Ενα αρχικό εύρημα –προ οκτώ μηνών – προσαύξησης 33 εκατ. ευρώ στους δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς κεντρικού προσώπου στην υπόθεση Novartis, του Κωνσταντίνου Φρουζή, είχε δημιουργήσει ελπίδες και στις δικαστικές αρχές, ότι ίσως είχε βρεθεί μία «άκρη του νήματος» με τους αναφερόμενους χρηματισμούς πολιτικών προσώπων.

Στις πρώτες ημέρες της έρευνας υπήρξε η εικόνα ότι οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί είναι οι «τροφοδότες» και ο μηχανισμός ανακατανομής ρευστού των «μαύρων ταμείων» της Novartis. Όμως διαπιστώθηκε στην πορεία ότι επρόκειτο για ένα λογιστικό λάθος. Το πραγματικό ποσό υπέρβασης δεν ξεπερνούσε το 1,4 εκατ. ευρώ, που ήταν δικαιολογημένο. Κι έτσι ακολούθησε η αποδέσμευση των λογαριασμών.
Σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία και έγγραφα που παρουσιάζονται τώρα, σε πόρισμα των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών που είχε εκδοθεί στις 12 Ιουνίου 2017, αναφερόταν ότι στους τραπεζικούς λογαριασμούς του πρώην διευθυντικού στελέχους της Novartis, από τον έλεγχο των χρήσεων την περίοδο 2006-2012, είχε βρεθεί αδικαιολόγητη προσαύξηση της τάξης των 32.424.713,81 ευρώ, σε σχέση και με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
Αυτό σήμανε «συναγερμό» στους ερευνητές της υπόθεσης αφού το συγκεκριμένο ποσό στους λογαριασμούς του Φρουζή που εμφανιζόταν και σαν «φορέας των χρηματισμών» πολιτικών προσώπων.
Ομως γρήγορα διαπιστώθηκε ότι αυτή η υπόθεση ήταν λανθασμένη. Από την πλευρά του Φρουζή, φέρεται να παρουσιάσθηκαν αναλυτικά στοιχεία ότι το άθροισμα των 33 εκατ. ευρώ προέρχεται από λάθη στους υπολογισμούς όπου αθροίζονταν και πολλαπλασιάζονταν (σσ,: επειδή δικαιούχοι ήταν και τα παιδιά του Φρουζή) διακινήσεις ποσών μεταξύ λογαριασμών των ιδίων προσώπων. Και ότι δεν υπήρχε εισροή –εκροή χρημάτων που αφορούσαν τρίτα πρόσωπα αλλά σχετίζονταν με συνήθεις συναλλαγές.
Σε πρώτη φάση διαπιστώθηκε ότι τελικώς ήταν υπέρβαση των δηλωθέντων εισοδημάτων του Φρουζή κατά 3.546.710.26 ευρω και σε δεύτερη φάση αναφέρθηκε ότι τα χρήματα που ήταν και η «βάση» των συναλλαγών του κεντρικού προσώπου στην υπόθεση Novartis ήταν τελικώς 1.364.854 ευρω. Ποσό που θεωρείται ότι δικαιολογείται με βάση τις αμοιβές του, την κατοχή ακινήτων κλπ. Ετσι, με την απόφαση 316ΑΠ/2017 στις 4 Δεκεμβρίου 2017, ο αναπληρωτής Εισαγγελέας του Οικονομικού Εγκλήματος κ. Γαληνός Μπρης αποφάσισε την αποδέσμευση των λογαριασμών του Φρουζή