από metereologos.gr
Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018
 
 

Novartis: Οι δικαστικές αρχές, ο Κωνσταντίνος Φρουζής, η Βουλή και το κλειδί για την τύχη της δικογραφίας

Ποιές είναι οι προϋποθέσεις για την επιστροφή της δικογραφίας στην τακτική Δικαιοσύνη και οι νέες-αναμενόμενες αποκαλύψεις της Εισαγγελίας Διαφθοράς - Το υπόμνημα του πρώην αντιπροέδρου της Novartis Hellas
Novartis: Οι δικαστικές αρχές, ο Κωνσταντίνος Φρουζής, η Βουλή και το κλειδί για την τύχη της δικογραφίας
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Στον αστερισμό του σκανδάλου της Novartis κινείται ο πολιτικός και δικαστικός κόσμος της χώρας, με την κυβερνητική πλειοψηφία να έχει καταθέσει από την Δευτέρα στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση επιτροπής που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για τρία αδικήματα (παθητική δωροδοκία, δωροληψία, ξέπλυμα) των εμπλεκομένων, αλλά και τις εξελίξεις εκτός Βουλής να «τρέχουν».

Η πρόταση των πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κάνει λόγο για ιστορική ευκαιρία, η Νέα Δημοκρατία στον αντίποδα για σκευωρία, ενώ την προσοχή έλκει όπως είναι φυσικό το ενδεχόμενο να γυρίσει πίσω τελικά η δικογραφία στην τακτική Δικαιοσύνη, με βασικό σκεπτικό ότι τα αδικήματα δεν έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων των εμπλεκομένων πολιτικών.

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή μέρα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς στις 12 το μεσημέρι, παρουσιάστηκε  ενώπιον των δικαστικών αρχών το πλέον κεντρικό – μη πολιτικό - πρόσωπο της υπόθεσης, ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Hellas, Κωνσταντίνος Φρουζής, σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών καλείται να επικυρώσει την εισαγγελική διάταξη με την οποία έχει επιβληθεί στον πρώην κραταιό άνδρα της Novartis απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Ο κ. Φρουζής έδωσε «το παρών» συνεπικουρούμενος από τους συνηγόρους του Θεόδωρο Παναγόπουλο και Μιχάλη Φαράντο τονίζοντας ότι δεν θέλει να υπάρχει καμία υπόνοια ότι θα φύγει από την χώρα.

Όπως αναφέρει στο υπόμνημά του ο κ Φρουζής αρνείται κατηγορηματικά «την κατηγορία που μου αποδίδεται, χωρίς βεβαίως να είμαι σε θέση αυτήν τη στιγμή να αντικρούσω ένα προς ένα τα στοιχεία που την συνθέτουν και με αφορούν καθ’ όσον δεν έχω λάβει γνώση της σχηματισθείσης κατηγορίας».

Επίσης τονίζει ότι «ουδέποτε διανοήθηκα να «διαφύγω» στο εξωτερικό και συμπληρώνει ότι προσήλθε ενώπιον της δικαιοσύνης προκειμένου να «διαλυθεί η οποιαδήποτε υπόνοια περί προθέσεως διαφυγής μου στο εξωτερικό, αλλά και προς απόδειξη ότι είμαι στη διάθεση της Ελληνικής Δικαιοσύνης ανά πάσα στιγμή προκειμένου να συνδράμω, έστω και με την ιδιότητα του κατηγορουμένου στο έργο της».

Δείτε το υπόμνημα που κατέθεσε ο Κωνσταντίνος Φρουζής

Σύμφωνα άλλωστε με τον κ. Παναγόπουλο, ο κ. Φρουζής δεν αντιλέγει, δέχεται τον συγκεκριμένο περιοριστικό όρο και συναινεί, δηλώνοντας την επιθυμία του να κληθεί προς απολογία από τη Δικαιοσύνη.

Μετά την άσκηση της δίωξης, εξάλλου, ο φάκελος βρίσκεται στα χέρια δυο ανακριτριών Διαφθοράς, στη διακριτική ευχέρεια των οποίων έγκειται και το ενδεχόμενο της έκδοσης εντάλματος σύλληψης, δεδομένου ότι η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη έχει δώσει από την πλευρά της το «πράσινο φως», επιτρέποντας μια τέτοια κίνηση.


Η χρονική συγκυρία το «κλειδί» για την τύχη της δικογραφίας

H Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής προσδιόρισε τη συζήτηση της πρότασης για προκαταρκτική, στην Ολομέλεια, την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, ωστόσο παραμένει ενεργή η πιθανότητα της έναρξης μια ημέρα νωρίτερα (Τρίτη), στην περίπτωση κατά την οποία τα δέκα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα θελήσουν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους από το βήμα του Κοινοβουλίου.

Δεδομένου ότι οι συντάκτες της πρότασης κάνουν δεκτό ότι το αδίκημα της απιστίας έχει παραγραφεί, οι εμπλεκόμενοι θα αποπειραθούν να ελεγχθούν για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας, δωροληψίας και ξεπλύματος.

Κι αν εξαιρέσει κανείς, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, διαρκές αδίκημα που δεν παραγράφεται, η όλη συζήτηση επικεντρώνεται στα δύο άλλα κακουργήματα, και το αν εμπίπτουν στην αποσβεστική προθεσμία που ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών - ζήτημα που αναμένεται να εξελιχθεί σε πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης.

Το κλειδί για να γίνει πάντως κατανοητό το πώς η δικογραφία μπορεί να πάρει τον δρόμο της επιστροφής για την τακτική Δικαιοσύνη είναι το εξής απόσπασμα της πρότασης: «Τα εγκλήματα δωροληψίας και δωροδοκίας υπαλλήλων αφορούν πράξεις τελούμενες από τους έχοντες την ιδιότητα υπαλλήλου, για ενέργειες ή παραλείψεις τους σε σχέση με την άσκηση των καθηκόντων τους. Κατά τη ρύθμιση του άρθρου 86 παρ. 3 ωστόσο, δεν αρκεί η παραπάνω σχέση, αλλά τα εγκλήματα δωροδοκίας, δωροληψίας θα πρέπει να έχουν τελεστεί ΚΑΤΑ την άσκηση των καθηκόντων του υπαλλήλου. (…) Σε καταφατική περίπτωση θα πρέπει να αναγνωριστεί και για τις αναφερόμενες πράξεις δωροδοκίας και δωροληψίας ότι η σχετική ευθύνη έχει αποσβεστεί κατ΄ άρθρο 86, παρ. 3 του Συντάγματος. Σε διαφορετική, αρνητική, περίπτωση η δικογραφία θα πρέπει να επιστραφεί στη δικαιοσύνη, η οποία είναι αρμόδια να διερευνήσει εγκλήματα πολιτικών που δεν έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».


Οι παρεμβάσεις

Σε παράλληλη τροχιά με την πρόταση στο Κοινοβούλιο, εξελίξεις καταγράφονται υπό μορφή παρεμβάσεων, τόσο από τον ίδιο τον πολυεθνικό κολοσσό της Novartis, όσο και από τη μεγαλύτερη δικαστική Ένωση της χώρας, την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Η τελευταία, επιχειρώντας προφανώς να θέσει τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση, πέρα από τις στρεβλώσεις που πολλές φορές προσφέρει το πολιτικό καλειδοσκόπιο, υπενθυμίζει τη διάκριση των εξουσιών, ενώ τονίζει ότι «η πολιτική αντιπαράθεση δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετατρέπει διαχρονικά τη Δικαιοσύνη σε μέρος του πολιτικού προβλήματος». Η Ένωση απευθύνει μήνυμα εμμέσως πλην σαφώς και στους δικαστικούς λειτουργούς, υπογραμμίζοντας ότι «οι Δικαστές και Εισαγγελείς της χώρας οφείλουν να ενεργούν σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους, περιφρουρώντας με τις αποφάσεις τους και τις ενέργειες τους το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

Από τη δική της πλευρά, η εταιρεία προσπαθεί να ανακόψει το κύμα των τελευταίων ημερών σε βάρος της, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να προβεί σε σχόλια εφόσον η ερευνητική διαδικασία είναι σε εξέλιξη, χωρίς επίσημο κατηγορητήριο, με δημοσιεύματα που συνιστούν προϊόντα «επιλεκτικών διαρροών».

«Θα προστατεύσουμε την εταιρεία και τους ανθρώπους μας», επισημαίνει, ενώ καθιστά σαφές : «η πραγματικότητα είναι ότι για περισσότερους από 14 μήνες η Novartis συνεργάζεται με τις ελληνικές και αμερικανικές αρχές ενώ διεξάγει και τη δική της εσωτερική έρευνα».


Τα αναπάντητα ερωτήματα και το νέο κύμα

Μείζον είναι ότι παραμένουν ανοικτά τα ζητήματα που έχουν τεθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, όσον αφορά τόσο τα έγγραφα της αλληλογραφίας της Εισαγγελίας Διαφθοράς με το FBI, όσο και την -εκ των ων ουκ άνευ- έγκριση του εποπτεύοντος των εισαγγελέων Διαφθοράς αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ως προς την υπαγωγή του μαρτύρων σε καθεστώς προστασίας, η οποία απουσιάζει από τη δικογραφία.

Η Εισαγγελία Διαφθοράς συνεχίζει πάντως να συγκεντρώνει υλικό, με αμείωτους ρυθμούς, ακόμη και με εφόδους το Σαββατοκύριακο σε «εστίες» προσώπων που κρίνονται ως έχοντα ρόλο στην υπόθεση, ενώ προετοιμάζεται για τη δημοσιοποίηση νέου κύματος στοιχείων, αυτή τη φορά για πρόσωπα μη πολιτικά, με θέση και επιρροή όμως στον κόσμο της Υγείας, και ασφαλώς για γιατρούς, την πολυπληθέστερη ομάδα της έρευνας.


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εισαγγελικές πηγές για το σκάνδαλο Novartis: Υπουργικές αποφάσεις και ημερολόγια ενισχύουν τις ενδείξεις για μίζες 
 
 
σχόλια (3)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  σκάνδαλο; ποιο σκάνδαλο; | 13/02/2018 15:50
  μα δεν υπάρχει κανενα απολύτως σκάνδαλο. Εν τάξει, κάποιοι λίγοι γιατροί, κύρια από το κατώτερο προσωπικό χρηματίστηκαν για να συνταγογραφήσουν, όμως τόσον οι κορυφαίοι ιατρικοί μας επιστήμονες, όσο και προ παντός οι πολιτικοί μας είναι παντελώς αθώοι, άσπιλοι και αμόλυντοι. Όλα είναι συνωμοσίες των κουκουλοφόρων των Εξαρχείων, του Ρουβίκωνα, του Πολάκη και του Τσίπρα. Η αναισχυντία τους και το θράσσος τους έχει καταντήσει εξωφρενική και απαράδεκτη. Σε λίγο θα κατηγορήσουν τους τίμιους πολιτικούς μας στην ΝΔ πως αυτοί μας χρεωκόπησαν! Άκουσον - άκουσον.
  ντροπή σας κομμουνιστικά μιάσματα
  απάντηση02
   
   
   
  Μην ξεχνάμε | 13/02/2018 08:51
  Αν ρωτούσαν τους πολίτες της Vardaska «Συμφωνείτε στην ονομασία Vardaska προκειμένου να μπείτε στην ΕΕ;». Το 80% θα συμφωνούσε. Αν ρωτούσαν τους πολίτες της Vardaska «Συμφωνείτε στην ονομασία Βόρεια ή Άνω ή Νέα Μακεδονία προκειμένου να μπείτε στην ΕΕ;». Το 80% θα συμφωνούσε. Αν ρωτούσαν τους πολίτες της Vardaska «Συμφωνείτε στην ονομασία Βόρεια ή Άνω ή Νέα Κωλοπετινίτσα προκειμένου να μπείτε στην ΕΕ;». Το 80% θα συμφωνούσε. Δεν τους καίγεται καρφί η ονομασία και όλες οι αλυτρωτικές βλακείες που προωθούν-προβάλλουν οι πολιτικοί της Vardaska, κατόπιν εντολών των ΗΠΑ. Θέλουν να μπουν στην ΕΕ και τίποτα άλλο. Εμείς με το ζόρι να τους ονομάσουμε «Μακεδονία» και με ότι αυτό συνεπάγεται.
  Η Vardaska στην ΕΕ
  απάντηση2111
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-