Διαδικασίες fast-track στο κλείσιμο ψυχιατρικών νοσοκομείων καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και προκηρύσσει παναττική στάση εργασίας (12:00 – 15:00) την Πέμπτη 29 Μαρτίου και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 12:30 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στη συνάντηση του Σωματείου Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, παρουσία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργού Υγείας, την Τρίτη 20 Μαρτίου ο Γιώργος Γιαννόπουλος ανέφερε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι πριν το Πάσχα να παρουσιαστεί σχέδιο νόμου για την Ψυχική Υγεία.

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προωθεί «τη μεταφορά των Κέντρων Ψυχικής Υγείας και των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ξενώνες, οικοτροφεία, διαμερίσματα επαγγελματικές δραστηριότητες κ.λπ.) από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Μεταβατικά με στόχο πολλές εξ’ αυτών να καταργηθούν (όπως συνέβη με τις μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης που μεταφέρθηκαν στις ΥΠΕ) και όσες απομείνουν να περάσουν στα χέρια των μη Κυβερνητικών – Κερδοσκοπικών Οργανώσεων και την ΑΕΜΥ ΑΕ».

Επιπλέον η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζει την κατάργηση πολλών τμημάτων νοσηλείας οξέων περιστατικών και μέσης νοσηλείας των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων.

Μέσης Νοσηλείας είναι τα τμήματα που νοσηλεύουν χρόνιους ασθενείς οι οποίοι παραμένουν στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, λόγω έλλειψης επαρκούς δικτύου Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

«Προωθούν την κατάργηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων περιορίζοντας τις κλίνες βραχέως και μέσης Νοσηλείας σε λιγότερες των 100. Που θα εισάγονται τα οξέα περιστατικά; Που θα προετοιμάζονται οι ασθενείς για κοινωνική επανένταξη;», διερωτάται η ΠΟΕΔΗΝ.

Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι με το προαναφερόμενο σχέδιο η κοινωνική επανένταξη των ψυχικά πασχόντων ασθενών πετάγεται στον Καιάδα «μόνο και μόνο για να ξεφορτωθεί η κυβέρνηση το κόστος λειτουργίας και στελέχωσης».

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, σε κάθε εφημερία τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία που σήμερα διαθέτουν άνω των 200 κλινών για νοσηλεία οξέων περιστατικών, εισάγουν 40-50 ασθενείς εκ των οποίων το 60% είναι με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό. Μόνο στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, εξετάζονται πάνω από 200.000 ασθενείς κατ’ έτος. Ενώ στους 2.000 ανέρχονται οι ασθενείς που φιλοξενούνται σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης.

Την ίδια στιγμή, μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό. Στο «Δρομοκαΐτειο» στις 1.083 οργανικές θέσεις υπηρετούν 390 μόνιμοι υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων, 210 λιγότεροι συγκριτικά με το 2010. Από τις 47 οργανικές θέσεις γιατρών, καλυμμένες είναι οι 34, ενώ από τις 553 προβλεπόμενες θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, υπηρετούν μόνο 180.

Στο Δαφνί στη νοσηλευτική υπηρεσία από τις 1.173 οργανικές θέσεις υπηρετούν 507 μόνιμοι και 143 ΙΔΑΧ. Στη τεχνική υπηρεσία, από τις 129 οργανικές θέσεις υπηρετούν 21, ενώ στη διοικητική υπηρεσία, από τις 477 οργανικές θέσεις υπηρετούν 139 μόνιμοι και 91 ΙΔΑΧ. Στην ιατρική υπηρεσία, από τις 111 οργανικές θέσεις υπηρετούν 60 και 6 επικουρικοί.

Τέλος στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης, στις 726 οργανικές θέσεις υπηρετούν 419. Στις 920 συνολικά οργανικές και συνιστώμενες θέσεις υπηρετούν 606 υπάλληλοι.