«Τα επεισόδια των τελευταίων ημερών για τη μεταγωγή του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου –η οποία τελικά εγκρίθηκε –είχαν προαναγγελθεί προ τεσσάρων μηνών από υποκλοπές συνομιλιών σε γνωστό αναρχικό που ζητούσε να υπάρξουν καταστροφικές επιθέσεις. Ο «κύκλος της βίας» που βίωσε η Ελλάδα το τελευταίο δεκαήμερο, και μεταξύ άλλων η επίθεση με χειροβομβίδα στο Αστυνομικό Τμήμα Καισαριανής, δεν είχε λόγο μόνο τη συμπαράσταση σε ένα ανθρώπινο αίτημα ενός κρατουμένου, το οποίο και ικανοποιήθηκε. Πιθανόν σχετίζεται και με την υπόθεση του δέματος-βόμβα στον πρώην πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, έτσι ώστε να υπάρχει δίαυλος συνεννόησης μέσα στις φυλακές για να αποφευχθεί ο σχηματισμός νέων δικογραφιών για τα δέματα-βόμβες. Ωστόσο μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις από την περαιτέρω έρευνα για το σχέδιο απόδρασης από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο που είχε οργανώσει προ διετίας η Πόλα Ρούπα και το οποίο έχει άγνωστες διαστάσεις».
Σε αυτή την αναλυτική αναφορά προχώρησαν κορυφαία στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη μιλώντας προς «Το Βήμα της Κυριακής» σε σχέση με τις τουλάχιστον 50 ένοπλες, εμπρηστικές και καταστροφικές επιθέσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Καρδίτσα και αλλού με αφορμή τη μεταγωγή του 29χρονου αντιεξουσιαστή Κ. Γιαγτζόγλου –ύστερα από αίτημα του δικηγόρου του Φραγκίσκου Ραγκούση – από τις φυλακές Λάρισας στον Κορυδαλλό που τελικώς έγινε δεκτή από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το βράδυ της Παρασκευής. Με κύρια ενέργεια τη ρίψη χειροβομβίδας εναντίον του Αστυνομικού Τμήματος Καισαριανής την προηγούμενη Δευτέρα, που αποτελεί την 45η επίθεση εναντίον αστυνομικής υπηρεσίας από αναρχικούς την τελευταία 15ετία.

Μια απόφαση που προκάλεσε ερωτήματα και σκεπτικισμό στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και σε ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Και αυτό γιατί, όπως λένε, «η απόφαση είναι σεβαστή. Ομως εμφανίζει την ΕΛ.ΑΣ. και τις κρατικές αρχές να υποχωρούν στην πίεση που άσκησαν ομάδες αναρχικών και να δικαιώνει έμμεσα τις ένοπλες και εμπρηστικές επιθέσεις».

Οι διαταγές και οι αδυναμίες

Κυβερνητικά στελέχη και η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης υποστηρίζουν ότι «η εντολή που έχει δοθεί προς την ΕΛ.ΑΣ. είναι να μην επιδεικνύει ανοχή και υποχωρητική στάση. Οι αστυνομικοί πρέπει να προχωρούν σε συλλήψεις σε κάθε μορφής επιθέσεις ή καταστροφές…». Επιπλέον τη σχετική δυσφορία του για τις ανεξέλεγκτες επιθέσεις των αναρχικών είχε εκφράσει –προ της «δικαίωσης» των αντιεξουσιαστών –και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Νίκος Τόσκας.

Ωστόσο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί ισχυρίζονται ότι «αυτή είναι η μισή αλήθεια, αφού δεν προσφέρεται ουσιαστική υποστήριξη στην ΕΛ.ΑΣ. Οταν υπάρχουν οι μεταμεσονύκτιες επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών των ΜΑΤ γύρω από το Πολυτεχνείο ή στη Χαριλάου Τρικούπη, οι 10-20 δράστες μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα βγαίνουν από τον χώρο του Πολυτεχνείου, πετούν μολότοφ και επιστρέφουν σε αυτό. Εχει γίνει σειρά συζητήσεων για το θέμα του ασύλου, του ρόλου ορισμένων φυλάκων του πανεπιστημιακού χώρου, αλλά και για να τοποθετηθεί δύναμη των ΜΑΤ μπροστά από τις εισόδους του κτιρίου. Επίσης έχει ζητηθεί κατ’ επανάληψη να γίνει έφοδος και καταγραφή των ατόμων που παραμένουν στη διάρκεια επεισοδίων στο Πολυτεχνείο και σε άλλα ιδρύματα. Χωρίς και πάλι συνολικό σχεδιασμό. Το ίδιο συμβαίνει και με τις επιθέσεις στη Χαριλάου Τρικούπη που ξεκινούν αρκετές φορές από ορισμένους συνεννοημένους θαμώνες κάποιων από τα γειτονικά μπαρ που κάνουν ένα διάλειμμα επίθεσης στα ΜΑΤ και μετά συνεχίζουν το ποτό τους. Επί εβδομάδες προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε έναν υποκλαπέντα διάλογο όπου γνωστοί αναρχικοί έλεγαν ότι «πριν πέσει ο αφρός από την μπίρα είχαμε τελειώσει». Αποδίδει ακριβώς αυτό το κόλπο τους. Εχει γίνει σειρά χαρτογραφήσεων του τρόπου διαφυγής των δραστών, αλλά δεν προωθείται καμιά λύση. Και ασφαλώς ήταν οδυνηρή η επιλογή της πλήρους κατάργησης της «ομάδας Δέλτα». Οπως εξάλλου το ότι έχουν μετατραπεί σε πλημμελήματα πολλές από τις βίαιες ενέργειες σε ανοιχτούς χώρους, επιτρέποντας την άμεση επάνοδο αναρχικών στη δράση…».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές κάθε βράδυ γύρω από τις διμοιρίες της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν πέντε άτομα ως «ομάδα συλλήψεων» που δεν προλαβαίνουν να αντιδράσουν. Επιπλέον πολλοί αστυνομικοί φοβούνται ανταποδοτική επίθεση αντιεξουσιαστών, οι οποίοι μπορεί να διαβάσουν τα ονόματά τους στις καταθέσεις των δικογραφιών που θα σχηματιστούν αν προχωρήσουν σε κάποια σύλληψη…

Η πληροφόρηση των αναρχικών

Οπως σημειώνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «αναρχικοί μαθαίνουν τις διευθύνσεις των αστυνομικών, όπως και άλλων στόχων, μέσω γνωστών που έχουν σε Εφορίες, σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικούς φορείς κ.λπ. Ακόμα έχουν σταλεί δεκάδες αιτήματα, ύστερα και από εισαγγελικές παραγγελίες, για να λήξουν καταλήψεις κτιρίων, από όπου εκτιμούμε ότι εκπορεύονται επιθέσεις αναρχικών. Χωρίς και πάλι να υπάρχει απόκριση και να δοθεί σχετική εντολή. Επιπλέον υπάρχουν λάθη και στον τρόπο αντίδρασης στις επιθέσεις των αναρχικών, όπως αυτών στην Ερμού, που θεωρείται δημοφιλής στόχος των αναρχικών για κλιμάκωση της δράσης τους, ή στην επιδρομή του «Ρουβίκωνα» στη Novartis. Και στις δύο περιπτώσεις είχαν δοθεί προφορικές και έγγραφες εντολές για επιφυλακή. Ομως προβλήθηκαν δικαιολογίες για νεροποντή που εμπόδισε τις κινήσεις της ΕΛ.ΑΣ., για αλλαγή βάρδιας που δημιούργησε κενό αστυνόμευσης ή άλλες τυφλές δικαιολογίες. Ακόμα και στην επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Καισαριανής διαπιστώθηκε ότι η φρουρός δεν ήταν στη θέση της, ενώ δεν αντελήφθη τη… διέλευση της χειροβομβίδας που είχαν ρίξει οι αντιεξουσιαστές. Σύμφωνα με πληροφορίες οι φρουροί ήταν στο γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας και… ξεκουράζονταν. Κι αυτό, δυστυχώς, είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση».

Οι «ανεξέλεγκτες» φυλακές

Ωστόσο τα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη αποδίδουν σωρεία ευθυνών και στους επιτελείς του υπουργείου Δικαιοσύνης που έχουν αφήσει «ανεξέλεγκτες» τις φυλακές Κορυδαλλού.
Οπως σημειώνουν, «τους τελευταίους μήνες έχει αναδειχθεί νέο πλέγμα επαφών αναρχικών και αλλοδαπών ποινικών κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού, οι οποίοι μένουν ανεξέλεγκτοι. Δεν είναι μόνο η διαπίστωση ότι η δολοφονία του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου οργανώθηκε από αλβανούς κρατουμένους στις φυλακές Κορυδαλλού, οι οποίοι φαίνεται να σχετίζονται και με άλλες τρεις-τέσσερις επιθέσεις, όπως και με σχέδιο αιματηρής απόδρασης. Οι ίδιοι αλλοδαποί πιθανόν είναι αυτοί που χτύπησαν τον περασμένο Δεκέμβρη τον Νίκο Μαζιώτη, προφανώς ύστερα από εντολή άλλων αναρχικών. Ακόμα αντιεξουσιαστές από την ίδια «ομάδα» επιχείρησαν να χτυπήσουν προ τριημέρου τη σύντροφό του Πόλα Ρούπα, όπου πολλές πτυχές αυτού του περιστατικού είναι αδιευκρίνιστες. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν νέες πληροφορίες για σχέδια επιθέσεων σε έλληνες ποινικούς κρατουμένους γιατί έχουν αμφισβητήσει την «κυριαρχία» ορισμένων άλλων κρατουμένων φυλακής. Ακόμα και ο αλβανός μεγαλοποινικός στο κελί του οποίου βρέθηκαν προσφάτως φορητοί υπολογιστές κ.λπ. φαίνεται να είχε διαρκείς επαφές με κρατούμενους αναρχικούς που τον θεωρούσαν «σύνδεσμο» με την αλβανική μαφία της φυλακής. Η απόφαση για μεταγωγή του Κ. Γιαγτζόγλου στον Κορυδαλλό μπορεί να έχει πολλές άγνωστες προεκτάσεις που τώρα θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ΕΛ.ΑΣ.».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ