Στην Ελλάδα, ενώ οι φοιτητές και οι καθηγητές των ΑΕΙ «είναι υποχρεωμένοι» να ασχολούνται, πέραν των εκπαιδευτικών θεμάτων, με ληστείες, βιαιοπραγίες και εμπόριο ναρκωτικών στα κυλικεία των σχολών, στις ΗΠΑ κάνουν έρευνα για να φτιάξουν… υπερήρωες.
Οι μαθητές ενός πρωτοποριακού κύκλου μαθημάτων του ΜΙΤ της Μασαχουσέτης, του «2.009 (Process Engineering Processes)», έκαναν πέρυσι, επί μήνες, έρευνα για να αναπτύξουν προϊόντα που θα βοηθήσουν τους πολίτες της χώρας τους να αξιοποιήσουν τις δικές τους «υπερδυνάμεις».
Τι τους παρακίνησε; Ξεκίνησαν από το συμπέρασμα ότι ακόμη και οι υπερήρωες χρειάζονται βοήθεια! Ο Θορ έχει το σφυρί του. Η Wonder Woman έχει το λάσο της αλήθειας. Ο Batman το κοστούμι του.
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση των απλών ανθρώπων; Πώς μπορούμε όλοι μας να αναπτύξουμε τις δικές μας υπερδυνάμεις και να μπούμε για λίγο στα… παπούτσια των υπερηρώων που θαυμάζουμε στα βιβλία και στο σινεμά;
Οι φοιτητές του προγράμματος μαζί με τον καθηγητή τους και «πρύτανη» της Μηχανικής David Wallace ξεκίνησαν να βρουν τις απαντήσεις. Και τις ανακοίνωσαν σε μια εντυπωσιακή τελετή που έγινε πρόσφατα μέσα στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου, η οποία θύμιζε πιο πολύ ροκ συναυλία. Εκεί, οι ομάδες των φοιτητών του ΜΙΤ παρουσίασαν τα προϊόντα που ανέπτυξαν και τα οποία ήταν μέρος του γενικού θέματος «Super» με το οποίο ασχολήθηκαν στη διάρκεια ολόκληρου του 2017.
Τα προϊόντα κινούνται από τον χώρο του gaming και της διασκέδασης (με ένα παιχνίδι όπου τυφλοί άνθρωποι και άνθρωποι που έχουν την όρασή τους μπορούν να παίξουν μαζί) μέχρι τις πραγματικές ανάγκες μιας πόλης (ένα σύστημα επικοινωνίας για ομάδες έρευνας και διάσωσης), αλλά και τα προβλήματα υγείας (μια φορητή συσκευή που ελαχιστοποιεί το σύμπτωμα των τρεμάμενων άκρων στους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον).
Οκτώ ομάδες φοιτητών συμμετείχαν στο πρόγραμμα και τα αποτελέσματα της έρευνάς τους παρουσιάστηκαν στην κατάμεστη αίθουσα στο Kresge Auditorium του ΜΙΤ συνοδεία, μάλιστα, μουσικής.
Τα τελευταία 22 χρόνια ο καθηγητής David Wallace ηγείται του προγράμματος και καθοδηγεί μια τριπλή ομάδα εξειδικευμένων βοηθών, διδασκόντων και ειδικού επιστημονικού προσωπικού για να εξασφαλίσει ένα δεδομένο: όταν οι φοιτητές του θα εγκαταλείψουν τα αμφιθέατρα να έχουν καταλάβει πως σχεδιάζουν, δημιουργούν και στέλνουν τελικά στην αγορά προϊόντα που απαντούν σε πραγματικές ανάγκες των κοινωνιών γύρω μας. Και θα το κάνουν έχοντας διασκεδάσει στην πορεία όσο περισσότερο γίνεται!

Ασημένια ομάδα: FireSense

Το FireSense είναι μια φορητή συσκευή ανίχνευσης θερμικού κινδύνου που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους πυροσβέστες να αποφασίσουν εάν το άνοιγμα μιας πόρτας είναι ασφαλές κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς.

Κόκκινη ομάδα: Μάτια που ανοιγοκλείνουν

Το Blink είναι ένα βοηθητικό σύστημα γυαλιών που επιτρέπει στους ανθρώπους με προχωρημένες νευροεκφυλιστικές ασθένειες να ελέγχουν τα σπίτια τους απλώς ανοιγοκλείνοντας τα μάτια τους.

Πράσινη ομάδα: Tatchi

Το Tatchi είναι μια πλατφόρμα παιχνιδιού στρατηγικής που βασίζεται όχι στην όραση, αλλά σε συνδυασμό της μνήμης, της ακοής και της αίσθησης της αφής.

Ροζ ομάδα: Volti

Το Volti είναι ένα πρόγραμμα με το οποίο μπορεί κάποιος να αλλάζει σελίδες στις παρτιτούρες του χωρίς να χρησιμοποιεί τα χέρια του, κάτι που επιτρέπει στους μουσικούς να παίζουν χωρίς διακοπή.

Μπλε ομάδα: Robin

Ο Robin είναι μια διακριτική φορητή συσκευή που μπορεί να πληροφορεί σε πραγματικό χρόνο έναν ομιλητή για την επιθυμητή ένταση της φωνής του.

Κίτρινη ομάδα: Συντονισμός

Το Coordinate είναι ένα σύστημα τριών συσκευών που ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο τα μέλη ομάδων έρευνας και διάσωσης. Οι τρεις συσκευές σχεδιάζονται για τρεις ξεχωριστούς ρόλους μέσα σε μια αποστολή έρευνας και διάσωσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ