Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κατέθεσε τροπολογία γα τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στη λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Η τροπολογία κατατέθηκε στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών και άλλες διατάξεις».
Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, τόνισε:
– «Πρόκειται για μια τροπολογία, η οποία διασαφηνίζει και ενισχύει το χαρακτήρα της ΕΕΤΤ ως ανεξάρτητης διοικητικής και ρυθμιστικής Αρχής, με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια».
– «Η Επιτροπή θα έχει πλέον τη δυνατότητα να προχωρά στις απαραίτητες παρεμβάσεις για να προστατεύει ακόμα καλύτερα τα συμφέρονται του καταναλωτή».
– «Η τροπολογία περιλαμβάνει πρόνοιες, που θα μας βοηθήσουν να μη γίνουμε μάρτυρες φαινομένων, όπως αυτών που έχουμε δει στο παρελθόν. Είτε φαινομένων απόλυτης απαξίωσης μίας Ανεξάρτητης Αρχής, όπου μέλη παραιτούνταν και φτάναμε σε καταστάσεις που δεν υπήρχε νόμιμη σύνθεση της Αρχής, είτε φαινομένων κατά τα οποία ενεργά κομματικά στελέχη ενδύονταν το μανδύα του στελέχους μιας Αρχής».
– «Δεν επιτρέπεται η ανάληψη έργου ή εργασίας οποιασδήποτε μορφής, που δεν συμβιβάζεται με την ιδιότητα και τα καθήκοντα των μελών της ΕΕΤΤ».
– «Με την τροπολογία, αποφεύγεται, επίσης, το φαινόμενο των «περιστρεφόμενων θυρών» και μπαίνει τέλος στις περιπτώσεις στελεχών Ανεξάρτητων Αρχών, τα οποία προσλαμβάνονταν σε ιδιωτικές εταιρείες, ώστε να προσφέρουν υπηρεσίες σε κλάδους, για τους οποίους είχαν την ευθύνη ρύθμισης ως το προηγούμενο βράδυ. Και αυτό ισχύει για περίοδο πέντε ετών, μετά τη λήξη της θητείας τους. Σε περίπτωση παραπτώματος, το πρόστιμο θα ισούται με το δεκαπλάσιο των συνολικών αποδοχών-αποζημιώσεων που έλαβαν ως μέλη της Επιτροπής».