Μια στάση στο Γκάζι, στη Γλυφάδα ή στον Πειραιά για να «γευθούν» μια αυθεντική αθηναϊκή εμπειρία και να γεμίσουν ευχάριστα τον χρόνο αναμονής τους θα έχουν οι επιβάτες πτήσεων τράνζιτ, χάρη στην εφαρμογή myLAYOVER. Η μετουσίωση ενός ουσιαστικού προβλήματος σε μια ευχάριστη ταξιδιωτική εμπειρία είναι ο στόχος της ομάδας που κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Travellers’ Experience του 2ου διαγωνισμού καινοτομίας «The Digital Gate ΙΙ: Airport Innovation Challenge», που διοργάνωσαν ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την επιστημονική υποστήριξη του Κέντρου Επιχειρηματικότητας (ACEin).
Η myLAYOVER app είναι μία από τις 58 διαφορετικές προτάσεις καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών για το αεροδρόμιο και την ευρύτερη αεροδρομιακή κοινότητα που κατατέθηκαν εφέτος, δεύτερη χρονιά του διαγωνισμού. Απευθύνεται στους ταξιδιώτες που έχουν ενδιάμεσο χρόνο παραμονής μεγαλύτερο ή ίσο των έξι ωρών ως την πτήση μετάβασης στον τελικό τους προορισμό.
Ουσιαστικά αγοράζοντας ένα πακέτο υπηρεσιών οι ταξιδιώτες μπορούν να επιλέξουν –ανάλογα και με τον χρόνο που διαθέτουν –την υπηρεσία που τους ενδιαφέρει ανάμεσα σε αξιοθέατα, περίπατο, φαγητό, ποτό, spa κ.ά., ενώ τους δίνεται και η δυνατότητα να κάνουν τη διαδρομή από και προς το αεροδρόμιο με την UBER σε προνομιακή τιμή.
Οι καινοτομίες που προτάθηκαν δεν απευθύνονται όμως μόνο στους επισκέπτες αλλά αφορούν και τη λειτουργία του ίδιου του αεροδρομίου. Πρώτο βραβείο στην κατηγορία Environmental Sustainability έλαβε η Recytrust, η οποία επιβραβεύει το προσωπικό του αεροδρομίου που ανακυκλώνει προϊόντα μέσω «έξυπνων» κάδων.
Το πρόγραμμα επιβράβευσης λειτουργεί χάρη σε μια κάρτα συλλογής πόντων, την οποία ο εργαζόμενος πλησιάζει στον σωστό «έξυπνο» κάδο, πετά το προς ανακύκλωση αντικείμενο και ξεκινά να μαζεύει πόντους.
Οσο περισσότερο ανακυκλώνει τόσο αυξάνει τις πιθανότητες να αναδειχθεί σε έναν από τους Top 10 Recyclers που θα κερδίσουν δωροεπιταγή των 50 ευρώ από τα staff stores.
Τα βραβεία του «The Digital Gate ΙΙ» απονεμήθηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018, με περισσότερους από 100 εκπροσώπους από τον ακαδημαϊκό και τον επιχειρηματικό χώρο. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν συνολικά 162 συμμετέχοντες.
Μέσα από τα τρία στάδια της διαγωνιστικής διαδικασίας, προκρίθηκαν οκτώ ομάδες (https://thedigitalgate.gr/dgiipilots/) με επιχειρηματικές ιδέες που αφορούσαν τη λειτουργική υποστήριξη του αεροδρομίου, τη διευκόλυνση των επιβατών/επισκεπτών, καθώς και καινοτόμες υπηρεσίες για τους τουρίστες.
Με την ουσιαστική καθοδήγηση έμπειρων στελεχών του αεροδρομίου, στο τελικό στάδιο της διαδικασίας οι ομάδες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να αξιολογήσουν το προϊόν ή την υπηρεσία τους σε πραγματικό περιβάλλον.
Στο ειδικό βραβείο της κατηγορίας Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων ξεχώρισε και βραβεύθηκε η ομάδα HUBA (Human Behaviour Analysis System) του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής του ΕΚΕΤΑ. Το HUBA δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να δει πληροφορίες σχετικά με τον συνωστισμό στον χώρο όπου βρίσκεται, καθώς επιτυγχάνει διακριτική ανάλυση της κίνησης και της ανθρώπινης δραστηριότητας μέσω αισθητήρων και καμερών βάθους.
Η εφαρμογή δοκιμάστηκε στο εστιατόριο του προσωπικού, όπου τοποθετήθηκαν κάμερες οι οποίες εξάγουν και επεξεργάζονται μόνο εικόνες βάθους. Πρόκειται για εικόνες που δεν αφήνουν να αναγνωρίζονται τα προσωπικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων, καθιστώντας το HUBA μια εφαρμογή που σέβεται την ιδιωτικότητα.
Τέλος, η ομάδα bespot. ξεχώρισε στην κατηγορία Retail Innovation. Η εφαρμογή bespot. επιβραβεύει τους χρήστες κάθε φορά που επισκέπτονται ένα κατάστημα. Πρόκειται για έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο να ανακαλύπτουν και να κερδίζουν δώρα στα σημεία που επισκέπτονται.
Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, η εφαρμογή υποστήριξε τους επισκέπτες της Intra Schengen περιοχής του ΔΑΑ. Με το άνοιγμα της εφαρμογής, ο χρήστης μπορεί να εντοπίσει στον χάρτη τα σημεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιβράβευσης. Ανοίγοντας το application στο αγαπημένο τους spot, κερδίζουν αυτόματα πόντους για τις επόμενες αγορές τους.
Οι ομάδες που βραβεύθηκαν θα λάβουν η καθεμία το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ, τη δυνατότητα επέκτασης της διάρκειας του πιλοτικού τους προγράμματος για έναν ακόμα χρόνο στο περιβάλλον του αεροδρομίου, καθώς και συμβουλευτική καθοδήγηση και υποστήριξη στην προετοιμασία τους για χρηματοδότηση από νέα funds.

HeliosPlus