«Όταν γυρίσει ο…. τροχός σταματούν οι ενέργειές μας για περιορισμό των αντιεξουσιαστών».

Αυτό αναφέρουν μεταξύ σοβαρού κι αστείου αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ σχετικά με την προσπάθεια εκκένωσης ορισμένων από τις 60 καταλήψεις στο κέντρο της Αθήνας, πολλές από τις οποίες θεωρούνται ορμητήρια αντιεξουσιαστών για επιθέσεις στο κέντρο της Αθήνας. Καθότι έχει διαπιστωθεί ότι μετά τις σχετικές επεμβάσεις της ΕΛ.ΑΣ γίνεται ένας αγώνας δρόμου μεταξύ ιδιοκτητών των κτιρίων και αναρχικών (που έχουν εργαλεία κοπής μετάλλων, ανάμεσά τους και «τροχούς») για ανακατάληψη των οικημάτων. Με συνήθεις νικητές τους αντιεξουσιαστές και την ΕΛ.ΑΣ να χάνει την «μάχη του λουκέτου» με τα οποία σφραγίζονται τα κατειλημμένα κτίρια. Κι έτσι ξεκινά τις προσπάθειές της από την αρχή.

Την ίδια ώρα οι διωκτικές αρχές φοβούνται τις κινητοποιήσεις των επομένων ημερών για την παραμονή στην φυλακή των δύο κατηγορούμενων Ηριάννα Β.Λ και Περικλη Μπ. Για υπόθεση ανεύρεσης όπλων στην Πανεπιστημιούπολη πριν από πέντε χρόνια αλλά και την απόφαση δικαστηρίου για ληστείες στην βόρειο Ελλάδα αντιεξουσιαστών, ορισμένοι από τους οποίους είχαν συσχετισθεί παλαιότερα με την «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» κάτι που δεν αποδείχθηκε δικαστικά. Με τον φόβο των αστυνομικών ότι η «επιτυχία» των αναρχικών με την ικανοποίηση του αιτήματος για μεταγωγή στον Κορυδαλλό του 29χρονου Κώστα Γιατζόγλου θα ενθαρρύνει νέο κύκλο παρόμοιων ενεργειών από τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Η ΕΛ.ΑΣ συνέλαβε το βράδυ του Σαββάτου, για επίθεση στις αστυνομικές δυνάμεις, έναν 29χρονο αντιεξουσιαστή που είχε κατηγορηθεί και στο παρελθόν για παρόμοιες επιθέσεις, ενώ φέρεται να είχε εξετασθεί η εμπλοκή του και σε ποινικές ενέργειες. Ομως εκτιμά ότι ακολουθεί μία «θερμή περίοδος».

Ωστόσο σε πονοκέφαλο για την ΕΛ.ΑΣ και σε αγώνα «δρόμου» και συγχρονισμού με …κατασκευαστικά έργα , εξελίσσεται η επιχείρηση για εκκενώσεις καταλήψεων στο κέντρο της Αθήνας, αρκετές από τις οποίες …ανακαταλαμβάνονται εντός ολίγων ωρών. Σε ένα ατέρμονο κύκλο ενεργειών της αστυνομίας, δίχως νόημα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, λοιπόν, η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε στην εκκένωση των καταλήψεων GARE και Ζαίμη στα Εξάρχεια καθώς και εκείνη στην οδό Ματρόζου, στο Κουκάκι. Στις δύο πρώτες υπήρξε σχεδόν άμεση επανεμφάνιση και επανάκτηση του κτιρίου. Την ίδια ώρα σε site αντιεξουσιαστών υπήρξαν αναρτήσεις όπου ανέφεραν «οι καταλήψεις είναι τόποι δημιουργίας ριζοσπαστικών κοινοτήτων αγώνα ενάντια στο κράτος, το κεφάλαιο, την πατριαρχία, κάθε μορφή εξουσίας. Είναι εργαστήρια χειραφέτησης της καθημερινής ζωής, δημιουργικότητας, αυτομόρφωσης, ανάπτυξης σχέσεων βασισμένων στη συντροφικότητα, την αυτοοργάνωση, την αλληλεγγύη».

Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ «προ της επιχείρησης εκκένωσης καταλήψεων ενημερώνουμε τους ιδιοκτήτες των κτιρίων για τις προθέσεις μας, ώστε αμέσως να προχωρούσε σε έργα «σφράγισης» του χώρου και αποφυγής κάθε ενδεχομένου νέας επιδρομής των αντιεξουσιαστών. Εμείς μπορούμε να φρουρούμε τους χώρους αυτούς για μερικά 24ωρα, μόλις γίνουν οι σχετικές μεταλλικές κατασκευές για την θωράκιση του κτιρίου. Ομως περιμένουμε οι υπεύθυνοι των χώρων να προχωρήσουν σε περαιτέρω έργα ή άλλες ενέργειες για την εκμετάλλευση του χώρου όπου θα δίνουν συχνά παρόν τα συνεργεία ή να διαμένουν πρόσωπα εντός του κτιρίου. Κι όχι να αφήνονται αφύλακτα και να επανέρχονται οι αντιεξουσιαστές δριμύτεροι όπου διαλύουν με χαρακτηριστική ευκολία τα λουκέτα, τις μεταλλικές πόρτες ή τα άλλα μικρο-έργα ασφάλισης του χώρου. Επανεξετάζουμε τον τρόπο που θα γίνουν οι επόμενες εκκενώσεις, μετά από πλήρη συνεννόηση με τους υπευθύνους των κτιρίων για το είδος και τον χρόνο των έργων που θα πραγματοποιήσουν , το διάστημα που θα φρουρούνται από την ΕΛ.ΑΣ ώστε να αποφεύγεται η επάνοδος των καταληψιών». Με την ΕΛ.ΑΣ να βρίσκεται μονίμως στην «εποχή του …τροχού» των αναρχικών.