Τη νέα μονάδα χορήγησης υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ στον Πύργο εγκαινίασε σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στο νομό Ηλείας.

Η νέα δομή θα εξυπηρετήσει τους 40 ασθενείς της ευρύτερης περιοχής οι οποίοι μέχρι σήμερα ήταν αναγκασμένοι να μεταβαίνουν στην Πάτρα για να παρακολουθούν το πρόγραμμα, θα απορροφήσει τη λίστα αναμονής και θα αποσυμφορήσει τη μονάδα του ΟΚΑΝΑ του Ρίου. Τη νέα μονάδα στελεχώνουν 1 ψυχίατρος, 1 ψυχολόγος, 2 νοσηλεύτριες και 1 φύλακας.

Νωρίτερα, ο κ. Ξανθός είχε επισκεφθεί το Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδας, όπου συμμετείχε ανοιχτή σύσκεψη με τη διοίκηση, το προσωπικό και τοπικούς φορείς. Τα κυριότερα θέματα που τέθηκαν ήταν η ανάγκη πρόσληψης μόνιμου ιατρικού προσωπικού, κυρίως ενός αναισθησιολόγου, ενός καρδιολόγου και ενός χειρουργού, η αποσύνδεση από το Νοσοκομείο Πύργου, να λειτουργήσει μια νέα πτέρυγα του νοσοκομείου και να δοθεί έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με το άνοιγμα νέων δομών (ΤΟΜΥ).

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στην επόμενη επαναπροκήρυξη για τις ΤΟΜΥ μια θέση γιατρού στην Αμαλιάδα, ώστε να ενισχυθεί η νέα δομή που θα λειτουργήσει στους επόμενους μήνες σε κτίριο που, όπως ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης, είναι έτοιμο.

Ανακοίνωσε επίσης ότι στην προκήρυξη των 750 θέσεων μόνιμων γιατρών που θα ακολουθήσει αυτό το καλοκαίρι, θα υπάρχει πρόβλεψη για θέσεις που θα καλύψουν επείγουσες ανάγκες σε νοσοκομεία με χρόνια υποστελέχωση, ενώ για το αίτημα αποσύνδεσης είπε ότι «ο ανταγωνισμός μεταξύ μεγάλου-μικρού νοσοκομείου είναι σύνηθες φαινόμενο στην περιφέρεια, ωστόσο, στην παρούσα φάση, προτεραιότητα του υπουργείου είναι η διασφάλιση της αξιόπιστης λειτουργίας» και ότι αποσύνδεση νοσοκομείων θα γίνει σε ελάχιστες περιπτώσεις που κρίνεται απολύτως απαραίτητο.

Στη συνέχεια, ο κ. Ξανθός επισκέφθηκε τη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου και τόνισε ότι έχει διασφαλιστεί το απαραίτητο κονδύλι για να ολοκληρωθούν και οι τελευταίες εργασίες και αυτό που απομένει είναι η απεμπλοκή από νομικές και διαδικαστικές εκκρεμότητες έτσι ώστε να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό το νέο τμήμα του νοσοκομείου.

Στη συνέχεια, ο κ. Ξανθός επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου όπου ο διοικητής, Κώστας Διαμαντόπουλος, έκανε δημόσιο απολογισμό του έργου του. Σύμφωα με τον κ. Διαμαντόπουλο, τα τελευταία δύο χρόνια, πραγματοποιήθηκαν 88 διορισμοί στις δομές της Ηλείας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό (μόνιμοι, επικουρικοί, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ) και προσλήφθηκαν 35 άτομα μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ. Στο Νοσοκομείο Πύργου αυξήθηκε ο ρυθμός εισροής των νοσηλευόμενων, αναδιοργανώθηκε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), λειτούργησε για πρώτη φορά ενδοκρινολογικό ιατρείο και διασφαλίστηκε η καθημερινή εφημέρευση του Ορθοπεδικού και του Ακτινολογικού. Όσον αφορά τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό επαναλειτούργησε ο μαστογράφος και το μηχάνημα οστικής πυκνότητας, έγινε προμήθεια υπερηχοτομογράφου, κλινικού ακοογράφου, αναίμακτου χολερυθρινόμετρου και άλλων ιατρικών μηχανημάτων, συνολικής αξίας 76.000 ευρώ. Επίσης εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός συνολικού προϋπολογισμού 216.500 ευρώ.

Αναφορικά με τα οικονομικά στοιχεία, ο κ. Διαμαντόπουλος είπε ότι το 2016, το Νοσοκομείο του Πύργου έλαβε έκτακτη επιχορήγηση 7,4 εκατ. ευρώ για πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία απορροφήθηκε πλήρως, ενώ η χρηματοδότηση αυξήθηκε από 6,34 εκατ. ευρώ που ήταν το 2015 σε 8,8 εκατ. ευρώ το 2017. Τέλος, το ΚΕΦΙΑΠ «αναγεννήθηκε» με τις συνεδρίες λειτουργικής αποκατάστασης να έχουν αυξηθεί κατά περίπου 385% και τους οφελούμενους των προγραμμάτων να έχουν αυξηθεί από 31 σε 89.

Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση μεταξύ του υπουργού Υγείας και του προσωπικού του νοσοκομείου με τους εργαζόμενους να εκθέτουν στον κ. Ξανθό τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν το νοσοκομείο.

Η περιοδεία του κ. Ξανθού περιλαμβάνει επίσκεψη και στο Νοσοκομείο- ΚΥ στα Κρέστενα.

Να σημειωθεί ότι, την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη, με αφορμή το Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Κεντρικής Μακεδονίας, ο υπουργός Υγείας συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), Σταμάτη Βαρδαρό και τους διοικητές της 3ης και της 4ης ΥΠΕ, Γιώργο Κύρκο και Στρατή Πλωμαρίτη θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε νοσοκομεία και δομές υγείας στις Σέρρες και στη Θεσσαλονίκη.