Αναφορές για επιθέσεις της Αλ Κάιντα στην Ελλάδα, καταγγελίες για «χρηματισμούς» ελλήνων δικαστών, απειλές για βομβιστικές επιθέσεις από αλβανούς μαφιόζους αλλά και μια πρωτοφανή ιστορία «σκόπιμου» εγκλεισμού ενός εμπλεκόμενου επιχειρηματία για εννιά ημέρες (!) σε ασανσέρ γραφείων στο Χαλάνδρι περιλαμβάνει ο «φάκελος της Novartis». Οι εντυπωσιακές αυτές καταστάσεις σχετίζονται με την προμήθεια το 2006 από το υπουργείο Υγείας των αντιδραστηρίων του μοριακού ελέγχου του αίματος και η οποία επιχειρείται να συνδεθεί –από τους μάρτυρες υπό προστασία –με χρηματισμούς υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων.
«Το Βήμα της Κυριακής» αποκαλύπτει ένα εντυπωσιακό παρασκήνιο της υπόθεσης, που είχε φθάσει από την Πυροσβεστική έως τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα και από τα ελληνικά δικαστήρια μέχρι εξωχώριους φορολογικούς παραδείσους.

Ο μοριακός έλεγχος και ο κ. Κ.Βάση της έρευνας είναι η κατάθεση του μάρτυρα υπό προστασία «Μάξιμου Σαράφη», ο οποίος φέρεται να κατέθεσε στην Εισαγγελία Διαφθοράς ότι «το 2006, ύστερα από ατυχές περιστατικό θανάτου από μόλυνση ασθενούς κατόπιν μετάγγισης, ο τότε υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος εξήγγειλε τον μεγαλύτερο διαγωνισμό που έγινε ποτέ στον χώρο της Υγείας, ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, αναφορικά με την προμήθεια διαγνωστικών τεστ μοριακού ελέγχου. Τα συγκεκριμένα διαγνωστικά τεστ διέθεταν μόνο οι εταιρείες Roche και Chiron, που ανήκει στον όμιλο Novartis. Συγκεκριμένα, η προμήθεια ανατέθηκε για την εταιρεία Roche σε εταιρεία συμφερόντων του μπροστινού της Ασημάκη Κ. για 40 ευρώ ανά τεστ, ενώ για την εταιρεία Chiron για 50 ευρώ ανά τεστ σε εταιρεία του Αλέξανδρου Δ. Σημειώνεται ότι τα ίδια τεστ κοστολογούνται στα πέντε ευρώ και η μίζα που δόθηκε δεν πρέπει να είναι μικρότερη των 40 εκατ. ευρώ». Ως αποδέκτες της μίζας, σύμφωνα με τον εν λόγω μάρτυρα, ήταν ο τότε υπουργός κ. Δ. Αβραμόπουλος (σ.σ.: αρνείται κάθε εμπλοκή) και συνεργάτες του.
Σημειώνεται ότι ποσοστό της εταιρείας Chiron έχει η φαρμακευτική εταιρεία Novartis.
Ο 56χρονος Ασημάκης Κ., που είχε σπουδάσει στις ΗΠΑ, είχε δημιουργήσει εταιρεία που ασχολούνταν με ιατρικά είδη. Επιπλέον, φερόταν να δηλώνει ότι «ήξερε σημαντικά κυβερνητικά στελέχη εκείνης της περιόδου».

Το σημείο λοιπόν της κατάθεσης του «Μάξιμου Σαράφη» πλαισιώνεται αρχικά από τα δεδομένα μιας δίκης, προ έξι ετών, διαιτητικού δικαστηρίου που έκρινε θέμα μεταγενέστερης αντιδικίας της εταιρείας Roche με τον Ασημάκη Κ. Η εταιρεία κατηγορούσε τον έλληνα εμπλεκόμενο στην προμήθεια ότι δεν της απέδωσε έσοδα της τάξης των 11,5 εκατ. ευρώ από τη διάθεση των διαγνωστικών τεστ μοριακού ελέγχου.

Στην εν λόγω δικαστική διαδικασία ερευνήθηκε γιατί η Roche συνεργάστηκε με την εταιρεία του Ασημάκη Κ., και αν αυτό οφείλεται στις υψηλές προσβάσεις που φέρεται να είχε στο υπουργείο Υγείας ο τελευταίος.

Στο δικαστήριο λοιπόν παρουσιάστηκε η προσφυγή της Roche όπου δήλωνε ότι «δεν ενδιαφερόταν για διανομέα ή εμπορικό αντιπρόσωπο, αλλά για συνεργάτη που θα αναλάμβανε το κομμάτι της συμμετοχής στην προετοιμασία της προσφοράς και κυρίως των επαφών με το υπουργείο Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν η εταιρεία του Ασημάκη Κ. δεν απέδιδε στη Roche τα οφειλόμενα ποσά, έχοντας επαφές με το υπουργείο Υγείας, άφηνε να εννοηθεί (και ίσως ήταν όντως έτσι) ότι θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τη σύμβαση και να μας εκθέσει σε ανυπολόγιστους ηθικούς και υλικούς κινδύνους».

Μηνύματα και μεσάζοντες

Σε εκείνη λοιπόν τη δίκη παρουσιάστηκαν SMS που φέρεται να έστελνε τον Μάιο του 2010 ο έλληνας συμμέτοχος στην προμήθεια των διαγνωστικών τεστ στον εκπρόσωπο της ξένης φαρμακευτικής εταιρείας.

Σε αυτά σημείωνε «υπάρχει μια μεγάλη παρείσφρηση της Τζιχάντ που πρέπει να συναντήσουμε. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αύξηση του μουσουλμανικού πληθυσμού στην Ευρώπη». Συμπληρώνοντας ότι για την τότε φονική επίθεση αντιεξουσιαστών στην τράπεζα Marfin στη Σταδίου υπεύθυνη «είναι αλβανική τζιχάντ». Ο εκπρόσωπος της ξένης εταιρείας αναφέρθηκε ακόμη σε απειλές που δέχθηκε από άτομα αλβανικής καταγωγής για αιματηρές επιθέσεις αν δεν αποσυρόταν από την αντιδικία με τον Ασημάκη Κ.
Ομως στη δίκη αυτή, που θεωρείται «κλειδί» για τη συγκεκριμένη πτυχή του «σκανδάλου Novartis», κατέθεσε και ο συγκεκριμένος έλληνας επιχειρηματίας με τις «υψηλές γνωριμίες». Ανάμεσα στα άλλα, υποστήριξε ότι «δεν πήγε στο δικαστήριο για… σφάξιμο», ότι «είναι ηθικός και δεν δωροδοκεί», ότι «είχε άλλες 300 συμβάσεις με το Δημόσιο αλλά δεν πληρώνεται εγκαίρως», ότι «συνιστά στις αμερικανικές εταιρείες να φύγουν από την Ελλάδα», καθώς και ότι «ας μην ήταν οι Αμερικανοί και θα είχαν φθάσει στην Ακρόπολη οι Τούρκοι».
Στην απόφασή του το διαιτητικό δικαστήριο έκρινε δικαιολογημένες τις απαιτήσεις της ξένης φαρμακευτικής εταιρείας. Επίσης για τον έλληνα «μεσάζοντα» αποφάνθηκε ότι είχε συνεργασθεί με τη φαρμακευτική εταιρεία «λόγω των πραγματικών ή προβαλλόμενων διασυνδέσεών του με πρόσωπα δυνάμενα να επηρεάσουν την απόφαση κατακυρώσεως του διαγωνισμού».

Κλεισμένος στο ασανσέρ για εννέα ημέρες

Επισημαίνεται ένα πρωτοφανές περιστατικό – ακόμα και για τα παγκόσμια δεδομένα – με τον εγκλωβισμό του Ασημάκη Κ. για εννέα ολόκληρες ημέρες (από τις 28 Αυγούστου ως τις 5 Σεπτεμβρίου 2012) στο ασανσέρ των γραφείων του, στην οδό Ναρκίσσων, στο Χαλάνδρι. Τις ημέρες εκείνες οι υπάλληλοι της εταιρείας έλειπαν όλοι σε καλοκαιρινή άδεια. Το ασανσέρ ακινητοποιήθηκε στο δεύτερο υπόγειο, σε ένα συμβάν που ο έλληνας επιχειρηματίας το θεώρησε «σκόπιμο» και το συνέδεσε με την προαναφερόμενη υπόθεση. Σε μια δραματική περίπτωση που δεν είχε δημοσιοποιηθεί. Οπως ανέφερε ο ίδιος σε σχετικό έγγραφό του, «η στάση που έπρεπε να έχω μέσα στο ασανσέρ που ήταν μικρό ήταν να βάλω το πρόσωπό μου προς την πόρτα για να αναπνέω και να έχω τα πόδια όρθια στο πίσω μέρος του ασανσέρ. Υστερα από κάποιες ημέρες, μάλλον επειδή έχασα κιλά, μπορούσα να κατεβάσω τα πόδια μου και να είμαι σε στάση εμβρυϊκή». Ακόμη ο επιχειρηματίας περιέγραψε, με δραματικούς τόνους, τον τρόπο που απέφυγε τη μοιραία αφυδάτωση, με τη χρήση λαβής στήριξης του ασανσέρ. Μετά τον απεγκλωβισμό του μεταφέρθηκε με οξεία νεφρική ανεπάρκεια στο νοσοκομείο. Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν στο «Βήμα» ότι δεν είχαν ακούσει τις αγωνιώδεις εκκλήσεις του επιχειρηματία. Θυμούνται μόνο να μεταφέρεται σε αναπηρικό αμαξίδιο σε κακή κατάσταση, σχεδόν ημιλιπόθυμος και φανερά αδυνατισμένος.

Ο εν λόγω αναφερόμενος στον φάκελο Novartis λίγους μήνες αργότερα ενεπλάκη σε μια υπόθεση σωματεμπορίας – με θύμα μια ανήλικη – και διακίνησης ναρκωτικών με τη συμμετοχή άλλων 19 ατόμων. Η εκτεταμένη χρήση κοκαΐνης και η καταγγελλόμενη αποπλάνηση της ανήλικης φέρονται να έγιναν στο κτίριο της εταιρείας για τα αντιδραστήρια του μοριακού ελέγχου.

Για την υπόθεση αυτή ο 56χρονος έλληνας επιχειρηματίας έμεινε στη φυλακή 16 μήνες και αθωώθηκε (εκπροσωπήθηκε από τον Αλέξη Κούγια) το καλοκαίρι του 2016. Μάλιστα υποστήριξε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες που σχετίζονται με την προμήθεια των διαγνωστικών τεστ του αίματος επιχείρησαν να εκμεταλλευθούν αυτή την εμπλοκή του. Κρίνεται ιδιαίτερα πιθανόν ότι τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς ή και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ