Μια σύμπραξη έκπληξη φαίνεται ότι θα ταράξει τα… νερά στην κούρσα διεκδίκησης για την παραχώρηση των δύο θαλάσσιων οικοπέδων νοτίως τηςΚρήτης καθώς και του Ιονίου για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Όπως αναφέρουν στο «Βήμα» στελέχη της ενεργειακής αγοράς, τελικά για το οικόπεδο του Ιονίου, η ισπανική Repsol δεν θα κατέβει μόνη της, αλλά σε σύμπραξη με τα ΕΛΠΕ.

Η νέα «συμμαχία» είναι εύλογο να προκαλεί ερωτηματικά με δεδομένη τη συνεργασία της Repsolμε την«EnergeanOil & Gas» στο οικόπεδο των Ιωαννίνων (έχει μεταβιβαστεί στην ισπανική εταιρεία το 60% της Energean στη σύμβαση μίσθωσης), αλλά και της δικαστικής διαμάχης που έχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια με την Energean για την υπόθεση των σεισμικών ερευνών στη Λεκάνη του Πρίνου. Η Energean είχε μονομαχήσει με τα ΕΛΠΕ και στην κούρσα για τη διεκδίκηση του χερσαίου οικοπέδου της Άρτας –Πρέβεζας, το οποίο τελικά είχε παραχωρηθεί στα Ελληνικά Πετρέλαια.
Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της διεθνούς πρόσκλησης για τις τρεις θαλάσσιες περιοχές (δύο στην Κρήτη και μία στο Ιόνιο) λήγει σήμερα στις 17.00. Στην περίπτωση που η πληροφορία επιβεβαιωθεί αναμένεται ότι θα αποτελέσει πλήγμα για την Energean, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν αποκλείεται να υποκρύπτει μια γενικότερη συνεργασία, η οποία τελικά θα αμβλύνει τα προβλήματα στις σχέσεις ΕΛΠΕ –Energean.
Ta ΕΛΠΕ αναμένεται να υποβάλλουν προσφορά και για τα δύο οικόπεδα της Κρήτης με την ExxonMobil και την Total, ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η ιταλική Eni, η οποία έχει αγοράσει σεισμικά δεδομένα. Μικρές είναι οι πιθανότητες συμμετοχής της αμερικανικής Noble Energy και τηςισραηλινής Delek.
Σε κάθε περίπτωση, μετά τη λήξη της υποβολής των προσφορών, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), εντός διαστήματος ενός με δύο μηνών θα καλέσει τους υποψήφιους για διευκρινήσεις επί των φακέλων και θα στείλει τη γνωμοδότησή της στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Εκείνος θα αποφασίσει ποιοι θα είναι οι προτιμητέοι επενδυτές. Θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες για την τελική διαμόρφωση των συμβάσεων μίσθωσης με το Δημόσιο.