Στην εφαρμογή νέου επιχειρησιακού σχεδίου, με αυξημένη παρουσία ένστολων αστυνομικών για την ενίσχυση της αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας, προχωρά η ΕΛΑΣ, ύστερα από σχετικές εντολές του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολιτη, Νίκου Τόσκα ο οποίος κατηγόρησε τους αστυνομικούς για τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έδειξαν αδράνεια και δεν εφάρμοσαν τις εντολές» προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστικών εκπροσώπων του ένστολου προσωπικού της Αστυνομίας.

Από την Πέμπτη, 35 ζευγάρια ένστολων αστυνομικών προστέθηκαν στις υπάρχουσες ομάδες αστυνόμευσης και θα περιπολούν συνεχώς σε δύο βάρδιες, σε συγκεκριμένους τομείς ευθυνης το καθένα, σε πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους και πλατείες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα μέτρα θα συμμετάσχουν πάνω από 100 αστυνομικοί ενώ, όπως είχε αναφέρει από χθες το πρωί το «Βήμα» θα υπάρξει παρουσία αστυνομικών με πολιτικά ενώ θα δοθεί έμφαση και στο δίκτυο συλλογής και αξιοποίησης πληροφοριών.

Οι περιπολίες ενστόλων στο κέντρο της Αθήνας, όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδιοι αξιωματικοί, είναι το πρώτο σκέλος του νέου σχεδίου για την καλύτερη αστυνόμευση, ενώ μελετώνται και πρόσθετες παρεμβάσεις. Το πρόγραμμα παρακολουθεί από πλευράς πολιτικής ηγεσίας ο ΓΓ Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, ενώ το επιχειρησιακό σκέλος χειρίζεται, σε στενή συνεργασία με το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης.

Μετά την Αθήνα προβλέπεται ότι το μέτρο θα επεκταθεί στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα

Οι αποφάσεις για ενίσχυση της αστυνόμευσης ελήφθησαν κατόπιν εορτής και αφού διαπιστώθηκε ότι οι σχετικές εντολές για επαγρύπνηση μετά την κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν υλοποιήθηκαν από την ΓΑΔΑ και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η καταδρομική επίθεση κουκουλοφόρων σε καταστήματα στον πεζόδρομο της Ερμού. Σημειώνεται πως για τις επιθέσεις δεν έχει υπάρξει ούτε μια σύλληψη.

Ο προβληματισμός των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. παραμένει καθώς οι αντιεξουσιαστές ζητούν να ικανοποιηθεί το αίτημα του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου για άμεση μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού, απειλώντας ότι «αυτή τη φορά θα χυθεί αίμα αν πεθάνει ο Ντίνος» με ένα «κύμα που θα σαρώσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα κάνει τον Δεκέμβρη του 2008 μια ευχάριστη ανάμνηση» για τους αστυνομικούς.

Μια ακόμη επίθεση σε βάρος αστυνομικών των ΜΑΤ στην περιοχή του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Eιδικότερα κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ κατά της διμοιρίας των ΜΑΤ που σταθμεύει στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Τοσίτσα. Με ορμητήριο τον χώρο του Πολυτεχνείου εξαπέλυσαν, αργά την Πέμπτη το βράδυ και για περίπου είκοσι λεπτά, κύματα επιθέσεων με μολότοφ κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

Ακόμη το βράδυ της Πέμπτης ομάδα αντεξουσιαστών συγκεντρώθηκε έξω από το σπίτι του Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχη Φυτράκη στο Φάληρο με την αστυνομία να προχωρά σε 15 προσαγωγές.

Τις προηγούμενες ημέρες εκτός από τα επεισόδια στο Πολυτεχνείου καταγράφηκαν ενδεικτικά η τοποθέτηση εμπρηστικού μηχανισμού σε υποκατάστημα της Alpha Βank στην λεωφόρο Βουλιαγμένης 102 στο Ελληνικό , πέντε εμπρησμοί αυτοκινήτων, η ρίψη χειροβομβίδας με στόχο το Αστυνομικό Τμήμα Καισαριανής, η επίθεση με κροτίδα σε γραφεία ΤΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια περιοχή, η κατάληψη στα γραφεία της εφημερίδας «Αυγή» και η επίθεση στο γραφείο της καθηγήτριας του Παντείου Πανεπιστημίου, Χριστίνας Ζαραφωνίτου.