Στην προβληματική σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας, Eρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας κατά την έναρξη του συνεδρίου του Economist, με θέμα «Ο κόσμος σε μετάβαση: Νέα επαγγέλματα, νέες δεξιότητες».

Ο υπουργός έκανε λόγο για «εμμονές», που έχουν απομονώσει τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ από το τι συμβαίνει στον κόσμο και για αρχή ανέλυσε την προσπάθεια αναδιάρθρωσης της τεχνικής εκπαίδευσης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Τα ΤΕΙ μόνο στα χαρτιά έχουν μεγαλύτερη σχέση με την αγορά εργασίας από ό,τι τα πανεπιστήμια, αφού έγιναν σχεδόν με αποκλειστικά κριτήρια τα τοπικά συμφέροντα».

Ο κ. Γαβρόγλου παρέθεσε τρεις νέους θεσμούς, που, όπως ανεφερε, σε βάθος τριετίας θα «κανονικοποιήσουν» τη σχέση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας:

1. Το ΕΣΕΚΑΑΔ (Εθνικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού), με στόχο να διερευνήσει το μέλλον των ήδη υπαρχόντων επαγγελμάτων και τις δυνατότητες εξέλιξής τους

2. Τα ακαδημαϊκά περιφερειακά συμβούλια, όπου θα συνυπάρξουν εκπρόσωποι πανεπιστημίων, ΤΕΙ και ερευνητικών κέντρων, για να συμβάλουν στις τοπικές αναπτυξιακές ανάγκες και

3. Τα διετή προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων

Τέλος, ο κ. Γαβρόγλου επεσήμανε τη σημασία των ανθρωπιστικών σπουδών, οι οποιες δεν πρέπει να παραγκωνιστούν μεσα στο άγχος προσαρμογής στην τεχνολογία.