Πολιτικό άσυλο ζητούν 17 τούρκοι πολίτες που αποβιβάστηκαν το πρωί της Δευτέρας σε παραλία της περιοχής Πούντα Οινουσσών και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στη Χίο.

Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα politischios.gr, πρόκειται για δημόσιους υπάλληλους και δικαστικούς, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι διώκονται και κινδυνεύουν με φυλάκιση από το καθεστώς Ερντογάν.

Από το υπουργείο Ναυτιλίας επιβεβαιώνεται η άφιξη των 17, αλλά δεν αναφέρεται η εθνικότητά τους και η υποβολή αιτήματος για χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Οι τούρκοι, τελικώς, κατέθεσαν στη Χίο αίτηση πολιτικού ασύλου, έγινε άρση τοπικού περιορισμού ενώ έκλεισαν ραντεβού με την κεντρική υπηρεσία σύλου για να εξεταστεί το αίτημά τους. Πλέον είναι ελεύθεροι να ταξιδέψουν όπου θέλουν και όλα δείχνουν ότι ο επόμενος σταθμός τους θα είναι ο Πειραιάς.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του υπουργείου:

«Στον εντοπισμό και τη διάσωση δεκαεπτά (17) αλλοδαπών προέβησαν, πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Ειδικότερα, οι ανωτέρω εντοπίστηκαν σε αμμώδη παραλία στην περιοχή “ΠΟΥΝΤΑ” Οινουσσών.

Υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή των εν λόγω αλλοδαπών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στον λιμένα Χίου.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου».

Με το κίνημα Γκιουλέν συνδέουν τους 17 τουρκικά ΜΜΕ

Με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν συνδέει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet τους 17 τούρκους πολίτες οι οποίοι πέρασαν από τα τουρκικά παράλια στις Οινούσσες την Καθαρά Δευτέρα.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της Hurriyet τα άτομα που συνδέονται με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν και έχουν διαφύγει στην Ελλάδα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία ζητώντας άσυλο από τις ελληνικές αρχές, φτάνουν πλέον σχεδόν τα 2.000.

Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα στην Αθήνα ζει σημαντικό τμήμα οπαδών του Γκιουλέν που έχει καταφύγει στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι εντοπίζονται σε σπίτια περιοχών που ζει η μεσαία τάξη, όπως η Καλιθέα, το Παγκράτι και η Κυψέλη.

Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει οπαδούς του Γκιουλέν και τους 33 τούρκους υπηκόους που πέρασαν στις Οινούσσες στις 15 Δεκεμβρίου.