Προβληματισμό δημιουργούν στις αρχές ασφαλείας οι μεγαλες ποινές (από πέντε έως κι 27χρόνια κάθειρξη ) που επιβλήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε βάρος πέντε αντιεξουσιαστών που καταδικάστηκαν σε δεύτερο βαθμό για την ληστείες σε τραπεζικά καταστήματα και στα ΕΛΤΑ, πριν από πέντε, περίπου, χρόνια.

ΟΙ αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εκτιμούν ότι ίσως υπάρξει ένας νέος κύκλος αντιδράσεων και κινητοποιήσεων στον αναρχικό χώρο . Κι όλα αυτά ενώ ήδη σοβεί νέος «πόλεμος» εντός των φυλακών Κορυδαλλού με επιστολή της Πόλας Ρούπα, σημαντικού μέλους του «Επαναστατικού Αγώνα» με την οποία στρέφεται κατά μελών των «Πυρήνων» για το θέμα της κοινής απόδρασης με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού το 2016 αλλά και για «υποχωρητική στάση άλλων αναρχικών».

Την ίδια ώρα εντύπωση προκαλεί η αναβολή επίσκεψης κλιμακίου νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στις φυλακές Κορυδαλλού αφού φέρεται να υπήρξε επανέλεγχος της επιτροπής των κρατουμένων που θα συναντούσε, όπως κι άλλα εμπόδια που προκάλεσαν νέες αντιδράσεις από τους κρατουμένους.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ανάμεσα στους συνομιλητές των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ στην φυλακή θα ήταν δραστήριοι αναρχικοί αλλά κι Αλβανοί κρατουμένοι, κάποιοι από τους οποίους είχαν κατηγορηθεί για την δολοφονία του Μιχ Ζαφειρόπουλου τον περασμένο Οκτώβριο στα Εξάρχεια.

Οι πέντε αναρχικοί καταδικάστηκαν για ληστείες που φαίνεται να διέπραξαν με προσωπική πρωτοβουλία, και όχι ως μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων τη Φωτιάς» ( όπως αναφερόταν στο αρχικό κατηγορητήριο) . Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν είναι κατά μερικούς μήνες λιγότερες από τις επιβληθείσες σε πρωτο βαθμό .

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν τους αναγνωρίσθηκε κανένα ελαφρυντικό παρότι ορισμένοι από αυτούς λαμβάνουν εκπαιδευτικές άδειες και παρακολουθούν μαθήματα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ εκτός Κορυδαλλού χωρίς να δημιουργθεί οποιοδήποτε απρόοπτο. Χαρακτηριστικό είναι ακόμα ότι σε ορισμένους από αυτούς τους κατηγορουμένους έχουν επιβληθεί, λόγω διάσπασης του κατηγορητηρίου, συνολικές ποινές ύψους 105 ετών κάθειρξης, για ληστείες τραπεζών την ίδια περίοδο.

Σε αναρτήσεις αντιεξουσιαστών το βράδυ τη Δευτέρας σημειωνόταν «αντιλαμβανόμενοι τις βαριές καταδίκες με τη «καινοτομία» της «ατομικής τρομοκρατίας» ως ευθεία επίθεση στο σύνολο του ανταγωνιστικού κινήματος, αλλά και σαν προσπάθεια εξόντωσης των συντρόφων μας καλούμε κάθε μεμονωμένο και οργανωμένο σύντροφο να πλαισιώσει τη συνέλευση (ΣΣ αντιεξουσιαστών σε αίθουσα του ΕΜΠ) για να υπάρξει η απαραίτητη κινηματική απάντηση»

Επιπλέον με χθεσινή ανάρτησή της η Πόλα Ρούπα στρέφεται κατά άλλων αντιεξουσιαστών, κυρίως μελών των «Πυρήνων» όπου μιλά για μία σύγκρουση εντός κι εκτός φυλακών και συμπληρώνει «αυτή η σύγκρουση έχει ως συνιστώσες τις επιλογές συνδιαλλαγής με την κυβέρνηση και το κράτος, οπισθοχώρησης, ήττας και παράδοσης ορισμένων πολιτικών κρατουμένων που συγκλίνουν ενάντια σε έναν κοινό εχθρό: τον Επαναστατικό Αγώνα και εμάς σαν πολιτικά πρόσωπα. Κοινός στόχος και επιδίωξη η ‘‘αξιοποίηση’’ της διαλλακτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε φαινόμενα ήττας στον ένοπλο αγώνα, για την διασφάλιση των όρων άμεσης απεμπλοκής τους από τις κατασταλτικές περιπέτειες που ζουν ως αποτέλεσμα των επιλογών τους. Και αυτός ο στόχος πρέπει να περάσει από πάνω μας. Απέναντι σε όλα αυτά εμείς θα πρέπει να σιωπούμε;»