Μέσα σε μια τέντα και μπροστά στην πλώρη του νεότευκτου γιγάντιου πλοίου «Cosco Shipping Taurus» πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας η τελετή υποδοχής του στην προβλήτα ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, θυγατρική της Cosco στο Πέραμα.

Η εκδήλωση καθυστέρησε να ξεκινήσει κατά 35 λεπτά λόγω αργοπορημένης άφιξης του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Το πλοίο που κατασκευάστηκε το 2018 έχει μήκος 399,82 μέτρα και πλάτος 58,72 και είναι εξοπλισμένο για 1.000 teu ψυκτικής χωρητικότητας ενώ πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα και μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που έχει υποδεχτεί ποτέ το λιμάνι του Πειραιά.

Το πλοίο ναυπηγήθηκε από τη θυγατρική της Κρατικής Εταιρείας Ναυπηγικής Βιομηχανίας της Κίνας (CSSC) και στο πλαίσιο των τακτικών δρομολογίων του θα πραγματοποιεί δρομολόγια σε όλο τον κόσμο με αφετηρία την Κίνα.

Το «China Cosco Taurus» που είναι «αδελφό» πλοίο με το «China Cosco Aries», είναι ένα από τα Giga Carriers, όπως αποκαλούνται τα κολοσσιαία αυτά πλοία άνω των 18.000 teu, που υπηρετούν τον νέο «θαλάσσιο» Δρόμο του Μεταξιού,που ενώνει την Κίνα με την Ευρώπη.

Παράλληλα έγιναν και τα εγκαίνια της προβλήτας ΙΙΙ που έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της θα μπορεί να υποδέχεται ταυτόχρονα δύο τέτοια πλοία με δυναμικότητα μεταφοράς 20.000 εμπορευματοκιβωτίων 20 ποδών (teu). Μετά το τέλος της τελετής όσοι συμμετείχαν σε αυτή ξεναγήθηκαν στην προβλήτα και ενημερώθηκα διεξοδικά για αυτήν ενώ κατευθύνονταν με πούλμαν προς την είσοδο των εγκαταστάσεων του Σταθμού.

Οι δυνατότητες της προβλήτας εδραιώνουν το λιμάνι του Πειραιά σε ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα ευρωπαϊκά λιμάνια. Με την ολοκλήρωση των έργων, η χωρητικότητα των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ θα αυξηθεί σε 6,2 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια από 5,5 εκατ. μέχρι τώρα. Επιπλέον ένα εκατομμύριο εμπορευματοκιβωτίων μπορεί να διαχειριστεί ετησίως και ο προβλήτας Ι του ΟΛΠ.

Γιατην απαρχή μιας νέας γόνιμης εποχής για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, πουδεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα απότα μεγαλύτερα λιμάνια του εξωτερικούκαι το καθιστά προσβάσιμο στα μεγαλύτερα πλοία, έκανε λόγο ο κ. Κουρουμπλής.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο έργο της επέκτασης της προβλήτας ΙΙΙ, που σύμφωνα με στελέχη του ΣΕΠ θα έχει ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018,είπε ότι είναι ενταγμένοστο σχεδιασμό υλοποίησης των δεσμεύσεων που παράγονται από σύμβαση παραχώρησης.

«Είναι ένα σημαντικό έργο για τη αναβαθμίζει το λιμάνι και του δίνει μεγάλη μεταφορική ικανότητα αφού πλέον θα μπορούν να το προσεγγίσουν τα μεγαλύτερα πλοία σε φορτίο κοντέινερ» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «η εγκατάσταση της νέας πλωτής δεξαμενής των 80.000 τόνων σε ένα μήνα περίπου θα απελευθερώσει τους “ναρκωμένους πνεύμονές” της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης.»

Από την πλευρά του οαναπληρωτής γενικός διευθυντής τηςCoscoShippingPorts KenChenείπε ότι ο κινεζικός όμιλος συνεισέφερε στην ανάπτυξη τουλιμανιού δημιουργώντας 1.600 θέσεις εργασίας ενώ αύξησε τη δυναμικότητα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων από τα680.000TEUsσε 3,7 εκατ. ΤEUsτο 2017.

ΟCaptainFuChengqiu, διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ,σημείωσε πως η δρομολόγηση τουTaurusθα φέρει περισσότερη δουλειά στον Πειραιά, και πρόσθεσε πως η κινέζικη εταιρεία,μετά από 7 χρόνια σκληρής δουλειάς κατάφερε να ανεβάσει το λιμάνι τουΠειραιά από την 26ηθέση της παγκόσμιας κατάταξης στην 38η.

Επίσης ο εκπρόσωπος της Κινέζικης Πρεσβείας στην Ελλάδα GaoWenquiείπε πως ανοίγεται μια νέα εποχή στη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και Κίνας, και δήλωσε πεπεισμένος ότι οι σχέσεις των δυο χωρών θα ενισχυθούν περαιτέρω.

Ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Νίκος Μαυραγάνης επεσήμανε σε δηλώσεις του ότι μέσα στο 2018 ολοκληρώνεται μια σειρά έργων και παρεμβάσεων στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, προκειμένου η Ελλάδα να κάνει ένα ακόμα βήμα για να καταστεί κρίσιμος διαμετακομιστικός κόμβος στην Ευρώπη, μεταξύ Ανατολής, Δύσης, Βορά και Νότου.

«Η Ελλάδα πράγματι ήτανε πολύ πίσω στο σιδηρόδρομό της γι αυτό το λόγο τρέχουμε τις υποδομές των σιδηροδρόμων» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «μέσα στο 2018 ολοκληρώνονται τα σιδηροδρομικά έργα στην περιοχή της Τιθορέας Δομοκού αλλά και στην περιοχή Πολυκάστρου Θεσσαλονίκης με Ειδομένη, ώστε η μεταφορά των εμπορευματοκιβωτίων από το λιμάνι του Πειραιά προς τις βαλκανικές χώρες και την Ευρώπη να γίνεται με μείωση τριών ωρών.»

Πλέον η μεταφορά των εμπορευματοκιβωτίων από 8 ώρες θα χρειάζεται μόνο 5 πέντε ενώ θα υπάρχει και μείωση του κόστους κατά 20% μέχρι τα ελληνικά σύνορα, υπογράμμισε και εκτίμησε ότι η Ελλάδα πλέον κάνει ένα ακόμα βήμα προκειμένου να καταστεί κρίσιμος διαμετακομιστικός κόμβος

Πρόσθεσε επίσης ότι η χώρας μας την επόμενη Τετάρτη αποκτά μετά από οργανωμένες προσπάθειες τον τίτλο του δόκιμου μέλους του οργανισμού TRACECA ( Transport Corridor Europe – Caucasus- Asia) για την προώθηση του εμπορίου της Ευρασίας στην ΕΕ, που μέλη αυτού του οργανισμού είναι το Ιράν, η Αρμενία, η Γεωργία, η Τουρκία, η Ουκρανία, η Ρωσία, η Βουλγαρία η Ρουμανία και άλλες χώρες, αλλά η Ελλάδα είπε απουσίαζε από αυτό το πολύ κρίσιμο τομέα και για παίξει ρόλο διεθνώς ως διαμετακομιστικός κόμβος.

«Σήμερα είναι μία ημέρα όπου εγκαινιάζουμε ουσιαστικά ένα ακόμα βήμα στον τομέα της ανάπτυξης των μεταφορών της Ελλάδας» συμπλήρωσε ο κ. Μαυραγάνης και ανέφερε ότι για πρώτη φορά το 2017 ο τομέας των μεταφορών ξεπέρασε τον τομέα του τουρισμού σε αναπτυξιακό ρυθμό.

Δήλωσε επιπλέον ότι ο τομέας των μεταφορών στην Ελλάδα είχε ανάπτυξη 18% και για πρώτη φορά ήταν πάνω από τον τουρισμό που περιορίστηκε στο 14%.

Εκτίμησε ότι ο τομέας των μεταφορών μπορεί να δώσει δύο με τρεις μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας και γι αυτό θα πρέπει δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στον κλάδο αυτό τόνισε.

«Η ΝΔ βλέπει με πολύ μεγάλη ικανοποίηση τη σημερινή εξέλιξη θα ήθελα να ξέρω τι σκέφτονται όσοι ήταν αντίθετη στην επένδυση τηςCoscoκαικάνανε καταλήψεις και διαδηλώσεις» τόνισε από την πλευρά τουο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης προσθέτοντας «θέλω όλοι οι Έλληνες να σκεφτούν ποιοι πραγματικά στον τόπο μας είναι προοδευτικοί και θέλουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και ποιοί απλώς συνθηματολογούν και αερολογούν»

«Πιστεύω ότι, μέχρι στιγμής, η επένδυση τηςCOSCOστο λιμάνι του Πειραιά έχει δώσει υπεραξία στην ευρύτερη περιοχή, αναζωπυρώνοντας ταυτόχρονα το επενδυτικό ενδιαφέρον εταιρειών ελληνικών και ξένων συμφερόντων, που στοχεύουν στη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων, συνεδριακών κέντρων και εμπορικών χώρων σταcruiseterminals, επωφελούμενες από την αναβάθμιση της πόλης» δήλωσε ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, κ. Βασίλης Κορκίδης.

Ο κ. Κουρουμπλής έκλεψε τις εντυπώσεις στο τέλος της εκδήλωσης όταν βιάστηκε να κόψει την κορδέλα των εγκαινίων προκαλώντας αμηχανία αλλά και χαμόγελα στους υπόλοιπους – ανάμεσα στους οποίους αρκετά στελέχη της Cosco – που βρίσκονταν στη σκηνή καθώς τους ζητήθηκε να την κόψουν όλοι ταυτόχρονα.