«Η Αυτοδιοίκηση υπέστη σοκ από την εφαρμογή των βίαιων μνημονιακών πολιτικών καθώς υπήρξε μείωση των πόρων άνω του 60% και εξοβέλισε κάθε αναπτυξιακή ιδιότητα. Καλούμαστε να μπορέσουμε καθώς βαδίζουμε σε μια νέα εποχή, να ανατάξουμε την κατάσταση».
Την παραδοχή έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος όμως ταυτόχρονα εμφανίστηκε αισιόδοξος για το 2018, που « μπήκε, με πολύ καλούς όρους για την τοπική αυτοδιοίκηση», αναφερόμενος στα χρηματοδοτικά έργα «Φιλόδημος Ι « και «ΙΙ» , ύψους 740 εκατ. ευρώ που έχουν αρχίσει να υλοποιούνται.
Ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στο 11ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε ότι κάτι ανάλογο είχε να το δει η αυτοδιοίκηση από την εποχή του προγράμματος «Θησέας ». Ακόμη, τόνισε ότι το 2017 αποτυπώθηκε στον προϋπολογισμό του 2018 αύξηση των πόρων για την αυτοδιοίκηση κατά 5%, ενώ υπήρξαν έκτακτες χρηματοδοτήσεις για την ενίσχυση των νησιωτικών και των μικρών ορεινών δήμων. Παράλληλα δόθηκαν 32 εκατομμύρια ευρώ ως έκτακτη ενίσχυση για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πλημμύρες.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Σκουρλέτης για την απλή αναλογική λέγοντας ότι οι δήμοι καλούνται να παίξουν έναν νέο δυναμικό ρόλο, και θα είναι πιο αποτελεσματικοί όταν οι αιρετές ηγεσίες τους λειτουργήσουν πιο δημοκρατικά και με λαϊκή συμμετοχή, διαμορφώνοντας πλειοψηφίες.
«Πρέπει να στοχεύουμε σε ευρύτερες συναινέσεις σε τοπικό επίπεδο που θα αντανακλώνται και στις πλειοψηφίες μέσα στα τοπικά και περιφερειακά συμβούλια» είπε και πρόσθεσε ότι γίνεται ένας διάλογος με θεσμικούς φορείς της αυτοδιοίκησης ώστε να βρεθεί ένας νέος αλγόριθμος για την πιο δίκαιη κατανομή των ΚΑΠ.
Σε ό,τι αφορά το προσωπικό των δήμων έκανε λόγο για υποστελέχωση, που είναι πιο έντονη στους τομείς που μπορούν να παίξουν έναν καθοριστικό ρόλο στην αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων.
Ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες από την κυβέρνηση στον τομέα των προσλήψεων και είπε ότι οδεύουν στον ΑΣΕΠ οι διαδικασίες για τις 118 προσλήψεις προσωπικού για μικρούς ορεινούς δήμους. Τόνισε, ακόμη, ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο υποστήριξης για την εκπόνηση συγκεκριμένων μελετών μέσα από την αξιοποίηση άλλων εργαλείων, όπως η ΜΟΔ, η ΕΕΤΤΑ και τα εργαλεία του υπουργείου Υποδομών.