Στο Ηράκλειο της Κρήτης διέμενε από το Σεπτέμβριο του 2017, μαζί με τον σύζυγό της, ελληνικής καταγωγής –ασχολείται με τα χρηματοοικονομικά – η 36χρονη Ρωσίδα Μαρία Εφίμοβα που θεωρείτο βασική πληροφοριοδότρια της Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνη Καρουάνα Γκαλίσια που ερευνούσε την υπόθεση των «Panama Papers» και βρήκε τραγικό θάνατο από έκρηξη βόμβας μέσα στο αυτοκίνητό της τον Οκτώβριο του 2017.
Η Εφίμοβα φαίνεται να είχε ζητήσει άδεια παραμονής στην χώρα μας στις αρχές του φθινοπώρου, πέρυσι. Το τελευταίο τετραήμερο είχε ταξιδέψει από την Κρήτη στην Αθήνα πιθανόν για να ψηφίσει –στην πρεσβεία της Ρωσίας – για την εκλογή Προέδρου στην χώρα της και την Τρίτη το πρωί παρουσιάσθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα του Συντάγματος. Εκεί φέρεται να ενημέρωσε τους αστυνομικούς ότι από τα τέλη του περασμένου χρόνου είχαν εκδοθεί δύο ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης των ανακριτικών – δικαστικών αρχών της Μάλτας που αφορούσαν τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης, της απάτης και της διακεκριμένης κλοπής και το δεύτερο την κατηγορία της δημιουργίας ψευδών στοιχείων, για την καταδίκη και την καταστροφή της φήμης άλλου προσώπου.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», δεν ανέφερε οτιδήποτε στους αστυνομικούς ότι απειλείται η ζωή της, λόγω του ρόλου της στην έρευνα της δολοφονημένης δημοσιογράφου. Κι ούτε υπήρξαν σχετικές αναφορές από την Κρήτη που διέμενε. Αντιθέτως σε τέτοιου είδους εκμυστηρεύσεις και έκφραση φόβου φέρεται να προχώρησε η ίδια σε εκπροσώπους ξένων ΜΜΕ με τα οποία επικοινώνησε, χωρίς για κάτι τέτοιο να υπάρχει ενημέρωση των ελληνικών αρχών. Σύμφωνα με πληροφορίες ένας από τους λόγους παράδοσης είναι η προσπάθεια εμπλοκής του ονόματός της στην πρόσφατη αντιπαράθεση Μ. Βρετανίας και Ρωσίας για την δηλητηρίαση του Ρώσου πράκτορα, λόγω «ισχυρισμών», κυρίως από την Κύπρο, ότι «ίσως εμπλέκεται στην δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου» αλλά και εκμυστηρεύσεις της ίδιας ότι άγνωστα άτομα, πιθανόν ιδιωτικοί αστυνομικοί, είχαν προσεγγίσει συγγενείς της στην Ρωσία.
Η Εφίμοβα εργαζόταν στην Μάλτα, στη τράπεζα Pilatus Bank και είχε αποκαλύψει στην Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια ότι η τράπεζά της διευκόλυνε τις ύποπτες συναλλαγές της Egrant Inc., μιας παναμαϊκής επιχείρησης που ανήκε στη Μισέλ Μουσκάτ σύζυγο του Πρωθυπουργού της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ. Ο τελευταίος είχε αρνηθεί τις κατηγορίες και είχε επανεκλεγεί λίγες ημέρες πριν την δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου. Σημειώνεται ότι στις αρχές Δεκεμβρίου 2017 η αστυνομία της Μάλτας είχε ανακοινώσει την σύλληψη οκτώ πολιτών της χώρας, για συμμετοχή στην συγκεκριμένη ανθρωποκτονία. Χωρίς ωστόσο συνεχεία…
Σύμφωνα τις αποκαλύψεις της δημοσιογράφου, με φερόμενη πληροφοριοδότρια την 36χρονη Ρωσίδα, η «Egrant» διαχειριζόταν χρήματα της κόρης του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ. Λίγες μέρες πριν την δολοφονία της, στις 16 Οκτωβρίου του 2017, η Μαλτέζα δημοσιογράφος είχε κατονομάσει ως πηγή των πληροφοριών της για το σκάνδαλο, που είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη της Μάλτας την Μαρία Εφίμοβα.
Εναντίον της Μαρίας Εφίμοβα εκκρεμούσεκαι διεθνές ένταλμα σύλληψης της κυπριακής Αστυνομίας, με την κατηγορία της υπεξαίρεσης χρημάτων, όταν εργαζόταν στη Κύπρο, στην εταιρεία Fragrance Distribution Ltd, μέχρι το 2014. Η Εφίμοβα, απέδωσε την καταγγελία, που υπέβαλε ένας πρώην διευθυντής της, σε μία προσπάθεια εκ των υστέρων να την δυσφημήσουν. Σημειώνεται ότι το ένταλμα σύλληψης κατά της Εφίμοβα εκδόθηκε από την κυπριακή δικαιοσύνη στα τέλη του 2017, ενώ η ίδια είχε φύγει από την Κύπρο το 2014, για να εργαστεί στη Μάλτα. Προκαλώντας απορίες σχετικά με την σκοπιμότητα αυτής της δίωξης. Θεωρείται πιθανόν ότι τα εντάλματα με το ίδιο «διωκτικό» περιεχόμενο, που είχαν εκδώσει οι αρχές της Μάλτας ν αφορούν τις καταγγελίες της Κύπρου.
Αστυνομικές πηγές στην Ελλάδα αναφέρουν ότι υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον για την υπόθεση της Ρωσίδας πληροφοριοδότριας. Είναι ενδεικτικό ότι η πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία της δημοσιογραφίας έχει εκδώσει ειδοποίηση δεύτερου επιπέδου για παραβίαση ελευθερίας μετά το ένταλμα σύλληψης στην 36χρονη Ρωσίδα.. Η προειδοποίηση εκδόθηκε στις 25 Ιανουαρίου και αφορά «άλλες πράξεις που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης». Η πηγή της απειλής αναφέρεται ως το «κράτος» και ασχολείται ειδικά με την έκδοση εντάλματος σύλληψης από την Κύπρο.