Ανησυχία για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας εκφράζει η Γενική Διευθύντρια του TAP κυρία Κατερίνα Παπαλεξανδρή.

Αφορά στα 10 χιλιόμετρα που έχουν μπλοκάρει εξαιτίας των αντιδράσεων τοπικών φορέων στην περιοχή Τενάγη της Καβάλα για την όδευση του αγωγού.

«Εχουμε αλλάξει σε κάποια σημεία την χάραξη, ενώ έχουμε απαντήσει σε ορισμένες ανησυχίες με επιστημονικές μελέτες και συνεχίζουμε τη συζήτηση» τόνισε σε συνάντηση που είχε την Πέμπτη με δημοσιογράφους η κυρία Παπαλεξανδρή.

Στην Καβάλα έχουν κατασκευαστεί τα 40 από τα 51 χιλιόμετρα που προβλέπει ο σχεδιασμός για την περιοχή.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του TAP, η όδευση έχει εγκριθεί και έχει πλήρως αδειοδοτηθεί από το ελληνικό δημόσιο.

Το 92% της διαδρομής του αγωγού σε Ελλάδα και Αλβανία έχει ήδη ανοιχτεί, ενώ περίπου το 50% της έκτασης αποκαθίσταται.

Από τα 550 χιλιόμετρα της συνολικής όδευσης του αγωγού στη χώρα μας έχει διαμορφωθεί μια ζώνη 532 χιλιομέτρων.Συνολικά 472 χιλιόμετρα έχουν συγκολληθεί και400 χιλιόμετρα της τάφρου έχουν καλυφθεί με χώμα.

Σε 280 χιλιόμετρα έχουν ξεκινήσει να γίνονται έργα αποκατάστασης της γης για να παραδοθεί στους χρήστες.Η κατασκευή του σταθμού συμπίεσης στους Κήπους βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με την κυρία Παπαλεξανδρή πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που ανοίγει δρόμο για νέες ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Στην πρώτη φάση λειτουργίας του ο αγωγός θα μεταφέρει αέριο από το Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν. Η περαιτέρω χωρητικότητα είναι κάτι που θα προχωρήσει με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ήδη σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συνομιλίες με τη Gazprom για τη μεταφορά ρωσικού αερίου.

Η πλειονότητα των σωλήνων έχουν κατασκευαστεί στην Ελλάδα από την Σωληνουργία Κορίνθου.

Ο ΤΑP απασχολεί περίπου 3.500 εργαζόμενους στην κατασκευή του έργου και συνεργάζεται με περίπου 367 εταιρείες προμηθευτές διαφόρων αγαθών και υπηρεσιών από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του TAP, η ΔΕΠΑ έχει υπογράψει συμφωνία προμήθειας για 1 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου για 25 χρόνια.
Όσο για τον ΔΕΣΦΑ θα συνδεθεί με τον TAP στη Νέα Μεσημβρία με χωρητικότητα 3 δις. κυβικά μέτρα το χρόνο.