Ενας 33χρονος υπάλληλος πρατηρίου βενζίνης στα Ιωάννινα, ένας συνομήλικός του υπάλληλος ταξιδιωτικού γραφείου στην Αθήνα, δύο νεαροί άεργοι από το Μενίδι και ένας 32χρονος δικηγόρος του Πειραιά που ήταν υποστηρικτής του χιλιανού δικτάτορα Πινοσέτ –οι περισσότεροι από τους οποίους γνωρίστηκαν από κοντά στα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ. –είναι αυτοί που φέρεται να αποτελούσαν, τουλάχιστον τους τελευταίους μήνες, τις ναζιστικές οργανώσεις «Combat 18 Hella» και «Αυτόνομοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές», τις οποίες εξάρθρωσε τις τελευταίες ημέρες η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που αποκαλύπτονται, τα περισσότερα μέλη της οργάνωσης στρατολογήθηκαν ή έπαιρναν εντολές μέσω Facebook, χωρίς να είχαν καμιά προσωπική επαφή. Με κύριο μέλημα να αναρτούν πολύωρα εντυπωσιακά «βιντεοκλίπ» με μουσική επένδυση και με ομιλίες –με απειλητικά μηνύματα –του υμνητή του Χίτλερ Γκέμπελς.
Μάλιστα, από τον δικαστικό φάκελο της υπόθεσης προκύπτει ότι η μοναδική καθοριστική συνάντηση ορισμένων από τα μέλη της οργάνωσης ήταν τον περασμένο Οκτώβριο στο Σύνταγμα ενάντια στο σύμφωνο συμβίωσης των ομοφυλοφίλων! Επιπλέον, διαπιστώνεται ότι δύο από τα μέλη της οργάνωσης εικονίζονταν στα τηλεοπτικά πλάνα να ρίχνουν νερό σε πολιτικούς στη διάρκεια του πρόσφατου συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία χωρίς ποτέ να «ενοχληθούν» από τους αστυνομικούς, συνεχίζοντας ανενόχλητα τη δράση τους.

Ο «Τσαμπανίκας» και ο δικηγόρος

Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε συνολικά σε συλλήψεις 11 ακροδεξιών μελών των δύο προαναφερόμενων οργανώσεων, για περίπου 30 εμπρηστικές επιθέσεις σε στέκια αντιεξουσιαστών, σε γραφεία κομμάτων κ.λπ. Από τη δικογραφία της υπόθεσης προκύπτει ότι κεντρικό καθοδηγητικό ρόλο είχε ένας 35χρονος από τα Ιωάννινα που εμφανιζόταν με το ψευδώνυμο «Τσαμπανίκας Αλέξανδρος» με κύριο συνεργάτη του έναν 32χρονο δικηγόρο Πειραιά που είχε ενταχθεί σε πολιτικούς σχηματισμούς του δεξιού ή ακροδεξιού χώρου. Ο συγκεκριμένος δικηγόρος στις συνομιλίες του που έχουν υποκλαπεί ανέφερε συνέχεια ότι είχε «πολιτικά στηρίγματα». Ο 32χρονος είχε ενταχθεί προ διετίας στην οργάνωση «Νέα Δεξιά» του δικηγόρου Φαήλου Κρανιδιώτη. Ομως υμνητικά σχόλιά του για τις δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων των δικτατόρων της Νότιας Αμερικής Βιντέλα και Πινοσέτ, υβριστικά σχόλια κατά του κ. Αντώνη Σαμαρά, τα επεισόδια που δημιουργούσε με άλλα κομματικά στελέχη, όπως και ένα άρθρο όπου δικαιολογούσε πλήρως τη σφαγή του Πολυτεχνείου, φέρεται να ήταν αυτά που οδήγησαν στην εκπαραθύρωσή του. Αργότερα προσχώρησε στον πολιτικό σχηματισμό «ΕΜΕΙΣ» του Κωνσταντίνου Πλεύρη όπου και πάλι συνέχισε την ακραία αρθρογραφία, συμμετείχε σε διάφορες κινητοποιήσεις του ακροδεξιού χώρου, είχε κάψει την τουρκική σημαία κ.λπ. Σε πρόσφατο μάλιστα άρθρο του υμνούσε τον «φιλειρηνικό, συντηρητικό άνθρωπο».

Οπως σημείωνε «δεν είναι παραφυάδα της ακροδεξιάς ο ελληνικός συντηρητισμός, κατά τεκμήριο άλλωστε οι συντηρητικοί δεν επιδιώκουν ούτε αρχίζουν πρώτοι τις διαμάχες. Αντιθέτως ο Συντηρητικός άνθρωπος είναι ένας κατ’ εξοχήν φιλειρηνικός και φιλήσυχος άνθρωπος, ακριβώς επειδή διαβιεί (ζει) σύμφωνα με την φυσική εντολή της ευλαβούς διαφύλαξης. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στην ομαλή τήρηση της κανονικότητας». Κι όλα αυτά ενώ, σύμφωνα με τη δικογραφία, ο ίδιος συμμετείχε στις συνεννοήσεις για τις εμπρηστικές επιθέσεις των ναζιστών.
Επιπλέον, σε τηλεοπτική εμφάνισή του σε μικρό τηλεοπτικό σταθμό, στις 17 Ιανουαρίου 2018, σχετικά με την υπεράσπιση μελών της επίσης ακροδεξιάς οργάνωσης «Απέλλα», που είχαν κατηγορηθεί για εμπρηστική επίθεση στο στέκι «Φαβέλα» του Πειραιά το περασμένο καλοκαίρι, είχε αναφέρει για τη μη προφυλάκιση του πελάτη του: «Του είπαμε ότι τους πήραμε το πρώτο αίμα, πάμε για τα υπόλοιπα».

Πάντως στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επεσήμαναν ότι η έρευνα για τη δράση των ακροδεξιών συνεχίζεται αφού υπάρχουν άλλες 40-50 περίπου ενέργειές τους, από το 2010, που δεν έχουν ταυτοποιηθεί, ενώ εξετάζεται η εμπλοκή και άλλων ατόμων, όπως και ενδεχομένως ορισμένων δραστήριων μελών της «Χρυσής Αυγής».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ