Την παραδοχή ότι το σύστημα Υγείας και η φαρμακευτικη πολιτική της χώρας έχει τρία μεγάλα ελλείμματα, έκανε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας σε εκδήλωση για την αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό τα τρία μεγάλα ελλείμματα είναι η έλλειψη ενός μηχανισμού HΤA (Health Technology Assessment), η έλλειψη ενός σοβαρού μηχανισμού διαπραγμάτευσης προσιτών τιμών αποζημίωσης και η απουσία ενός μηχανισμού γρήγορης ενσωμάτωσης αξιόπιστων θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

«Αυτά είναι τα κομβικά ελλείμματα τα οποία τώρα σιγά-σιγά αρχίζουμε να αντιμετωπίζουμε.
Και στα τρία επίπεδα έχουν γίνει βήματα. Όχι αυτά που θα θέλαμε και όχι αυτά που απαιτούν οι συνθήκες και τα αδιέξοδα τα οποία έχουν δημιουργηθεί», παραδέχθηκε.

Πως θα λειτουργεί η Επιτροπή ΗΤΑ

Ως προς τον μηχανισμό ΗΤΑ υπενθύμισε ότι ενώ έχει νομοθετηθεί, εκκρεμμεί η συγκρότηση της αρμόδιας επιτροπής και είπε ότι «αύριο λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, υπάρχουν ήδη αρκετές αιτήσεις από αξιόλογους επιστήμονες και «νομίζω ότι θα πάμε σε μία επιτροπή υψηλής εγκυρότητας και υψηλού επιστημονικού κύρους που θα διασφαλίσει ότι θα υπάρξει ένας μηχανισμός αξιολόγησης που θα διασφαλίζει και την πρόσβαση των ασθενών της χώρας μας στην καινοτομία», υποστήριξε.

Επανέλαβε ότι η επιτροπή θα έχει γνωμοδοτικό ρόλο, δηλαδή θα αξιολογεί τα σχετικά στοιχεία (κλινικές μελέτες, ενδείξεις, βιβλιογραφία κ.α.) και θα συνεκτιμά το αποτέλεσμα της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης (η οποία λειτουργεί σε διασύνθεση με την Επιτροπή ΗΤΑ). Στη συνέχεια, συνεκτιμώντας και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, άρα και της επίπτωσης στη δαπάνη και του λόγου, της σχέσης κόστους – αποτελεσματικότητας, η Επιτροπή θα εισηγείται στον εκάστοτε υπουργό Υγείας την έγκριση ή μη αποζημίωσης ενός νέου φαρμάκου. Ταυτόχρονα, δε, θα διασυνδέεται με την ομάδα του υπουργείου Υγείας, η οποία ενσωματώνει τα θεραπευτικά πρωτόκολλα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

«Δεν θα εγκρίνεται φάρμακο για να αποζημιωθεί στη χώρα εάν δεν έχει προηγηθεί διαπραγμάτευση από τη νέα Επιτροπή που θα συγκροτήσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα», ξεκαθάρισε ο Ανδρέας Ξανθός.

Και συμπλήρωσε ότι «πραγματικά πιστεύω ότι το να διασφαλίζουμε σήμερα μέσα από το μηχανισμό του ΗΤΑ την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών της χώρας μας στη φαρμακευτή καινοτομία, είναι μία παρέμβαση που ενισχύει την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη στον πολύ ζωτικό και ευαίσθητο θέμα της υγείας. Το χρειάζεται αυτό η κοινωνία».

Ο υπουργός Υγείας έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι, λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας (λόγω της Εξεταστικής για την Υγεία και το σκάνδαλο Novartis) πρέπει να θωρακιστεί το σύστημα και να μπουν δικλείδες ασφαλείας «για να μη διαιωνίζονται αυτά τα φαινόμενα στο μέλλον και για να έχει την αίσθηση ο πολίτης, ότι η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, αλλά ότι είναι μία σοβαρή οργανωμένη χώρα που μπορεί να έχει μηχανισμούς ελέγχου, αξιολόγηση της ποιότητας και κυρίως εγγυημένης κάλυψης των αναγκών υγείας των ανθρώπων».