Οι κιρσοί πενταπλασιάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης επικίνδυνων θρόμβων αίματος, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.

Επιστημονική ομάδα του Τμήματος Δερματολογίας στο Νοσοκομείο Chang Gung Memorial στην Ταϊβάν, υποστηρίζει ότι οι φλεβικοί κιρσοί (αποτέλεσμα της επιμήκυνσης και διαπλάτυνσης των φλεβών που βρίσκονται κάτω από το δέρμα μέσα στο υποδόριο λίπος, και εμφανίζονται κυρίως στα κάτω μέλη) συντελούν στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης στα κάτω άκρα, μια επικίνδυνη για τη ζωή του ασθενή κατάσταση καθώς οι θρόμβοι μπορούν να μετακινηθούν προς την καρδιά και τους πνεύμονες.

«Οι κιρσοί δεν είναι αισθητικό πρόβλημα μόνον. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών παθήσεων», επισημαίνει ο Δρ Σιουε-Λουεν Τσανγκ.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν μελετώντας πάνω από 425.000 άτομα, με τους μισούς να έχουν κιρσούς, παρατήρησαν ότι η φλεβική πάθηση σχετιζόταν με υπερπενταπλάσιο κίνδυνο εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης.

Κατά πόσο οι κιρσοί μπορούν να προκαλέσουν τους θρόμβους αίματος ή αποτελούν πραγματικό κίνδυνο δεν είναι προς το παρόν σαφές και πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω η σχέση μεταξύ των δύο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης μια τάση αυξημένου κινδύνου για πνευμονική εμβολή ή στένωση των αρτηριών των κάτω άκρων, στα άτομα με κιρσούς, αλλά χωρίς να μπορούν ξεκάθαρα να πουν ότι οι κιρσοί ήταν πραγματικός παράγοντας κινδύνου για τις προαναφερόμενες παθήσεις.