Δραστικές αλλαγές στον τρόπο και στον χρόνο κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών οι οποίες θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Τις αλλαγές που στόχο έχουν να μειώσουν κατά το ήμισυ το χρόνο απόκτησης της ιθαγένειας (σήμερα φτάνει και τα 6 χρόνια) ανακοίνωσαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης και ο Ειδικός Τομεακός Γραμματέας Ιθαγένειας, Λάμπρος Μπαλτσιώτης. Σύμφωνα με αυτές:
– οι αλλοδαποί που θέλουν να αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια θα εξετάζονται σε 30 ερωτήσεις από τις οποίες θα πρέπει να απαντήσουν σωστά στις 20.
– Ο βαθμός δυσκολίας των ερωτήσεων θα έχει διαβάθμιση. Η αλλαγή αυτή έγινε προκειμένου να ομογενοποιηθεί η διαδικασία καθώς διατυπώνονται πολλά παράπονα ως προς το περιεχόμενο της σημερινής διαδικασίας. Για το λόγο αυτό θα δημιουργηθεί Τράπεζα Θεμάτων με 300 ερωτήσεις και απαντήσεις, οι οποίες σύντομα θα αναρτηθούν σε σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών για να ενημερωθούν οι υποψήφιοι.
– Θα υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις για πιο εύκολη απόκτηση ιθαγένειας για τους Ρομά, αλλοδαπούς άνω των 65 ετών και ΑΜΕΑ.
Σε ό,τι αφορά στην απόκτηση ιθαγένειας για παιδιά και ανήλικους το καθεστώς, όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης, δεν αλλάζει καθώς υπάρχουν και σχετικές αποφάσεις δεσμευτικές του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ωστόσο για τη συντόμευση των διαδικασιών ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο την αρμοδιότητα να την λάβει απευθείας το υπουργείο από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις που την ασκούν σήμερα. Η σχετική ρύθμιση θα ενταχθεί στον Καλλικράτη.
Επισης για τους αλλοδαπούς που βρίσκονται για πολλά χρόνια στην Ελλάδα αλλά αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με τη γραφειοκρατία λόγω έλλειψης των απαραίτητων εγγράφων, θα θεσμοθετηθούν δύο νέες άδειες, αορίστου χρόνου και πολυετούς διάρκειας, προκειμένου να διευκολύνονται στις συναλλαγές τους με τη Διοίκηση .
Να σημειωθεί ότι, σήμερα οι υποψήφιοι για να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια θα πρέπει να γνωρίζουν ελληνική ιστορία και γεωγραφία, ενώ μέσα από την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών τους παρέχεται δωρεάν η εξεταστέα ύλη.
Αν και δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρχουν και γραπτές εξετάσεις στο νέο σύστημα, προς το παρόν, αυτές θα παραμείνουν προφορικές ώστε οι εξεταστές να διαπιστώνουν αν οι υποψήφιοι γνωρίζουν καλά την γλώσσα της νέας τους πατρίδας.