Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας, βρέθηκε σήμερα το εντυπωσιακό Beluga Airbus, η αλλιώς η φάλαινα των αιθέρων, σε μια από τις ελάχιστες επισκέψεις που πραγματοποιεί στην χώρα μας.

Σήμερα προσγειώθηκε στη χώρα μας το Beluga Airbus Νο5, αφού αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν πέντε σε όλον τον κόσμο.

Η σειρά «Beluga Airbus», είναι στην ουσία μεταποιημένα αεροπλάνα τύπου A300, τα οποία έχουν δημιουργηθεί με σκοπό να καταστεί δυνατό να μεταφέρονται μεγάλα αντικείμενα και υπέρβαρα φορτία όπως εξαρτήματα και τμήματα αεροσκαφών.

Μάλιστα από το 1996, όταν και ξεκίνησε τα ταξίδια του έχει μεταφέρει εξαρτήματα για διαστημικούς σταθμούς, γιγαντιαία έργα τέχνης ακόμα και σωστικό υλικό σε ανθρωπιστικές κρίσεις.

Τόσο το μέγεθος όσο και ο όγκος του Βeluga Airbus προκαλεί δέος, ενώ το βάρος τοπυ φορτίου της μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 115 τόνους, από τα οποία οι 47 τόνοι είναι το μεγαλύτερο επιτρεπτό φορτίο.

Βέβαια για αυτό το λόγο τα συγκεκριμένα αεροπλάνα έχουν καταστεί ως τα πλέον ακριβά αεροπλάνα, αφού και τα πέντε αεροσκάφη ιδιοκτησίας της Airbus «φουλάρουν» χρειάζονται για να φουλάρουν… 34.430 λίτρα καύσιμα!

Μάλιστα σαν να μην έφτανε αυτό, φέτος το καλοκαίρια αναμένεται να ξεκινήσει πτήσεις, ένα ακόμα μεγαλύτερο αεροσκάφος, το Beluga Airbus XL., το οποίος θα έχει 30% μεγαλύτερη χωρητικότητα από τα… μικρά αδερφάκια του.