Νέες αντιδράσεις την Πέμπτη από τους κατοίκους του ιστορικού κέντρου της Αθήνας για την μη λειτουργία του 9ου Γυμνασίου, με αφορμή τα επίσημα εγκαίνια, την Τετάρτη, ενός σχολείου το οποίο κατασκευάστηκε για να στεγάσει το Γυμνάσιο αυτό αλλά τελικά στο κτήριο λειτουργεί Ειδικό Επαγγελματικό Σχολείο. «Η αδικία προς τα παιδιά και τις οικογένειες του ιστορικού κέντρου ολοκληρώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου με μια κυβερνητική και δημοτική φιέστα (παρωδία) εγκαινίων, στην οποία κλήθηκε να κόψει την κορδέλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Θεωρούμε πως με την απόφαση να αφήσουν το ιστορικό κέντρο χωρίς το Γυμνάσιο που του ανήκει, γίνεται ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση και ο Δήμος Αθηναίων δεν ενδιαφέρονται για την ουσιαστική και ποιοτική αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου», αναφέρει ανακοίνωση του Συλλόγου Παναθήναια που εκπροσωπεί τους κατοίκους Ψυρρή, Μεταξουργείου, Κεραμικού και Πλάκας.
Ο Σύλλογος Παναθήναια αφήνει αιχμές για σκάνδαλο που αφορά την «εξαγγελία για κτήριο δήθεν ειδικής παιδείας, όταν όλοι γνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο κτήριο κατασκευάστηκε με προδιαγραφές Σχολείου Γενικής Παιδείας και όχι Ειδικού Επαγγελματικού Σχολείου».
Το 9ο Γυμνάσιο συστεγαζόταν με το 34ο στα Πετράλωνα με το οποίο στη συνέχεια συγχωνεύτηκε. Πέρσι ολοκληρώθηκε το νέο κτήριο επί των οδών Ασωμάτων και Λεωκορίου, κοντά στην πλατεία Κουμουνδούρου, με χρηματοδότηση από την ΕΕ μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου με Ιδιωτικό Τομέα) το οποίο προοριζόταν για να στεγάσει το 9ο που θα «επέστρεφε» από τα Πετράλωνα. Όμως, προς μεγάλη έκπληξη των κατοίκων του ιστορικού κέντρου, τον Σεπτέμβριο άρχισε να λειτουργεί ως Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο, παρά το γεγονός ότι η ταμπέλα απ’ έξω γράφει ακόμη και σήμερα 9ο Γυμνάσιο.
«Δυστυχώς, και ενώ υπάρχουν αποφάσεις της 1ης και 3ης Δημοτικής Κοινότητας καθώς και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων για την λειτουργία Γυμνασίου Γενικής Παιδείας στο ιστορικό κέντρο, το καινούριο κτήριο που κατασκευάστηκε για αυτό τον σκοπό μετατράπηκε εν μία νυκτί σε Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο, όπου φοιτούν παιδιά από διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας και το οποίο λειτουργεί χωρίς τις αναγκαίες προδιαγραφές», συνεχίζει η ανακοίνωση του Συλλόγου Παναθήναια. Το ειδικό σχολείο, μάλιστα, έχει πολύ λιγότερα παιδιά απ’ όσα το 9ο Γυμνάσιο με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του κτηρίου να παραμένει αναξιοποίητο.
Το 9ο ήταν το ιστορικό Γυμνάσιο του κέντρου στην πλατεία Κουμουνδούρου και από αυτό έχουν αποφοιτήσει σημαντικές προσωπικότητες της πνευματικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας, μεταξύ των οποίων ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Μπαμπινιώτης και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.
Οι κάτοικοι του ιστορικού κέντρου προτείνουν να χτιστεί άλλο σχολείο για να στεγάσει το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο, αυτή την φορά με τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος για τα ειδικά σχολεία, σε οικόπεδο που παραμένει άχτιστο στην περιοχή. Τονίζουν ότι στο ιστορικό κέντρο λειτουργούν ήδη τρία Δημοτικά Σχολεία (49ο, 64ο και 74ο) και οι μαθητές που αποφοιτούν από αυτά αναγκάζονται να πηγαίνουν γυμνάσιο στη Λ. Αθηνών, στην Ακαδημία Πλάτωνος, στα Πετράλωνα, στο Βοτανικό και στο Κουκάκι με ό,τι συνεπάγεται για τα ίδια και τις οικογένειές τους η μακρινή απόσταση που αναγκάζονται να διανύσουν.
«Ο σύλλογός μας, οι κάτοικοι και οι γονείς της περιοχής θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να αποκατασταθεί αυτή η αδικία και να λειτουργήσει στο συγκεκριμένο κτήριο το Γυμνάσιο για τα παιδιά του ιστορικού κέντρου, αλλά θα αγωνιστούμε και για το Ειδικό Επαγγελματικό Σχολείο ώστε να στεγαστεί και αυτό σε κτήριο που να πληροί τις προδιαγραφές», καταλήγει η ανακοίνωση.