Aίτηση προκειμένου να εκδικαστεί στο ΣτΕ η υπόθεση του τούρκου αξιωματικού, που κατέφυγε μαζί με άλλους επτά στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούλιο του ‘16 μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα, κατέθεσαν στο Διοικητικό Εφετείο οι νομικοί παραστάτες του, καθηγητές Νίκος Αλιβιζάτος και Σταύρος Τσακυράκης, καθώς και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες, δια του συντονιστή της νομικής υπηρεσίας του, Βασίλη Παπαδόπουλου.

Το αίτημα αφορά συγκεκριμένα την εκδίκαση -με τη διαδικασία της «πρότυπης» δίκης- στο ΣτΕ της αίτησης ακύρωσης του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κατά της χορήγησης ασύλου αλλά και της ένστασης του αξιωματικού. Εδράζεται στο εκ του νόμου δικαίωμα περί προσφυγής σε ανώτερο δικαστήριο. Η αίτηση θα διαβιβαστεί από το Εφετείο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου και θα ληφθεί η σχετική απόφαση από την Τριμελή Επιτροπή με προεδρεύοντα τον πρόεδρο του ΣτΕ, Νικόλαο Σακελλαρίουκαιδύο αντιπροέδρους.

Η δίκη είχε οριστεί να γίνει στο Διοικητικό Εφετείο στις 15/2, αλλά αναμένεται να αναβληθεί.

Παρέμβαση από τον ΔΣΑ

Παρέμβαση στο θέμα άσκησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Η παρέμβαση έγινε ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, υπέρ του κύρους της απόφασης της 3ης Ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφυγών, με την οποία χορηγήθηκε άσυλο στον Τούρκο.

Την παρέμβαση υπογράφουν ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός και ο Δικηγόρος Αθηνών, Χριστόφορος Αργυρόπουλος.