Μια ανεξάρτητη εταιρεία, σε σύμπραξη με ιδιώτη, αντιπροτείνει η ΔΕΗ ως λύση για την αξιοποίηση του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Αμυνταίου. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα Πέμπτη, ο πρόεδρος της επιχείρησης κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, ο σταθμός μπορεί να λειτουργήσει στηριζόμενος μόνο σε διμερή συμβόλαια. Όπως εξήγησε, το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων για τις δύο μονάδες του ΑΗΣ είναι ιδιαιτέρως υψηλό, πρόκειται για μονάδα χαμηλού βαθμού απόδοσης γεγονός που δεν θα του επιτρέψει να σταθεί στην αγορά. Έτσι, η σκέψη είναι να δημιουργηθεί μια εταιρεία της ΔΕΗ με ιδιώτη, η οποία θα λειτουργεί το Αμύνταιο και μπορεί να κλείνει διμερή μακροχρόνια συμβόλαια με βιομηχανίες.

Τις προϋποθέσεις αυτές δεν καλύπτει, σύμφωνα τον κ. Παναγιωτάκη, η πρόταση που έχει κάνει η εταιρεία «Μυτιληναίος» προς την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη διοίκηση της ΔΕΗ και το Υπερταμείο. Οπως σημείωσε, από την εταιρεία προτείνεται η διάθεση ενός κεφαλαίου (σσ: 110 εκατ. ευρώ) για την αναβάθμιση των δύο μονάδων του ΑΗΣ και έναντι αυτού ζητά την τροφοδότηση με ρεύμα έως το 2030 της βιομηχανίας του «Αλουμίνιου της Ελλάδας» σε τιμή που θα συμφωνηθεί. «Το ποσό που διαθέτει ισούται με το αντίτιμο της κατανάλωσης της βιομηχανίας για ένα έτος με τις σημερινές τιμές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο άλλες προτάσεις που έχει δεχθεί η επιχείρηση για το Αμύνταιο (του ομίλου ΓΕΚ –ΤΕΡΝΑ, ο οποίος είχε υποβάλλει πρόταση από περασμένο Νοέμβριο και του κοινοπρακτικού σχήματος Κοπελούζου –Shenhua) είναι πιο κοντά στο σκεπτικό της ΔΕΗ καθώς προτείνεται σύμπραξη με στόχο τη δημιουργία ανεξάρτητης εταιρείας. Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης, κανένας παίκτης δεν μπορεί να αγνοείται (ειδικότερα εάν είναι και μεγάλος πελάτης, όπως η «Μυτιληναίος»), καθώς στις διαπραγματεύσεις οι προτάσεις μπορεί να αλλάξουν.
Σε κάθε περίπτωση, η όποια απόφαση θα ληφθεί μετά τον νέο ενεργειακό σχεδιασμό, ο οποίος αναμένεται να είναι έτοιμος τον ερχόμενο Μάιο και μεταξύ άλλων θα καθορίσει και τη συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.
Ενδιαφέρον από Κινέζους για τους λιγνίτες
Για την αποεπένδυση της ΔΕΗ από τις λιγνιτικές μονάδες, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον κυρίως από κινεζικές εταιρείες. Ωστόσο, υπογράμμισε, έχει δεχθεί διερευνητικά τηλεφωνήματα και από δύο εγχώριους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ σημείωσε ότι, το κάλεσμα που είχε απευθύνει από το βήμα του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου προς τη βιομηχανία να συμμετάσχει στην παραγωγή, φαίνεται ότι βρήκε …ευήκοα ώρα.
Όσον αφορά στις προθεσμίες, δήλωσε ότι θα είναι «ευτυχής εάν τις πιάσουμε, ώστε τον Ιούνιο να βγούμε με προκήρυξη». Για το έργο της απόσχισης των μονάδων, η επιχείρηση έχει προσλάβει συμβούλους (PricewaterhouseCoopers, ένα νομικό γραφείο και την HSBC για την αποτίμηση) οι οποίοι θα λάβουν περί τα δύο εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση της απόσχισης, η HSBC θα λάβει και 0,97% του τιμήματος ως Success Fee.
Έρχεται πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης
Σχετικά με τους εργαζόμενους στις μονάδες και τα ορυχεία που πρόκειται να πωληθούν σε ιδιώτες, ο κ. Παναγιωτάκης επανέλαβε ότι θα διασφαλιστούν όλοι. Στον νέο ιδιοκτήτη θα παραμείνουν όσοι εργαζόμενοι είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία της μονάδας (κυρίως οι νεώτεροι ηλικιακά), η ΔΕΗ θα απορροφήσει όσους περισσότερους μπορέσει σε άλλες άλλες μονάδες και υπηρεσίες ενώ αναμένεται να ξεκινήσει και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.
Στα 2,8 δισεκ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα
Σχετικά με τα ληξιπρόθεσμα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ επεσήμανε ότι φτάνουν το 1,6 δισεκ. ευρώ. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και τα χρέη των τελικών πελατών (δηλαδή όσων έχουν μετακινηθεί σε άλλο πάροχο ή έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση του ακινήτου τους για διάφορους λόγους π.χ. εξοχικές κατοικίες, παύση επαγγελματικών δραστηριοτήτων κλπ.) τα οποία ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ καθώς και άλλα 500 εκατ. ευρώ όσων βρίσκονται σε διακανονισμό.
Σχετικά με την ένταξη της ΔΕΗ στο Υπερταμείο, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι θα τις δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στο θέμα των προσλήψεων. Όπως είπε, είναι ένας θεσμός που μπορεί να επιτελέσει αποτελεσματικό ρόλο και για αυτό θα τον στηρίξει. Για το MOU που υπέγραψε η ΔΕΗ με την General Electric, ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε ότι σκοπός είναι να ενωθεί σε μία εταιρεία το προσωπικό που απασχολείται στην συντήρηση αεροστροβίλων και να δημιουργηθεί μία θυγατρική που θα επιδιώξει να προσλάβει και νέο κόσμο.