Αθώο έκρινε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου τον μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, Αμβρόσιο, για την παράβαση 12 άρθρων της νομοθεσίας, έπειτα από άρθρο που είχε δημοσιεύσει κατά των ομοφυλοφίλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24.gr, η δίκη χαρακτηρίστηκε από την «απολογία» μίσους του μητροπολίτη Αιγιαλείας, ο οποίος εμφανίστηκε αμετανόητος.

Η έδρα δέχτηκε τον ισχυρισμό του κατηγορουμένου ότι οι εκφράσεις «φτύστε τους, μαυρίστε τους» αναφέρονταν σε πολιτικούς και όχι σε ομοφυλόφιλους και ότι ήταν μεταφορικές, με αποτέλεσμα να αθωωθεί.

Ο μητροπολίτης Αμβρόσιος κατηγορούνταν για «δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος».

Την αθώωση του μητροπολίτη, ο οποίος κατηγορούνταν για «δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος», είχε προτείνει νωρίτερα και η εισαγγελέας της έδρας του δικαστηρίου Αιγίου.

Στο επίμαχο άρθρο, ο μητροπολίτης Αμβρόσιος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «η ομοφυλοφιλία είναι εκτροπή από τους Νόμους της φύσεως! Είναι κοινωνικό κακούργημα! Είναι αμαρτία! Όσοι, λοιπόν, είτε την βιώνουν, είτε την υποστηρίζουν δεν είναι φυσιολογικοί άνθρωποι! Είναι αποβράσματα της Κοινωνίας!».

Και συνέχιζε: «Δυστυχώς, αδελφοί μου, σήμερα την Ελλάδα διοικούν και μερικά τέτοια ανθρωπάρια! Ασφαλώς αποτελούν μια μικρή μειοψηφία στο σύνολο των Μελών της Βουλής των Ελλήνων! Υπάρχουν όμως! Είναι μερικά αποβράσματα της Κοινωνίας, περι-θωριακοί άνθρωποι, ελαττωματίες, εξευτελισμένοι, άνθρωποι του σκότους οι οποίοι τώρα πια με την ευκαιρία της υπεροχής της αριστερής πτέρυγας σήκωσαν πια κεφάλι!».

«Σας συμβουλεύω -συνέχιζε- Μη τους πλησιάζετε! Μη τους ακούτε! Μη τους εμπιστεύεσθε! Είναι οι κολασμένοι της Κοινωνίας! Δικαίωμά τους, βέβαια, είναι κρυφά -ιδιωτικά- να ζουν όπως θέλουν! Αλλά κάποιοι ξεφτιλισμένοι δεν μπορούν να υπερασπίζονται δημοσίως τα πάθη της ψυχής των! Την Ελλάδα μας διοικούν σήμερα πια άθεοι άνθρωποι!»

«Ε, λοιπόν, αυτούς τους ξεφτιλισμένους, φτύστε τους! Αποδοκιμάστε τους! Μαυρίστε τους! Δεν είναι άνθρωποι! Είναι εκτρώματα της φύσεως! Ψυχικά και πνευματικά πάσχουν! Είναι άτομα με νοητική διαταραχή! Δυστυχώς, αυτοί είναι τρις-χει-ρότεροι και πολύ πιο επικίνδυνοι από κάποιους, που ζουν στα τρελοκομεία! Μή διστάζετε, λοιπόν! Όταν καί όπου τους συναντάτε, φτύστε τους! Μη τους αφήνετε να σηκώνουν κεφάλι! Είναι επικίνδυνοι!» κατέληγε ο μητροπολίτης.

Πριν την απόφαση του δικαστηρίου

Επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί της Πέμπτης έξω από τα δικαστήρια του Αιγίου όπου επρόκειτο να δικαστεί ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος για τις ομοφοβικές δηλώσεις του.

Ομάδα αντιεξουσιαστών που βρίσκονταν εκεί σε συμπαράσταση προς τους ομοφυλόφιλους που είχαν μηνύσει τον Αμβρόσιο προπηλάκισε τον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Μιχάλη Αρβανίτη και έναν ακόμα πολιτευτή του κόμματος, που βρέθηκαν στα δικαστήρια για να συμπαρασταθούν στον Μητροπολίτη.
Υστερα από παρέμβαση αστυνομικών τα επεισόδια έληξαν.
Ο Αμβρόσιος δικάζεται για παράβαση 12 άρθρων της νομοθεσίας, ενώ οι μηνυτές του αναφέρουν ότι με πρόθεση (μέσω του διαδικτύου) προέτρεψε τον κόσμο σε εναντίον τους ενέργειες, με διακρίσεις, μίσος και βία, βάσει του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, κατά τρόπο τέτοιο που τους εξέθεσε σε κίνδυνο, απειλώντας τη ζωή, την ελευθερία και τη σωματική τους ακεραιότητα.
Το αδίκημα επικεντρώνεται στην προτροπή του ιεράρχη «φτύστε τους», που ειπώθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2015 και ενόχλησε πολύ, με τον ίδιο ν’ απαντά πως κι αυτόν τον ενόχλησαν «προκλητικές φωτογραφίες τους και γκέι πάρτι».
Όπως μεταδίδει το patranews.gr ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στο γεγονός στο προσωπικό του ιστολόγιο επισημαίνοντας ότι το αδίκημα, για το οποίο δικάζεται, είναι η αρνητική στάση του ως προς τους ομοφυλόφιλους.
«Η προτροπή μου «φτύστε τους» όπως αποδείχθηκε, τους ενόχλησε πολύ! Μήπως όμως κι εμάς δεν μας ενόχλησαν είτε κάποιες προκλητικές φωτογραφίες τους, είτε τα Gay’s Parties, τα οποία με τόση υπερηφάνεια παρουσίαζαν; Παραδιδόμεθα, λοιπόν, στην κρίση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, την οποία τιμάμε και στην οποία έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη», έγραψε ο Μητροπολίτης.