Μοιάζει απίστευτο, αλλά είναι αληθές: τρίτη φορά θα καθίσουν στο εδώλιο οι 36 κατηγορούμενοι, χρηματιστές και επιχειρηματίες, για την υπόθεση με τις αποκαλούμενες «μετοχές-φούσκες» του Χρηματιστηρίου, κατά την περίοδο του 1999.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως απόρροια της έφεσης κατά της – αθωωτικής – απόφασης που άσκησε η εισαγγελέας της έδρας Αθηνά Θεοδωροπούλου.

Αναλυτικότερα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε πριν από λίγες ημέρες αθώους -κατά πλειοψηφία-τους κατηγορουμένους, για τα αδικήματα της απάτης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος _ και ενώ η κυρία Θεοδωροπούλου είχε διατυπώσει αντίθετη πρόταση προς το δικαστήριο, κρίνοντας μάλιστα ως εσφαλμένη την αθώωση των κατηγορουμένων την πρώτη φορά.

Αυτή η δεύτερη κατά σειρά αθωωτική απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, 2-1, με το μειοψηφούν μέλος να εκφράζει άποψη περί ενοχής όλων των κατηγορουμένων και για τις δύο αξιόποινες πράξεις που τους είχαν απαγγελθεί.

Η κίνηση της εισαγγελικής λειτουργού να ασκήσει έφεση γίνεται τώρα αφετηρία νέας τροπής της υπόθεσης, αφού το «Χρηματιστήριο» θα τεθεί εκ νέου υπό δικαστική εξέταση, από το μηδέν, έναν χρόνο προτού εκπνεύσει ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων, τον Μάρτιο του 2019.

Υπενθυμίζεται ότι οι «36», την πρώτη φορά, είχαν αθωωθεί ομόφωνα από το Εφετείο, με διαφορετική ασφαλώς σύνθεση. Η αναίρεση της αθωωτικής απόφασης από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έφερε ωστόσο την υπόθεση δεύτερη φορά στο εδώλιο.