Τέσσερα ακόμα άτομα έχασαν σε μια εβδομάδα τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών της γρίπης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στους 26. Επίσης, την εβδομάδα 12-18 Μαρτίου εισήχθησαν για νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λόγω γρίπης πέντε άτομα.

Αν και η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παρουσιάζει πτωτική τάση, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα από του ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά την εβδομάδα 12–18 Μαρτίου στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 145 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 24 εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 12 ήταν τύπου Α και τα 12 ήταν τύπου Β.

Από την αρχή της φετινής περιόδου της εποχικής γρίπης την εβδομάδα 2-15 Οκτωβρίου 2017 έως και την εβδομάδα 12-18 Μαρτίου 2018, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 90 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 86 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 56 άνδρες και 30 γυναίκες, με μέση ηλικία 57,8 έτη.

Τα 34 από τα προαναφερόμενα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 52 στον ιό γρίπης τύπου Β.

Από τα 86 κρούσματα ήταν εμβολιασμένα τα 12. Σημειώνεται ότι τα 66 από τα 86 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Αναφορικά με τους 26 συνολικά θανάτους από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, οι 22 αφορούν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ και 4 σε κρούσματα που δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 17 άνδρες και 9 γυναίκες, με μέση ηλικία 64,7 έτη.

Από το σύνολο των 26 ασθενών που απεβίωσαν, μόνο τρεις ήταν εμβολιασμένοι για τη γρίπη.

Σημειώνεται ότι τα 24 από τα 26 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.