Την αντίδραση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Υγείας να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για τις «Διατάξεις για την παραγωγή τελικών προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης» και διάταξη για την θεσμοθέτηση των άυλων ιατρικών συνταγών.

Οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται για έλλειψη ενημέρωσης επί του περιεχομένου της ρύθμσης και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της και ζητούν από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό να μην προχωρήσει σε εσπευσμένη κατάθεση οποιασδήποτε σχετικής διάταξης και να ορισθεί συνάντηση με το ΔΣ του ΠΦΣ.

Σύμφωνα τους φαρμακοποιούς το «θέμα είναι σοβαρό και αφορά την καθημερινή λειτουργία του φαρμακείου αλλά και γενικότερα της φαρμακευτικής περίθαλψης και διακίνησης του φαρμάκου» και όποια ρύθμιση αποφασιστεί «να διασφαλίζει στον μέγιστο βαθμό τα απαραίτητα εχέγγυα στην ορθή λειτουργία της συνταγογράφησης και της εκτέλεσης συνταγών».

Η εφαρμογή της άυλης συνταγής συνεπάγεται την κατάργηση της έντυπης συνταγής, που πρακτικά σημαίνει ότι ο ασθενής δεν θα χρειάζεται πλέον να προσκομίζει στο φαρμακείο το σχετικό έγγραφο για να λάβει την συνιστώμενη φαρμακευτική αγωγή.

Βασική προϋπόθεση όμως για την εφαρμογή της άυλης συνταγής είναι χρήση από τα φαρμακεία και όλους τους χρήστες του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ψηφιακής υπογραφής, με την υποχρεωτική απόκτηση του usb token μέσω ειδικής διαδικασίας από την ΗΔΙΚΑ.