Σε εξέλιξη όλο το βράδυ του Σαββάτου θα είναι επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αγνοουμένων μετά από βύθιση λέμβου στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου από πλοία του Λιμενικού Σώματος.

Στους 16 οι νεκροί στην τραγωδία στο Αγαθονήσι. Mεταξύ των θυμάτων είναι δύο γυναίκες, επτά άνδρες και επτά παιδιά (Tέσσερα αγόρια, δύο κορίτσια και ένα βρέφος κορίτσι). Αναζητούνται ακόμα 2-3 άτομα

Το ναυάγιο πιθανόν συνέβη κατα τις 07.00 στην περιοχή του Αγαθονησίου όπου εκείνη την ώρα έπνεαν νότιοι άνεμοι ενστάσεως 6 μποφόρ.

Ένας βοσκός βρήκε τις δύο γυναίκες, από τους διασωθέντες, να περιφέρονται φορώντας τα σωσίβιά τους και τις οδήγησε στον λιμενικό που υπηρετεί στο νησί.

Περί τις 8.30 ενημερώθηκε το κέντρο επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος και ξεκίνησε η έρευνα. Αναζητούνται ακόμη τρεις ναυαγοί νέων τα αίτια που οδήγησαν στην ανατροπή της βάρκας δεις είναι ακόμη γνωστά .

Οι διασωθέντες δήλωσαν ότι επέβαιναν σε βάρκα με περίπου 21 άτομα.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν πλωτά του Λιμενικού Σώματος, Ελικόπτερα Πολεμικής Αεροπορίας και Ναυτικού, ναυαγοσωστικό, κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, σκάφος της frontex και έχουν δεσμευτεί όλα τα παραπλέοντα πλοία.

Στην περιοχή συμμετέχουν και αλιευτικά πλοία ενώ θα σταλεί κλιμάκιο βατραχανθρώπων του λιμενικού για να ερευνήσει τον βυθό μήπως εντοπιστεί το ξύλινο σκάφος και βρεθούν τυχόν εγκλωβισμένοι σε αυτό. Οι άνεμοι, στο σημείο είναι πέντε μποφόρ.

Το λιμενικό ειδοποιήθηκε για το ναυάγιο λίγο μετά τις 8 το πρωί.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

«Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών αγνοουμένων μετά από τη βύθιση μηχανοκίνητης λέμβου στην οποία επέβαιναν, πραγματοποιείται από πρωινές ώρες σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Αγαθονησίου.
Ειδικότερα, τρία άτομα (2 γυναίκες και 1 άνδρας) εντοπίστηκαν σώοι στις ακτές της ν. Αγαθονησίου, οι οποίοι κατά δήλωσή τους επέβαιναν σε μηχανοκίνητη λέμβο με πιθανόν 19 άλλα άτομα, που βυθίστηκε στην ως άνω περιοχή.
Άμεσα υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης προς εντοπισμό των ανωτέρω, με τη συμμετοχή Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (ΠΑΘ), τριών περιπολικών σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ναυαγοσωστικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., σκάφους δύναμης FRONTEX, κανονιοφόρου “ΑΉΤΤΗΤΟΣ” του Πολεμικού Ναυτικού, τεσσάρων αλιευτικών σκαφών, δύο παραπλεόντων πλοίων, Αεροσκάφους Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, Ελικοπτέρου της Πολεμικής Αεροπορίας, Ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ (ΜΥΑ).

Μέχρι στιγμής, πέραν των τριών διασωθέντων, οι οποίοι εντοπίστηκαν στις ακτές ν. Αγαθονησίου, έχουν ανασυρθεί 16 σοροί, οι οποίες μεταφέρονται με περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στη Σάμο.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό έχουν συνεχή ενημέρωση από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχο Λ.Σ Σταμάτιο Ράπτη, ενώ ο Υφυπουργός βρίσκεται και σε επικοινωνία με τον Δήμαρχο Αγαθονησίου.

Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό των υπολοίπων αγνοουμένων».

ΝΔ: Ακόμη εδώ η προσφυγική κρίση

«Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τη βαθιά της οδύνη για το θάνατο 16 ανθρώπων ανοιχτά του Αγαθονησίου» αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Πειραιώς για το ναυάγιο στο Αιγαίο, συμπληρώνοντας πως «το τραγικό αυτό δυστύχημα επιβεβαιώνει ότι η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση είναι ακόμη εδώ. Όπως, επίσης, ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει τη συμφωνία την οποία έχει υπογράψει, επιτρέποντας σε διακινητές προσφύγων και μεταναστών να δρουν ανενόχλητοι».

«Αναγνωρίζουμε προφανώς ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι σύνθετο και δυσεπίλυτο. Έχουμε, όμως, όλοι, την ηθική υποχρέωση να διασφαλίσουμε ότι το 2018 άνθρωποι δεν θα πνίγονται στη θάλασσα στην προσπάθειά τους να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον» καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.