«Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας. Θα συνεχίσουμε τις δράσεις μας», επισήμανε ο πρόεδρος της Αφγανικής κοινότητας, Ταχίρ Αλιζαντέχ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε έπειτα από την εμπρηστική επίθεση που συνέβη στα γραφεία της Κοινότητας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αφγανικής Κοινότητας, γύρω στις 3:00 το μεσημέρι χθες ειδοποιήθηκαν από το διαχειριστή της πολυκατοικίας ότι τα γραφεία τους είχαν πάρει φωτιά. «Ανεβήκαμε πάνω, είδαμε την κατάσταση, ήταν τραγική. Ευτυχώς που δεν ήταν κανείς μέσα», ανέφερε χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι «πίσω από την επίθεση κρύβεται η ακροδεξιά οργάνωση Κρυπτεία».

Ακόμη ο κ. Αλιζαντέχ τόνισε ότι «δεν πρόκειται να φοβηθούμε από τέτοιες απειλές και δράσεις, αυτό που φοβόμαστε είναι για τους ανθρώπους αυτούς που έρχονται εδώ. Ζητάμε μία θεσμική στήριξη και μία θεσμική συνεργασία της τοπικής κοινωνίας, του Δήμου, καθώς είμαστε μέλος του συμβουλίου επανένταξης μεταναστών».

«Εμείς είμαστε που καίμε τους μουσουλμάνους και τους μετανάστες»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας, Ναΐμ Ελγαντούρ, υποστήριξε ότι είχε δεχθεί μηνύματα και τηλεφωνήματα από μέλη της ακροδεξιάς, εθνικιστικής οργάνωσης «Κρυπτεία» λέγοντάς του ότι «Εμείς είμαστε που καίμε τους μουσουλμάνους και τους μετανάστες. Εμείς είμαστε που τους βασανίζουμε και τους χτυπάμε. Εμείς είμαστε που επιτεθήκαμε στο παιδί (τον Αμιρ)».

«Πιστεύουμε ότι αν υπήρχε μία ουσιαστική επικοινωνία, συνεργασία των κοινοτήτων με το δήμο Αθηναίων, τότε μπορεί να σκέφτονταν λίγο να χτυπήσουν», τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, Γιουνούς Μοχαμαντί.

Τα καμπανάκια της φασιστικής απειλής χτυπάνε ξανά

«Η αφγανική κοινότητα αποτελεί ένα δραστήριο κύτταρο της κοινωνίας στην Αθήνα εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είναι μόνο από τους πρόσφυγες που ήρθαν από το 2015 και μετά είναι μία παλιά κοινότητα, συσπειρώνει τον κόσμο που αγωνίστηκε πολλά χρόνια και σε δύσκολα χρόνια και κατάφερε να συσπειρώσει όλο τον κόσμο, έδωσε μεγάλες μάχες και το γεγονός ότι ο δήμος Αθηναίων έβγαλε αμέσως ανακοίνωση είναι γιατί τα καμπανάκια της φασιστικής απειλής χτυπάνε ξανά.»

» Θα στηρίξουμε τη λειτουργία αυτού του κυττάρου, καλούμε τα συνδικάτα, το δήμο της Αθήνας, κάθε αλληλέγγυο να συνδράμουν ώστε να επαναλειτουργήσουν αμέσως και ταυτόχρονα θέλουμε να χυθεί άπλετο φως να συλληφθεί αυτή η συμμορία, έχει πίσω της μια σειρά από επιθέσεις», υπογράμμισε με τη σειρά του, ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου.

Στη συνέχεια ο κ. Κωνσταντίνου σημείωσε ότι «κι οι άλλες κοινότητες κι εμείς έχουμε προτείνει, από το συμβούλιο ένταξης μεταναστών, έχουμε προτείνει ότι πρέπει να ζητηθεί από το δημοτικό συμβούλιο να δοθεί ένας χώρος λειτουργικός του ίδιου του δήμου, μέσα στον οποίο θα λειτουργούν οι κοινότητες και θα έχουν στήριξη. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο στήριξη από δημοτικές παρατάξεις. Θα προτείνουμε άμεση αποκατάσταση των ζημιών αλλά και να δοθεί λύση σε ένα πάγιο αίτημα που έχουν οι κοινότητες ανθρώπων».

Θέλουμε να ενταχθούμε σε αυτή την κοινωνία

Παίρνοντας τον λόγο ο αντιπρόεδρος της Αφγανικής Κοινότητας, Μοχτάρ Ρεζάι, επισήμανε ότι «η Ελλάδα είναι η μητέρα της δημοκρατίας, από την Ελλάδα ξεκινάει η δημοκρατία. Βρίσκομαι πολλά χρόνια στην Ελλάδα, έχω αποκτήσει οικογένεια εδώ, έχω σπουδάσει εδώ, σαν εμένα, είναι χιλιάδες άλλοι κι οι μετανάστες κι οι πρόσφυγες. Αυτή η κοινότητα ήταν ένας στόχος μας ώστε να εντάξουμε τους συμπατριώτες μας στην ελληνική κοινωνία. Θέλουμε να προχωρήσουμε και θα ενταχθούμε σε αυτή την κοινωνία».

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά που τα γραφεία της Αφγανικής κοινότητας δέχθηκαν εμπρηστική επίθεση. Η πρώτη ήταν το 2010 με αποτέλεσμα να αλλάξουν γραφεία και να μεταφερθούν στην οδό Χαλκοκονδύλη 35 όπου στεγάζονται μέχρι σήμερα.