Σε νέα εποχή αναβίωσης μπαίνουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, δεκτή έγινε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση για την υπαγωγή των ναυπηγείων σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, η οποία ως άμεσο αποτέλεσμα έχει την παύση της μέχρι σήμερα διοίκησης της ΕΝΑΕ, συμφερόντων του γαλλολιβανέζου επιχειρηματία Ισκαντάρ Σάφα.
Το Ελληνικό Δημόσιο και η Τράπεζα Πειραιώς είχαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση για την υπαγωγή των ναυπηγείων σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Ο ειδικός διαχειριστής θα προχωρήσει σε διαγωνιστικές διαδικασίες αξιοποίησης των ναυπηγείων. Η αίτηση συζητήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2017 και ο φάκελος έκλεισε στις 22 Νοεμβρίου. «Επικεφαλής» στην προσπάθεια του Ελληνικού Δημοσίου είναι ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας.
Σημειώνεται ότι η λεγόμενη «Στρατιωτική συμφωνία» για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά προέβλεπε ποιο τμήμα είναι το στρατιωτικό και ποιο το εμπορικό και αυτό έγινε τότε αποδεκτό και από τις δύο πλευρές δηλαδή τόσο από την ΕΝΑΕ, όσο και από το Ελληνικό Δημόσιο. Επισημαίνεται ότι η «Στρατιωτική συμφωνία» είχε συνομολογηθεί από τις δύο πλευρές με σκοπό να υλοποιηθεί στην πράξη η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που επέβαλε στην Ελλάδα την ανάκτηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Η απόφαση για τις κρατικές ενισχύσεις εκδόθηκε από το ΔΕΕ το 2008 και με ευθύνη των ναυπηγείων δεν εφαρμόστηκε ποτέ με άμεσο κίνδυνο να καταδικαστεί η Ελλάδα από το ΔΕΕ αυτή τη φορά στην καταβολή μεγάλων προστίμων.
Υπενθυμίζεται ότι σε επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις 05/05/2017, αναφέρεται ότι: «Μία από τις δεσμεύσεις που έπρεπε να υλοποιηθούν στο πλαίσιο «Στρατιωτικής συμφωνίας» είναι η πώληση των μη στρατιωτικών περιουσιακών στοιχείων του ναυπηγείου. Ωστόσο, στις 8 Αυγούστου 2012, ο εντολοδόχος ο οποίος διορίστηκε για την πώληση των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων ενημέρωσε την Επιτροπή ότι τα Ελληνικά Ναυπηγεία διαφωνούσαν επί της αρχής με τον κατάλογο των προς πώληση περιουσιακών στοιχείων. Υπό τις περιστάσεις αυτές, είναι προφανές ότι οι δεσμεύσεις δεν εφαρμόστηκαν».
Ένα από το επιχείρημα του Ελληνικού Δημοσίου αναφορικά με το καθεστώς ειδικής διαχείρισης ήταν οι οφειλές της ΕΝΑΕ προς τους πιστωτές της. Όπως σημειώνονταν ειδικότερα προς το Ελληνικό Δημόσιο υπήρχε οφειλή ύψους άνω των 620 εκατ. €, λόγω της χορήγησης παράνομων κρατικών ενισχύσεων, οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και μαζί με τις προσαυξήσεις ξεπερνούν τα 667 εκατ. €, στην Τράπεζα Πειραιώς υπάρχουν οφειλές συνολικού ύψους 24 εκατ. €, πλέον τόκων υπερημερίας από 1.04.2017 ενώ στους εργαζόμενους οφείλεται συνολικό ποσό άνω των 176 εκατ. € (αποδοχές και άλλες αξιώσεις των εργαζομένων της ΕΝΑΕ)
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα εκδόθηκε προσωρινή διαταγή σε βάρος της Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. με την οποία ουσιαστικά απαγορεύεται στην εταιρεία που διαχειρίζεται τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας, αυτά του Σκαραμαγκά, να προχωρήσει στην εκτέλεση της διαιτητικής απόφασης, που της επιδίκαζε περίπου 200 εκατ. ευρώ, πέτυχε το Ελληνικό Δημόσιο. Η απόφαση του Εφετείου Αθηνών προστίθεται σε μια σειρά δικαστικών διεκδικήσεων και αποφάσεων που ταλανίζουν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά εδώ και χρόνια.
Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στην 15η Μαρτίου, οπότε η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τότε συζητείται η προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) που «απειλεί» με ημερήσιο πρόστιμο 35.000 ευρώ, όσο το ελληνικό Δημόσιο δεν ανακτά παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους 524,8 εκατ. ευρώ από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Στα μέσα Φεβρουαρίου, με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων «Η Τρίαινα» ενημέρωνε ότι κ. Πιτσιόρλας, ξεκαθάρισε στους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι εάν δεν μπει στη μονάδα ειδικός διαχειριστής, η πτώχευση του ναυπηγείου αποτελεί μονόδρομο, δεδομένων των προστίμων που θα επιβληθούν στη χώρα.