Τρεισήμισι χρόνια μετά την πρώτη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά για την «παραχώρηση της χρήσης του κτιρίου της πρώην Ραλλείου Σχολής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, για την μετεγκατάσταση των Δικαστηρίων του Πειραιά» στο μεγάλο λιμάνι αναρωτιούνται γιατί δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στο θέμα. Οι περαστικοί βλέπουν την πρόσοψη του παλιού κτιρίου που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης δίπλα από το Δημοτικό Θέατρο καλυμμένη με πανό που προωθεί την τουριστική καμπάνια destinationpiraeus.com και ουδείς γνωρίζει εάν και πότε θα ξεκινήσουν εργασίες για τη μετατροπή του σε δικαστικό Μέγαρο.
Πριν από ακριβώς ένα χρόνο στον Πειραιά τα πιο αισιόδοξα σενάρια έλεγαν πως θα έχουν αποπερατωθεί οι εργασίες ως το 2021 σχεδόν ταυτόχρονα με την παράδοση των σταθμών του Μετρό ενώ ήταν τότε σε εξέλιξη η μελέτη στατικής επάρκειας του κτιρίου, που την έχει αναλάβει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά. Σχετικά με τα χρήματα που απαιτήθηκαν για τη μελέτη, ύψους περίπου 50.000 ευρώ, αυτά θα δίνονταν τμηματικά στο ΕΜΠ και υπογράφονται και οι σχετικές συμβάσεις.
Φορείς τότε προσέφεραν χρήματα που απαιτούνταν ενώ στόχος, βάσει του ίδιου σεναρίου, ήταν στα τέλη του 2017 να αρχίσουν οι πρώτες εργασίες ανακατασκευής, με τα κονδύλια για τον σκοπό αυτόν να προέρχονται από το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) του υπουργείου Δικαιοσύνης, και θα αποταμιεύονται ανά έτος.
Αναφερόμενος στο θέμα της χρηματοδότησης της μελέτης ο κ. Μώραλης είπε: «Περί αυτού του κράτους μιλάμε. Που θέλει να φτιάξει ένα δικαστικό μέγαρο αξίας 20.000.000 και παραπάνω αλλά δεν μπορεί να βρει τρόπο να κάνει μια μελέτη.»
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης ενώ το μεσημέρι της Δευτέρας συζήτησε με εκπροσώπους δικηγόρων και δικαστικών τις τελευταίες εξελίξεις για το θέμα λέγοντας τους ότι δεν ευθύνεται ο ίδιος για την παράταση της ταλαιπωρίας τους και του μετέφεραν την επιθυμία να επιμείνουν για τη λύση της Ραλλείου ενώ στη συνέχεια ενημέρωσε σχετικά και τους δημοσιογράφους. Αναρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, που είναι η βοήθεια από την πλευρά της κυβέρνησης προς τον Πειραιά όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο ότι αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης λόγω του λιμανιού εκφράζοντας τα ερωτήματα: «Που είναι το τραμ; Που είναι το μετρό; Που είναι τα δικαστήρια;»
Όπως είπε προσανατολίζεται στην αποστολή επιστολής προς τον υπουργό Δικαιοσύνης κ.Σταύρο Κοντονή αύριο ή την Τετάρτη από τον οποίο θα ζητήσει συγκεκριμένες απαντήσεις και σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα είναι έτοιμο το κτίριο προκειμένου στη συνέχεια να το συζητήσει με τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και να παρθούν οι όποιες αποφάσεις σημειώνοντας πως αναμένει να του γνωστοποιηθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα για παράδειγμα ως το 2021 ή 2022. Επίσης, εάν για παράδειγμα, όπως είπε του μεταφερθεί η θέση ότι το νέο δικαστικό μέγαρο θα κατασκευαστεί το 2029 θα ρωτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο εάν μπορεί να περιμένει ως τότε ή μπορούμε να εξεταστούν άλλες εναλλακτικές.
Ο δήμαρχος Πειραιά εξέφρασε την άποψη ότι μια από τις παραμέτρους που αποτελούν τροχοπέδη για την υλοποίηση του έργου είναι η αλλαγή Γενικών Γραμματέων του υπουργείου Δικαιοσύνης που ασχολούνται με την υπόθεση (τουλάχιστον τέσσερις έχουν ασχοληθεί).
Ακόμη δήλωσε προβληματισμένος και απαισιόδοξος λέγοντας ότι οι διαδικασίες του Δημοσίου είναι τρομακτικές και χρονοβόρες γιατί εάν χρειάζεται 1,5 χρόνος για μια μελέτη για παιδική χαρά φαντάζομαι πόσο θα χρειαστεί για να γίνουν οι διαδικασίες (μελέτη χωρίς ενστάσεις, υλοποίηση του έργου κλπ) για τα νέα δικαστήρια.
Ο κ. Μώραλης επανέλαβε τις ερωτήσεις που απέστειλε προς τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπασπύρουγια το ζήτημα:
«Α) Ποιος και γιατί ανέλαβε τη μελέτη για τη στατική επάρκεια του κτηρίου της πρώην Ραλλείου καθώς και ποιος πλήρωσε τη συγκεκριμένη μελέτη.

Β) Ποιος θα αναλάβει, ποιος θα πληρώσει (σχετική απόφαση ή εγγραφή σε κάποιο προϋπολογισμό) και πόσο χρόνο θα κάνει η ολοκλήρωση της απαιτούμενης μελέτης για τη δημοπράτηση;

Γ) Πότε θα δημοπρατηθεί το έργο, από ποιόν θα πληρωθεί (σχετική απόφαση ή εγγραφή σε κάποιο προϋπολογισμό) και πότε θα ολοκληρωθεί τελικά;

Δ) Ποια είναι τα αρμόδια όργανα που θα εγκρίνουν τελικά -όπως στην δήλωσή του ισχυρίζεται- και θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια και λειτουργικότητα του κτηρίου.

Ε) Να μας ενημερώσει για μια, ειλικρινά για μια μόνο ενέργεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να τρέξει γρηγορότερα η υπόθεση του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά.»