενδεικτικό ότι στο διαβιβαστικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ σημειώνεται για την μεθοδικότητα και την προσήλωση των γεωργιανών μαφιόζων: «ξυπνούσαν περί την 06:15 και ξεκινούσαν την παράνομη δράση τους, σαν να πήγαιναν για «μεροκάματο». Διένυαν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν στις πόλεις – στόχους που επέλεγαν. Μετακινούνταν συστηματικά στις πόλεις – στόχους, ανεξαρτήτως συνθηκών, όπως καιρικές συνθήκες, απεργίες κλπ».
Ομως δεν εντυπωσιάζει μόνο η εγκληματική «εργατικότητα» των κακοποιών ακόμη και σε περιπτώσεις απεργιακών κινητοποιήσεων. Φρόντιζαν κάθε λεπτομέρεια για να μην κινούν οποιαδήποτε υποψία. Οπως σημειώνεται στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ «για τις μετακινήσεις τους και με σκοπό να μην κινούν εύκολα υποψίες, αλλά και κυρίως για να αποφύγουν το ενδεχόμενο επισήμανσης και εντοπισμού, χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητα «πόλης» τα οποία διατηρούσαν πάντα σε αρίστη κατάσταση και πάντα καθαρά και πλυμένα».
Κι όπως συμπληρώνεται ενδεικτικά στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ «το βασικό χαρακτηριστικό της Οργάνωσης, όπως προέκυψε από την έρευνα ήταν η «στρατιωτικού τύπου πειθαρχία», σε όλα τα στάδια λειτουργίας των μελών της Οργάνωσης (προετοιμασία, μετακινήσεις, διάπραξη κλοπών, επιστροφή, εν γένει βίο κλπ)».
Σημειώνεται ότι από τα στοιχεία που διαθέτουν οι ελληνικές και οι ξένες αρχές, στα μέλη της γεωργιανής μαφίας επιβάλλεται μια πολύ προσεκτική ζωή, χωρίς συμμετοχή σε πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις. Επιπλέον, όπως σημειώνεται στα έγγραφα των διεθνών διωκτικών αρχών «τα μέλη της γεωργιανής μαφίας αναπτύσσουν στενή συνεργασία μεταξύ τους, προχωρούν σε νέες στρατολογήσεις ατόμων με αυστηρά κριτήρια, προκειμένου οι εγκληματικές οργανώσεις να μείνουν στεγανοποιημένες. Η κεντρική εντολή που έχουν είναι να αποφεύγουν οποιαδήποτε επαφή με πολιτικούς, αστυνομικούς κλπ (προκειμένου να τους βοηθήσουν στις έρευνές τους). Επιπλέον απαράβατος κανόνας είναι ότι δεν πρέπει να έχουν άλλη επαγγελματική ενασχόληση και να είναι προσηλωμένοι στο εγκληματικό έργο τους. Επίσης αν συλληφθούν να μην ομολογήσουν ποτέ την ενοχή τους και να μην καταδείξουν συνεργούς τους. Ακόμα προβλέπεται κοινό ταμείο που το ονομάζουν «Obsniak», υπέρ ενίσχυσης κρατουμένων μαφιόζων, πληρωμής δικηγόρων κλπ».