«Ούτε που θα μπορούσα να το φανταστώ ότι θα μπορούσαν να έχουν διαμορφώσει κρύπτες σε τέτοια σημεία». Τα λόγια αυτά προέρχονται από ναυπηγό που βρέθηκε στο αλιευτικό σκάφος «CELINESTAR» που μετέφερε 1,3 τόνους περίπου κατεργασμένης κάνναβης σε μορφή «σοκολάτας».

Μάλιστα είχαν διαμορφώσει και κενά έτσι ώστε να μην μπορεί να τα εντοπίσουν οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι του Λιμενικού καθώς δεν έφτανε ως το κατάστρωμα η οσμή των ναρκωτικών. Τελικά τα ναρκωτικά βρέθηκαν αφού πρώτα έκοψαν τις λαμαρίνες και έκαναν «φύλλο και φτερό» το σκάφος.
Στελέχη του Λιμενικού Σώματος έλεγαν χαρακτηριστικά ότι «το σκάφος φαίνεται πως κατασκευάστηκε για τον σκοπό αυτό, δηλαδή της μεταφοράς ναρκωτικών. Δεν φαίνεται να μας έχει ξαναπασχολήσει έστω με άλλη ονομασία ενώ το εάν είχε ξανακάνει μεταφορά ναρκωτικών το ερευνούν διεξοδικά ευρωπαϊκές διωκτικές Αρχές με τις οποίες συνεργαζόμαστε».
Εν τω μεταξύ στο δικαστικό μέγαρο Πειραιά βρέθηκαν πρωί της Δευτέρας τα τέσσερα μέλη του πληρώματος, υπήκοοι Συρίας, οι οποίοι όπως αναφέρουν πληροφορίες αρνούνται την εμπλοκή τους και φέρεται να είναι «στρατολογημένοι». Τελικά πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι παράνομη συγκρότηση από κοινού και ένταξη από κοινού σε εγκληματική οργάνωση που επιδιώκει την τέλεση περισσότερων κακουργηματικών πράξεων που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία για τα ναρκωτικά και παράνομη διακίνηση από κοινού από δράστες που δρουν στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης κατ΄επάγγελμα και το προσδοκώμενο όφελος ξεπερνά τις 75.000 ευρώ.

Σε ανακοίνωση του Λιμενικού σημειώνονταν ότι «κατά δήλωση του πληρώματος ο σκοπός του πλοίου ήταν η διενέργεια αλιείας, χωρίς όμως να φέρεται επ’ αυτού αλιευτικός εξοπλισμός, όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια του ελέγχου.»
Το σκάφος φαίνεται ότι είχε αποπλεύσει από τη Λαττάκεια Συρίας με τελικό προορισμό λιμάνι της Ισπανίας με τις τοπικές Αρχές να αναζητούν τον παραλήπτη και εάν είχε ξανακάνει το ίδιο δρομολόγιο.
Ο εντοπισμός του έγινε μετά από πληροφορίες που έφτασαν την Πέμπτη 1η Μαρτίου στη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίουτου Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. από την Υπηρεσία Γαλλικών Τελωνείων.
Υπενθυμίζεται πως και τον Δεκέμβριο μετά από συνεργασία των δυο συγκεκριμένων υπηρεσιών είχε κατασχεθεί πολύ μεγάλη ποσότητα κατεργασμένης κάνναβης στο ρυμουλκό «Andreas» και πάλι στην Κρήτη. Το σκάφος είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από την Κύπρο, προσέγγισε τις ακτές της Λαττάκειας στη Συρία και είχε δηλώσει τελικό προορισμό του τη Μάλτα.
Και τότε –όπως και την Παρασκευή – στην επιχείρηση πήραν μέρος το πλήρωμα του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) 070 του Λιμενικού Σώματος –Ελληνική Ακτοφυλακή σε συνεργασία με στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) και κατάφεραν να εντοπίσουν και να κατασχέσουν τη μεγαλύτερη ποσότητα κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα).
Ειδικότερα εντοπίστηκε ρυμουλκό που μετέφερε 6 τόνους 177 κιλά και 800 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης και συνελήφθησαν τα έξι μέλη του πληρώματος, Συριακής υπηκοότητας.
Επίσης και τότε όπως έλεγαν στελέχη του ΛΣ «είχαν τοποθετήσει κουρκουμά στο χώρο που έκρυβαν τα ναρκωτικά (στα διπύθμενα και στις δεξαμενές) για να «αποπροσανατολίσουν» τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο ο οποίος όμως τα εντόπισε και έτσι τα βρήκαμε κόβοντας λαμαρίνες».
Ως προς τους «εγκεφάλους» εξετάζεται εάν πρόκειται για κύκλωμα προέλευσης Συρίας και Λιβάνου και δεν αποκλείεται το ίδιο κύκλωμα να κρύβεται πίσω από την νέα μεταφορά ναρκωτικών με το αλιευτικό σκάφος.
Όπως έγινε γνωστό κατά την διάρκεια παρουσίασης της υπόθεσης «την 01-03-2018 περιήλθαν πληροφορίες α προς τη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίουτου Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., για ύπαρξη ύποπτου σκάφους που έπλεε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης, το οποίο ενδεχόμενα μετέφερε παράνομο φορτίο. Άμεσα οργανώθηκε και ξεκίνησε συντονισμένη επιχείρηση από το Αρχηγείο του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με τη συμμετοχή δύο Πλοίων Ανοικτής Θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με επιβαίνοντες βατραχανθρώπους της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο περιπολικών σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Λιμενικών Αρχών Κρήτης, αεροσκάφους Λ.Σ.-ΕΛΑ.ΚΤ., καθώς και Λετονικού αεροσκάφους της δύναμηςFrontex.»
Στη συνέχεια την Παρασκευή «εντοπίστηκε αρχικά περί τα 60 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης, από το αεροσκάφος της δύναμηςFrontex, το αλιευτικό σκάφος «CELINESTAR», το οποίο αργότερα ακινητοποιήθηκε από το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης 060 του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και από ομάδα βατραχανθρώπων της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που στη συνέχεια πραγματοποίησαν ρεσάλτο στο αλιευτικό. Να σημειωθεί πως το αλιευτικό σκάφος «CELINESTAR», επιχείρησε να διαφύγει αυξάνοντας ταχύτητα χωρίς όμως να τα καταφέρει. Εν συνεχεία, το ανωτέρω αλιευτικό σκάφος οδηγήθηκε συνοδεία των περιπολικών σκαφών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στην Ιεράπετρα της Κρήτης προκειμένου διερευνηθούν ενδελεχώς όλοι οι χώροι του σκάφους.»
Στην ανακοίνωση του Λ.Σ επισημαίνονταν ότι «κατόπιν ενδελεχούς ελέγχου, με την συνδρομή επιχειρησιακών σκύλων Κ9 του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, στελεχών της Λιμενικής Αρχής Ιεράπετρας και Κλιμακίου της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίουτου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., που μετέβη στην Ιεράπετρα προκειμένου να συνδράμει τις έρευνες, εντοπίστηκε μέχρι στιγμής στο αλιευτικό ποσότητα 1,3 περίπου τόνων κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα) αξίας περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία και κατασχέθηκε μαζί με το σκάφος, ενώ συνελήφθησαν και τα τέσσερα μέλη του πληρώματος, υπήκοοι Συρίας. »
Τονίζονταν ακόμη ότι «η εν λόγω επιχείρηση είναι αποτέλεσμα της αναβαθμισμένης επιχειρησιακής διαλειτουργικότητας του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και πραγματοποιείται εν συνεχεία των τελευταίων δράσεων κατά τις οποίες έχει κατασχεθεί συνδυαστικά ποσότητα ναρκωτικών μεγαλύτερη των 14 τόνων.»
Ο Γενικός Διευθυντής των Γαλλικών Τελωνείων εξέφρασε προς το Λιμενικό Σώμα τα συγχαρητήρια του «για την υποδειγματική συνεργασία και τις συνεχείς επιτυχίες» ενώ ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουρουμπλής Παναγιώτης και ο Υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής κ. Σαντορινιός Νεκτάριος εξέφρασαν τα συγχαρητήρια τους προς τον Αρχηγό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ Σταμάτη Ράπτη και το στελεχιακό δυναμικό που συμμετείχε στη επιχείρηση.