Για νίκη της δημοκρατικά συντεταγμένης πολιτείας, μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, με αφορμή τις συλλήψεις κατηγορουμένων για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, οι οποίες έγιναν έπειτα από πολύμηνη έρευνα της Αντιτρομοκρατικής, σημειώνοντας πως «η παράνομη και φασιστική βία δεν θα μείνει ατιμώρητη».

«Η συστηματική και επίμονη προσπάθεια των υπηρεσιών της ελληνικής αστυνομίας αποδίδει καρπούς και στο μέτωπο της εξάρθρωσης των φασιστικών συμμοριών» ανέφερε ο Ν.Τόσκας στην εφημερίδα «Αυγή», υπογραμμίζοντας πως «αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε προς κάθε κατεύθυνση. Με την επίμονη δουλειά μας φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε μια ασπίδα νομιμότητας και προστασίας της διαβίωσης των πολιτών».

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος ερευνών

Σε ό,τι αφορά τις έρευνες για την ακροδεξιά οργάνωση, όπως λένε αρμόδιοι αξιωματικοί, ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος με την σύλληψη των επτά που κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση και άλλων τεσσάρων που συνελήφθησαν κατά την διάρκεια της επιχείρησης της Αντιτρομοκρατικής, για παραβάσεις του νόμων περί όπλων, ναρκωτικών και άλλα «περιφερειακά» αδικήματα, καθώς και κατά τις έρευνες που έγιναν σε δώδεκα σπίτια συνολικά, (δέκα στην Αττική, ένα στα Γιάννενα και ένα στις Σέρρες).

Ωστόσο η υπόθεση δεν έκλεισε, καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα από την έρευνα των ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων ψηφιακών μέσων στα εργαστήρια της διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, ενώ θα προστίθεται στην δικογραφία κάθε καινούργιο στοιχείο το οποίο προκύπτει.

Ετοίμαζαν «αναβάθμιση» της δράσης τους

Σχετικά με τα μέλη της οργάνωσης, όπως είπε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., πρόκειται για εξτρεμιστικά στοιχεία, νεοναζί, που εκτιμάται ότι ετοιμάζονταν να περάσουν σε πιο σκληρή δράση, αλλά η σύλληψή τους έβαλε φρένο στις φιλοδοξίες τους.

Η ακροδεξιά οργάνωση που αυτοπροσδιορίζεται ως Combat 18 ή Ανένταχτοι Μαίανδροι Εθνικιστές φαίνεται οτι άρχισε την δράση της το 2015, με επιθέσεις κυρίως σε στέκια αντιεξουσιαστών, σε καταλήψεις και καταλύματα μεταναστών, αρχικά με βόμβες μολότοφ και εμπρησμούς – αλλά εκτιμάται ότι στόχευαν σε «αναβάθμιση» αυτής της δράσης.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ από το γεγονός ότι στο σπίτι ενός εκ των συλληφθέντων στο Μενίδι, βρέθηκαν 50 κιλά νιτρικής αμμωνίας, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε εκρηκτική ύλη ANFO, εάν αναμειχτεί με πετρέλαιο.

Μεταξύ των επιθέσεων που έχουν διαπράξει, είναι σε διάφορα στέκια αντιεξουσιαστών και αντιφασιστικά, όπως στο «Δίστομο», στο «Αγρός» στο Ίλιο, στην «Στρούγκα», στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Περιστερίου, στο Αντιφασιστικό Στέκι Pasamontana στον Κορυδαλλό και πολλά ακόμα στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη.

Ανάμεσα στις επιθέσεις είναι και οι βανδαλισμοί στο άγαλμα του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι τον Φεφρουάριο του 2015, και – λίγο αργότερα – η βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείου της Νίκαιας.

Οι αστυνομικοί τους χαρακτηρίζουν ακραίους ναζιστές και ρατσιστές, εξαιρετικά βίαιους και επικίνδυνους, ενώ τα πιστεύω τους προκύπτουν και τα σύμβολα της οργάνωσης.

Ειδικότερα, το «18» που χρησιμοποιούν στον τίτλο της οργάνωσης προκύπτει από τα γράμματα «Α» και «Η» της αγγλικής αλφαβήτου που παραπέμπουν στο «Adolf Hitler», ενώ έχουν ως σήμα τη νεκροκεφαλή που παραπέμπει στα SS.

Πάνω από 30 επιθέσεις στο ενεργητικό τους

Αξίζει να σημειωθεί, ότι για κάθε χτύπημα έκαναν αναρτήσεις για ανάληψη ευθύνης σε ακροδεξιές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, ενώ πολλές φορές βιντεοσκοπούσαν τα «κατορθώματα» τους.

Από τις αναρτήσεις φαίνεται πως η οργάνωση έχει στο ενεργητικό της πάνω απο 30 επιθέσεις, από τις οποίες περίπου 20 έχουν επιβεβαιωθεί και απο την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής.

Πρωταγωνιστικό ρόλο φέρεται πως έπαιζε στην εγκληματική οργάνωση ο συλληφθείς στα Γιάννενα, ο οποίος κατηγορείται ότι έδινε κατευθύνσεις και έκανε τις αναρτήσεις στο διαδίκτυο, μετά απο κάθε επίθεση.